Kotkan puistot

Sibeliuksenpuisto

Sibeliuksenpuisto on tyyliltään muotopuutarhaa edustava puisto. Puistossa sijaitsevia veistoksia ovat Jussi Mäntysen ”Kotkat’ ja Alexander Reichsteinin ”Muodonmuutoksia”.

Meripuisto

Kotkansaaren eteläosassa Katariinanniemellä sijaitseva puisto. Alueella olleen öljysataman toiminnan loppumisen jälkeen vuosituhannen vaihteessa alue vapautui virkistyskäyttöön ja sinne perustettiin uusi merellinen puisto.

Sapokan vesipuisto

Puistossa sijaitsee toistakymmentä Hannele Kylänpään eläinaiheista veistosta. Ruusuterassin alueelle ja lähiympäristöön on sijoitettu seitsemän Eero Hiirosen veistosta.

Jokipuisto

Jokipuisto sijaitsee Karhulassa Kymijoen varrella. Puistossa sijaitsee Antti Maasalon Alkulähteellä ja Emil Wikströmin Tukinuittaja-veistos.

Fuksinpuisto

Fuksinpuiston näyttävät atsaleat ovat saaneet alkunsa Helsingin yliopiston koekenttäistutuksista vuonna 1996. Puistossa sijaitsee Samulin Alosen veistos Siivekkäät.

Toivo Pekkasen puisto

Puistossa sijaitsevat veistokset ovat Frederico Asslerin Elinvoimainen läsnäolo, Miina Äkkijyrkän Vasikat ja Jean-Erik Kullbergin Auringonpalvojat.

Muistan kun lapsena veljeni kanssa kävimme puistossa sijaitsevalla minigolfradalla Kymenlaaksonkadun varrella. Mailat ja pallot sai radalla olevasta kopista. Väyliä oli useita erilaisia ja eritasoisia, joissa sai kokeilla taitojaan. Rata ilmeisesti poistettiin joskus 1970-luvulla. Samassa puistossa tuli kiipeiltyä lapsena puissa ja Eteläpuistokadun puolella oli kalliota ja puistikkoa, jossa veljeni kanssa leikimme usein.

Isopuisto

Isopuisto on maisemapuutarhaa edustava puisto Kotkan ortodoksisen kirkon ympärillä. Puistossa sijaitsevia patsaita ja muistomerkkejä ovat Aleksandr Popovin patsas ja muistolaatta, Fregatti St. Nikolain muistokivi, Kolmen Kannaksen Koukkaajat JR 45, Maria Purpurin patsas, Elämän tanssi, Kotkan kilpi ja Tapion tyyny.

Kumparepuisto

Kumparepuisto sijaitsee Otsolassa. Alue on entinen kaatopaikka, jota on muotoiltu myöhemmin lisämaalla kumpareiksi.

Palotorninvuorenpuisto

Puistossa sijaitsevat veistokset ja muistomerkit ovat Oskari Jauhiaisen Ahtaajat, Ilmapuolustuksen muistomerkki, Oddvar I. N. Darenin O-HOY, Tapio Sinisalon Tuliportaat, Keisarikunta-elokuvan muistomerkki ja Kim Simonssonin Idoli.

Leninin puisto

Puistossa sijaitsee virolaisen Matti Varikin Leninin patsas ja siihen liittyvä puolalaisen Krzysztof Bednarskin veistos Leninin puuttuva käsivarsi. Suomessa ei ole julkisissa ulkotiloissa kuin kaksi Leninin patsasta, toisen ollessa Tampereella.

Matti Varik, Leninin patsas, 1979.

Krzysztof Bednarskin veistos Leninin puuttuva käsivarsi, 1995.

Redutti Kotka

Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluneeseen reduttiin on perustettu yrttipuutarha.

Koskipuisto

Puisto käsittää vajaan kahden kilometrin pituisen alueen Kymijoen Siika-, Koivu- ja Kokonkosken varrella. Alueella sijaitsee myös arboretum eli puulajipuisto.