Tietotekniikka

Akun vaihto Honor 8 Lite -kännykkään

Nykyisten älykännyköiden ominaisuuksissa ilmoitetaan usein, että akku ei ole vaihdettavissa. Ilmeisesti markkinointisyistä halutaan, että kuluttajat vaihtavat joka tapauksessa kännykän parin vuoden välein uuteen, joten akullekin riittää, että se kestää sen pari vuotta. Tästä huolimatta akun vaihto on monesti mahdollista, tosin siitä on tehty sen verran vaikeaa, että monet eivät siihen itse ryhdy. Jos kännykkä alkaa nopeasti purkaa latausta tai sammuilee miten sattuu, niin akun vaihtoa voi harkita, varsinkin jos takuu on mennyt juuri umpeen. Tässä esimerkissä vaihdetaan akku Honor 8 Lite -kännykkään. Uusi akku ja tarvittavat työkalut maksavat noin 30 euroa.

Aluksi kännykästä katkaistaan virta ja irrotetaan sim-kortti. Sen jälkeen olisi tarkoitus saada takakansi auki. Takakansi on tässä mallissa liimattu kiinni ja liiman pehmittämiseksi tarvitaan kuumailmapistooli, tosin tavallinen hiustenkuivaajakin ajaa asian. Sillä lämmitetään saumoja ja sen jälkeen pitäisi saada ohut muovinpala, jollaisia tulee tarvikkeiden mukana, reunan väliin. Suurena apuna tässä on tarvikkeiden mukana tullut imukuppi, jolla kantta saa vedettyä sen verran erilleen, että saa aikaiseksi ensimmäisen raon kansien väliin. Sen jälkeen muoviläpyskää siirtämällä ja välillä uudelleen saumoja lämmittämällä kansi irtoaa suhteellisen helposti.

Kannen irrotus on alkanut imukupin, hiustenkuivaajan ja plektrojen avulla.

Irrotus on edennyt toiselle puolelle.

Takakannessa on irrottamisen jälkeen kiinni vielä sormenjälkitunnistimen johdin, jonka kiinnitystä varmistaa pieni yhdellä ruuvilla kiinni oleva metallilevy. Tämän voi irrottaa tai olla irrottamatta, varsinaisesti akun irrottamisen kannalta se ei ole välttämätöntä, mutta voi olla helpompaa irrottaa akku kun takakansi on kokonaan irti. Akun johdinta varmistaa kahdella ruuvilla kiinni oleva metallilevy, jonka irrottamisen jälkeen on vanha akku valmis poistettavaksi.

Vanhan akun pois saaminen edellyttää vasemmalla olevan kahdella ruuvilla kiinnitetyn metallilevyn irrotusta. Oikealla sormenjälkitunnistimen johtimen kiinnitys yhdellä ruuvilla.

Sormenjälkitunnistimen ja akun johtimet ovat irti.

Vanhan akun irrotus liimauksesta osoittautui vaikeimmaksi työvaiheeksi. Akku on liimattu tukevasti lähes koko alapinnaltaan koteloon ja sen lisäksi kotelossa kulkee kaksi johdinta, joiden vahingoittamista tulee varoa. Akun reunoja pitää yrittää lämmittää ja alkaa varovasti kampeamaan reunaa irti käyttäen apuna muoviläpysköjä. Akku saattaa tässä vaiheessa taipua. Kun reunaa on saanut hieman nostettua, voi yrittää lämmittää raosta akun pohjapuolta liiman pehmittämiseksi.

Ennen uuden akun laittoa paikoilleen voi vanhoja liimanroippeita hieman putsata ja laittaa pohjalle uutta liimaa. Lopuksi laitetaan akun johdin ja sormenjälkitunnistimen johdin sekä niitä tukevat metallilevyt paikoilleen. Ennen takakannen liimausta paikoilleen on hyvä testata, että kännykkä käynnistyy. Takakannen liimausta pidetään kuivumassa tunnin ajan noin kilon painon puristuksessa.

Hieman kovia kokenut vanha akku on saatu irti. Irrotuksessa pitää varoa pohjassa olevia johtimia. Vanha akku oli johtimien aluetta lukuun ottamatta voimakkaalla liimateipillä kiinni.

Uusi akku on paikoillaan. Akun johdinta joutui hieman taivuttelemaan paikalleen saamiseksi.

Sormenjälkitunnistimen johdin on paikoillaan ja kansi on valmis liimattavaksi kiinni.

Pöytäkoneiden prosessoreiden ja emolevyjen kehitystä

  • Intel Pentium MMX 200 MHz – Asus TXP4-X
  • Intel Pentium 4 1800 MHz – Asus P4B533
  • AMD Athlon 64 3500+ 2200 MHz – Asus A8N-E
  • AMD Athlon 64 X2 5050E 2600 MHz – Asus M3N78 PRO
  • AMD Athlon II X4 645 3.1 GHZ – Asus AM3 AMD880G M4A88TD-V EVO/USB3
  • Intel Core i5 4430 3.0 GHz – Asus Z97-PRO(Wi-Fi ac) Intel Z97

Muistikorttien kehitystä

Vasemmanpuoleinen 16 megatavun muistikortti on digikameroiden alkuajoilta, jolloin kyseisellä kortilla pääsi alkuun. Kortille saattoi silloin mahtua useita kymmeniä jpeg-kuvia varsinkin voimakkaammin pakattuna. Nykyisin kortille mahtuisi yksi kuva raakakuvana ja hyvällä jpeg-laadulla tallennettuna. Oikealla olevan 64 gigatavun kortin tallennuskapasiteetti on 4000-kertainen.

Muistikorttien kehitystä.

Ulkoisia linkkejä