Nappi

Nappi, s. 24.5.2018, on siniharmaa maatiaiskissaneito. Nappi tuli meille veljeltäni reilu 10 viikkoisena pentuna. Napilla on synnynnäiset tuplaantuneet häntämutkat, joten häntä on kippuralla ja lyhyehkön näköinen. Nappia hännän mutkat eivät haittaa, paitsi kovassa vauhdissa kurveissa tasapaino tuppaa heittelehtimään, samoin hypätessä alastulo on kömpelöhkö. Napilla oli pentuna erinomainen ruokahalu ja se nostikin painoaan hyvin pienikokoisesta kymmenviikkoisesta melkoista vauhtia liki kaksi kiloiseksi viisikuiseksi pennuksi. Nappi oli pentuajan kokonaan sisäkissana.

Nappi tulee hyvin toimeen Wilman kanssa, vaikkakin Wilma on välillä hieman liian vauhdikas pikku Napin mielestä. Huskyjen kanssa tutustuminen tapahtuu pikkuhiljaa, koira kerrallaan. Huskyillä metsästysvietti on toisinaan vahva, joten totuttelu tapahtuu hitaasti ja aina valvotuissa oloissa. Talven myötä Wilman ja Napin välit ovat syventyneet. Wilma pitää Nappia pentunaan ja vouhotus Napin perään on loppunut. Wilman kärsivällisyys pikku ystävän kanssa on täydellistä. Nappi roikkuu sen hännässä, hyppii pitkin kuonoa ja järsii sen tassuja, ison ystävän lepäillessä. Kun leikit on leikitty, kaksikko nukahtaa yhdessä sängyn päälle.

Napin pentuajan ruokavalioon kuuluivat pentujen kuivamuona ja märkäruoka, raaka liha (kokoliha ja jauheliha), raaka broilerin sydän, hammasraksut, maustamaton turkkilainen jogurtti sekä juustopaloja ja lihaisaa leikkelettä kiitospaloina. Juomana vettä. Napin lempileluja ovat vessapaperi- ja talouspaperihylsyt, viinirypäleiden tertun oksat, kävyt, narut, pahvilaatikot (kutisevat ikenet ja vaihtuvat hampaat kiinni laatikoissa), kangas- ja naruhiiret sekä pallo, jonka sisällä on tiuku.

Nappi saavutti aikuispainonsa seitsemän kuukauden iässä. Sen jälkeen paino on pysynyt 2,8 kilossa. Nappi on erittäin kiltti kissa ja uskoo kerran sanottua sanaa. Sen ruokahalut pysyivät valtavina. Nappi tutkaili maailmaa edelleen sisäkissana, katsellen huskyjen puuhia olkkarin ikkunasta. Mitään hinkua ei ulos ollut, vaikka kiima-aikoja oli ollut pitkin kevättalvea useampi.

Aikuisena Napin ruokavalio on pysynyt lähes samana kuin pentuna, vain aikuisten kuivamuona maistuu nyt paremmin kuin kakara-ajan pikkunappulat. Lihapaloja Nappi tykkää metsästää pitkin mattoja ja viskelee niitä kissamaiseen tapaan ennen syömistä. Leluilla Nappi leikkii edelleen paljon. Citykodissa Napilla on erilaisia leluhiiriä ja pehmoleluja ja saarikodissa vauhtia saavat erikokoiset pallot ja narukerät. Myös poikien kädet saavat tuta Napin metsästysharkat.

Nappi leikattiin 17.5.2019. Leikkaus oli rutiinitoimenpide. Nappi sai matkaan eläinlääkäriltä kaulurin, jota se ei kuitenkaan tarvinnut, sillä masun haavat saivat olla rauhassa ensimmäisen viikon. Sen jälkeen tikit putoilivat joko itsekseen tai Napin hampaiden avustuksella. Muutama viikko leikkauksen jälkeen Napin ruokahalut alkoivat kasvaa entisestään ja pikku Napista tuli hieman suurempi, 200 gramman verran.

Pikku Nappi puntarissa 3.8.2018. Ruokalautanen oli silloin todella suuri alusta muutaman sata grammaa painavalle vauvalle <3

Nappi-kulta <3 Pikkupentuna se oli todellinen sylikisu 3.8.2018.

Nappi citykodin sängyllä syyskuussa 2018.

Nappi saarikodissa kaurahalmeensa vieressä. Kuva on otettu maaliskuussa 2019.

Nappi katselee huskyjen menoa olkkarin ikkunasta 20.4.2019.

Nappi kiepillä pehmeässä pesässä 3.6.2019

Kun kesälomamme alkoi heinäkuun 16. päivä, Nappi pääsi tutustumaan ulkoiluun itsekseen. Aluksi se vain tutkaili suurta maailmaa verannalta käsin, Wilma ystävän ollessa vieressä. Napin mielestä verannalla oli hyvinkin nastaa, sillä kärpäsiä ja muita pikkuötököitä riitti metsästettäväksi. Aikansa verkon takana oltuaan, Nappi keksi kissanluukusta kolosen, josta se pääsi varsinaisesti ulos terassille. Askeleet ulkona olivat hyvin rauhalliset ja varovaiset. Ensimmäisellä kerralla emme päästäneet Nappia sen pidemmälle ja neiti tyytyväisenä tulikin syliin.

Myöhemmin vuosia eteenpäin, Napista ei lopulta tullut ulkokissaa. Olemme tarkkoja, ettei kissamme kulje vapaana luonnossa ilman valvontaa lintujen pesimäaikana eikä muutenkaan. Napin varovaisuus ja arkuus teki siitä luonnostaan sisäkissan. Silloin tällöin se käy ulkoilemassa valjaissa pihalla mutta tuntuu viipyvän niilläkin kerroilla vain hetken ulkosalla. Nepin tultua kaveriksi, ulkoiluhalut ovat vähentyneet entisestään. Meille paras näin, ettei luonnon eläimet tule häirityksi kissojen toimesta.

Napin ensiaskel ulkomaailmaan 16.7.2019.

Napin ensikosketus ulkoiluun 16.7.2019. Kun ikää on jo yli vuosi eikä pihalla vapaana ole oltu, lähti neiti hyvin varovasti liikkeelle.

Nappi on kotiutunut jo pihalla olemiseen ja tutkailee ympäristöään tarkkaavaisena 8.8.2019.

Nappi moikkaamassa huskyjä. Varovainen eteneminen on järkevää. Heti, kun koirat alkavat vouhottaa, Nappi kiiruhtaa takaisin talon luo.

Ulkoilemisen tauolla on hyvä huoltaa tassut, tuumii Nappi keittiön pöydällä 10.8.2019.

Napin seikkailut jatkuvat 14.8.2019. Uusia tuoksuja ja polkuja tutkailemassa uuden liiterin edustalla.

Pomps kohti uusia seikkailuja 14.8.2019.

Nappi uuden kiipeilytelineen päällä 1.9.2019.

Nappi tykkää vedestä, niinpä se myös tykkää katsella uintikisoja telkkarista 5.12.2019 Citykodin sohvalla.

Toisen pääsiäispäivän aurinkoinen keli houkutteli Napinkin ulkoilemaan 13.4.2020.

Nappi tutkailee puutarhassa 13.4.2020.

Neitiä hieman pelotti ulkoa kuuluvat äänet ja siksipä ulkoilu jäi melko lyhyeksi.

Napilla on hyvä maastoväri keväisessä luonnossa.

⇐ Palaa kissat-sivulle