Mörkki

Arctic Soul Hot Chockolate ‘Mörkki’ s. 10.8.2007. Tuiskun tullessa kotiin mammalomalta, viekussa matkusti kotiin mukana pikkuinen Mörkki. Toivoin Mörkistä kasvavan valjakkooni vahvistuksen ja toiveeni täyttyi. Millaisen koiran valjakkooni sainkaan! Tykin, älykkään johtajan, jonka työmoraali on korkea. Mörkistä kasvoi myös koko lauman johtaja, rauhallisella otteella niin omiin pentuihinsa kuin muihin aikuisiin laumanjäseniin. Yhteistyö emon kanssa jatkui läpi koko Mörkin elämän Tuiskun kuolemaan asti.

Mörkki oli täydellisesti minun koira. Vaikka kaikki laumani koirat ovat leimautuneet minuun vahvasti, Mörkki oli osa minua. Aina, kun oltiin yhdessä, se selkeästi nautti seurastani ja minä sen seurasta. Mörkki oli kaikkia muita ihmisiä kohtaan pidättyväinen, jopa oman perheen ihmisiä kohtaan.

Mörkki teki Sampan (Arctic Soul Samba) kanssa yhdeksän pentua, jotka syntyivät lokakuussa 2009. Kaikista pennuista, jotka jäivät kotiin, tuli osaavia rekikoiria. Mörkki oli huolellinen emo. Pentujen kasvaessa Mörkki hoiti niitä yhdessä emonsa kanssa. Mörkki tuli toimeen aivan kaikkien lauman jäsenien kanssa, niin urosten kuin narttujenkin. Jopa saksanpaimenkoirieni kanssa sillä oli toimivat välit. Se oli terve koko elämänsä ajan, sillä oli hyvä ruokahalu ja huumorintajuinen luonne. Kun ruoka-aika alkoi, sen iloinen pörpötys kuului pitkälle 🙂

Huhtikuussa 2020 Mörkillä oli juoksuaika, joka loppui kesken. Mörkki alkoi hidastamaan syömistään ja lopulta jätti kokonaan syömättä. Se sai antibioottikuurin, joka auttoikin muutaman viikon. Lopulta sama toistui ja toukokuun lopulla Mörkin kohtu alkoi vuotaa ulospäin tulehdusnestettä. Oli aika viedä potilas lääkäriin. Leikkaus tehtiin 2.6. Olimme hyvin huolissamme Mörkin selviämisestä, sillä ikää oli liki 13 vuotta ja syöminen oli ollut viikkoja heikkoa. Taistelijaluonteensa ja hyvän kuntonsa ansioista Mörkki selvisi leikkauksesta ja ruokakin alkoi lopulta maistumaan muutaman viikon päästä normaalisti. Märkäkohtu vaatii aina leikkauksen, jotta narttu paranee kokonaan. Antibiootti Mörkin tapauksessa vaan poisti pahinta tulehdusta ja piti koiran hengissä leikkaukseen asti. Iloinen laumanjohtaja palasi laumansa sekaan terveenä seniorina.

Märkäkohtuleikkauksesta toivuttuaan Mörkki pysyi terveenä ja virkeänä elämänsä loppuun asti. Se söi hyvin, kävi lenkeillä ja oli aivan oma itsensä. Äitienpäivän aattona 2022 toukokuussa huomasin ruokintatilanteessa sen seurailevan minua tiiviisti. Kun koko lauma oli syötetty, Mörkki hengaili vierelläni tavallista enemmän. Se tuli luokseni ja painautui minuun kiinni. Lopulta se kömpi tarhakamunsa Pilkun kanssa koppiin nukkumaan. Äitienpäivän aamuna se huokaisi viimeisen kerran unessa. Suuri johtaja oli poissa.

Leikkauksesta toipumassa oleva Mörkki nauttii merimatkasta Marun keulassa 16.6.2020.

⇐ Palaa koirat-sivulle