Wilma

Sonorian Gerhilde ‘Wilma’ s. 22.10.2012. Pikkuinen Wilma saapui syliini jouluksi 2012. Sen olemus herätti alusta asti hilpeyttä suurine korvineen ja äänekkäine haukkuineen. Wilma on pitänyt tyylinsä aikuiseksi asti. Korvat kasvoivat ja ääni madaltui. Erittäin haukkuherkkänä neitosena jokainen tontille aikova saa vastaansa kumeaäänisen toivotuksen ja turbolla varustetun koiran.

Sonorian Gerhilde, Wilma 22.10.2012

Wilma on kiltti, kuuliainen ja vauhdikas. Nuorempana se tuli vaivatta toimeen kaikkien koirien kanssa, sukupuoleen ja dominanssiin katsomatta. Huskylaumassa sen paras ystävä oli Kiiki. Mitä vanhemmaksi Wilma tuli, sitä istevarmempi siitä tuli. Wilma oli kuitenkin Ricon varjossa ja tuntui usein vain hassun hauskalta koiralta. Ricon kuoltua kesällä 2018, Wilma alkoi muuttua. Wilmalle Ricon poislähtö oli erittäin kova paikka, olihan Wilma ollut koko elämänsä Ricon kanssa. Wilma ikäänkuin otti Ricon paikan lauman vartijana. Wilmasta alkoi ajamaan tontille eksyneitä irtokoiria pois ja etenkin vieraat nartut muuttuivat sille uhkaksi.

Pennuista Wilma pitää hyvin paljon, oli kyse sitten koiran- tai kissanpennuista. Kun Nappi tuli taloon syksyllä 2018, Wilma sai siitä uuden ystävän sisätiloihin. Laikun saapuessa loppukesästä 2020, Wilma oli haltioissaan. Hänen pentu. Pentubuumi sai jatkoa vuoden päästä, loppukesästä 2021, jolloin Wilma jälleen sai ‘oman pennun’ Minnistä. Wilma on erittäin kärsivällinen pentujen kanssa.

Wilmalla on ollut syntymästään asti oireeton spina bifida occulta eli neuraaliputken sulkeutumishäiriö kahden viimeisen rintanikaman välissä. Talvella 2022 Wilman takajalkojen liikkeet alkoivat muuttua ja takapään asento laski. Lisäsin Wilman liikuntaan asentoharjoituksia mutta tila paheni talven aikana eikä lenkit enää maistuneet. Liikunta on kuitenkin tärkeää selkävaivaiselle, jotta jalkojen lihakset pysyvät kunnnossa. Keväällä uimavesien auettua Wilman takajalkojen tilanne parani huomattavasti.

Wilma kävi ensimmäisellä osteopatia käynnillä heinäkuun 2022 alussa. Osteopaatti Aleksi Nikkinen kävi Wilman rangan, lihaskalvot ja lihakset läpi ja antoi ohjeita kotikuntoutukseen. Uimassa käydään jatkossakin lähes päivittäin meressä, tehdään ylämäkitreenejä ja loikitaan metsässä epätasaisella alustalla antaen lihaksille töitä. Wilma oli käsittelyssä oma itsensä, positiivinen ja iloinen, kuten aina. Seuraava käynti on reilun kuukauden päästä. Kun meren uimavedet sinilevittyvät, siirrymme koirauimalaan Haminaan uimaan. Ensimmäinen aika on sinne elokuun alussa, lähinnä tutustutaan paikkaan Wilman ja Minnin kanssa. Lisäksi varasin Wilmalle ohjattua vesimattojuoksua samaiseen Hyvänmielen Koirakeskukseen. Ensimmäinen käynti siellä on syyskuussa. Wilman tila koheni jo selkeästi ensimmäisen osteopatiakäsittelyn jälkeen 🙂

Wilma sai voimakkaan ihotulehduksen heinäkuun lopulla. Sitä hoidettiin ajamalla karvat ihottuma-alueelta, pitämällä alue puhtaana ja kuivana sekä rasvaamalla sitä Abilar-voiteella. Uimiset jouduttiin pitämään tauolla kolmisen viikkoa. Osin tähän vaikutti myös sinilevä meressä, jolloin kukaan koirista ei tietenkään päässyt uimaan. Hallille ei saa viedä koiraa, jolla on ihossa tulehdus. Wilman takapään kuntoa koetettiin pitää hyvänä seisomistreenein ja aktivoimalla heikkoja tuntohermoja takajaloissa. Wilman paino putosi toista kiloa ja olin huolissani. Muutoin Wilma kyllä oli pirteä, söi ja leikki.

Wilman kaltaista koiraa minulla ei ole ikinä ollut. Sammumaton liike, iloisuus ja viekussa nukkuminen ovat Wilman tavaramerkit. Aina valmiina uusiin juttuihin, oli kyse sitten kissan naamanpesusta, uintireissusta tai veneilystä. Wilman kanssa on ilo tehdä myös arkitottelevaisuuteen liittyviä treenejä. Vielä edelleen, yli yhdeksän vuotiaana, Wilma innostuu yhteisistä harjoitustuokioista 🙂

Wilma jouluna 2012, juuri kotiutuneena pentuna.

Wilma 10 kuukauden ikäisenä syksyllä 2013. On korvia ja jalkaa…

Wilma manikyyrissä 8.2.2015 lenkin jälkeen.

Ricon ja Wilman äänekästä ähinää. Tämä näyttää kovemmalta touhulta kuin lopulta onkaan.

Ikiliikkujakin nukkuu välillä, Wilma tyytyväisenä sängyllä 25.2.2019.

Keppi koiran egoa myöten. Wilma maaliskuun lumilla lenkillä.

Mielipuuhissa 16.4.2019 kotipihassa.

Wilma rannassa 30.11.2019 odottelemassa, että saadaan kone lämpimäksi Marussa.

Wilma nautiskelee keväisestä meri-ilmasta Marussa 27.3.2020.

Hurrrrjan hauskoja nää vesileikit, tuumaa Wilma 7.6.2020 omassa rannassa.

⇐ Palaa koirat-sivulle