Kotkan rakennuksia

Kotkan rakennuksia ja kaupunkinäkymiä.

Kirkot ja kappelit

Kymin kirkko

Kymin kirkko.

Langinkosken kirkko

Langinkosken kirkko on valmistunut vuonna 1953. Tämä kirkko ja kirkkoherranvirasto ovat minulle enemmän kotoisia kuin virallinen lapsuuden seurakuntani Kotkan seurakunta. Äitini oli Langinkosken seurakunnan ensimmäinen kanslisti ja lapsuuteeni kuului vahvasti Lankkarin kirkon käytävillä tepastelu ja pihapiirissä leikkiminen. Myöhemmin aloitin pianon- ja urkujensoittamisen Langinkosken kirkon silloisen kanttorin Alpo Valkaman opastuksella. Sain harjoitella kirkossa urkujen soittoa itsekseni sillä aikaa, kun odottelin äitini työpäivän päättymistä.

Muutenkin seurakunnan kuviot olivat minulle pienestä pitäen normaalia arkea. Tunsin lapsesta asti kaikki silloiset Kotkan ja Langinkosken papit, nuorisotyöntekijät, suntiot, kerho-ohjaajat ym. Siinä missä muut lapset leikkivät tarhoissa ja leikkikentillä, mie tepastelin pitkin kirkon lehtereitä, sakasteja ja suurelta yleisöltä piilossa olevia käytäviä pitkin ns. kirkon kulisseissa. Muistan löytäneeni suuren aarteen, kun törmäsin kerhohuoneen varastossa joulujuhlien rekvisiittaa pullollaan olevaan kaappiin. Oli Jeesus-lasta, pahviaaseja, se suuri jouluntähti, tietäjiä ja kaunis valkea enkeli. Pienelle lettipäiselle tytölle kirkosta löytyi aina ihmeteltävää. Niin monet kerrat istuttiin myös Jumalanpalveluksissa ja useissa seurakunnan tilaisuuksissa. Muistan kirkossa olevat elävät kynttilät, pappien puvut ja kirkkovuoden mukaan vaihtuvat tekstiilien värit. Eniten mieleen on kuitenkin jäänyt Langinkosken kirkon sisäseinät. Punatiilestä muotoillut seinät jaksoivat kiinnostaa joka kerta vilkasliikkeistä pikku lettipäätä.

Langinkosken kirkko.

Langinkosken kirkon kellotapuli.

Langinkosken kirkon kuoriosa.

Kuutsalon kappeli

Kuutsalon kappeli on rakennettu talkoovoimin ja se siunattiin käyttöön vuonna 2003. Kappelin ovet ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Sisään voi mennä hiljentymään ja kirjoittaa vieraskirjaan pienen muiston käynnistään. Kesälauantaisin soitetaan ehtookelloja ja pidetään pieni rukoushetki. Ovet ovat peräisin Laajakosken vanhasta kappelista ja alttariristi Ruotsinsalmen taistelun aikaisesta laivanhylystä. Kappelin on suunnitellut arkkitehti Tuomo Hovi.

Kuutsalon kappeli.

Teollisuus- ja liikerakennuksia

Metsolan höyrypanimo.

Puuvenekeskus.

Karhulan teollisuusympäristö

Karhulan teollisuusympäristö kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Alvar Aallon suunnittelema funktionalismia edustava Pohjoismaisen Yhdyspankin talo on rakennettu 1940-luvulla. Nykyisin rakennuksessa toimii Koskenkorvan polkupyöräliike.

Yksityiskohta Pohjoismaisen Yhdyspankin talon vieressä sijaitsevasta rakennuksesta osoitteessa Karhulantie 23.

Asuinrakennuksia

Satamakatu 2.

Katariinan pientaloalue

Katariina eli entiseltä nimeltään Puistola on Kotkan kaupunginosa Kotkansaarella. Katariinan asukasluku oli 698 (31.12.2016). Katariinan pientaloalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kaupunginosan alueella sijaitsee myös Arto Tolsa -areena sekä Puistolan urheilukenttä.

Näkymiä Ruotsinsalmen tähystys- ja vartiotornista Pookinmäen kalliolta, Lehmustien kupeesta.

Näkymää Pihlajatieltä.

Tammikadun ja Kuusitien risteys.

Urheilukenttiä

Puistolan urheilukentän avauskilpailut pidettiin vuonna 1914. Kentällä on järjestetty yleisurheilun Suomen-mestaruuskilpailut eli Kalevan kisat vuosina 1921 ja 1935 ja siellä on tehty yksi yleisurheilun Suomen ennätys Yrjö Nikkasen heittäessä 16. lokakuuta 1938 keihästä 78,70 metriä.

Puistolan kenttää 1950-luvulla. Nykyinen puukatsomo oli alun perin pääkatsomo ja nykyisen pääkatsomon paikalla oli soittolava ja pukuhuonerakennus.

Nykyinen kenttä ja pääkatsomo.

Kotkan urheilukeskus eli nykyinen Arto Tolsa Areena valmistui vuonna 1952 Helsingin olympialaisia varten.

KTP:n ottelu Kotkan urheilukeskuksessa 1950-luvulla.

Kotkan Jäntevän ottelu Kotkan urheilukeskuksessa 1950-luvulla. Taustalla Sapokan hyppyrimäki.

Kenttä nurmipintaisena.

Kenttä tekonurmipintaisena. Tekonurmi asennettiin vuonna 2015.

Tuhoutuneita tai purettuja rakennuksia

Kalliopytinki 6.7.2010.

Tuhopoltosta 9.7.2013 jäljelle jääneet Kalliopytingin osat. Loput rakennuksesta purettiin vuoden 2014 aikana maan tasalle.

 

Ruununmaankatu 51 Kotkan Hovinsaarella v. 2015.

Talo syttyi palamaan 17.2.2018 ja tuhoutui käytännössä kokonaan sisältä.

 

Karhulan tehtaitten sairaskassan 1900-luvun alussa rakennuttama sairaalarakennus tuhoutui tulipalossa 6.7.2018. Rakennus toimi viimeksi Ahlströmin eläkeläisten Viirinmäen kerhotalona ja oli viimeiset viisi vuotta tyhjillään.

 

Langinkosken vanha koulu.

Langinkosken vanhaa koulua puretaan kesällä 2017.

 

Ravintolalaiva Kotkan Kerttu huhtikuussa 2009. Tuhoutui tulipalossa 15.1.2011.

Ulkoisia linkkejä