Merisää

Talvi 2023-2024

Tammikuu 2024 oli keleiltään hyvin vaihteleva. Uusi vuosi alkoi aurinkoisena mutta kylmänä. Pakkasta oli yöllä -18 ja päivälläkin -11 ja tuulen vaikutuksesta ilma tuntui todella kylmältä. Merivesi käväisi hieman miinuksella, jonka jälkeen se nousi selkeästi plussalle viikoksi. Pakkasjakso kunnon paukkupakkasineen kesti ensimmäisen viikon. -20 asteen lukemat tuntuivat todella hyytäviltä tuulen pyöriessä kunnolla. Lumisadetta saatiin lähes päivittäin, vuoropäivinä paistoi aurinko. Lumen korkeus oli 30 cm. 8. päivä meri laski keikkumaan nollan molemmille puolille yli viikoksi. Keli alkoi lauhtumaan ja seuraavat kolme päivää oli päivisin plussalla. 10. päivä taivaalta tuli vettä. 11. päivä saapui todella kylmä ja hyytävä pohjoistuuli 18 puuskissa. Aurinkokin näyttäytyi. Lämpötila alkoi jälleen laskea ja pakkaslukemat keikkuivat 10-20 pakkasasteen välissä reilun viikon ajan. Lunta alkoi satamaan myös viikon kestävän jakson päivittäin. Kelien hyytävyyttä lisäsi 13. päivä saapunut lounaistuuli 15 puuskineen. 17. päivä meri käväisi plussalla ja laski sen jälkeen päiväksi nollan tuntumaan.

18. päivä oli sumuinen. Kelit muuttuivat todella, todella kylmiksi. Kaakosta saapui navakka tuuli 18 puuskissa. Tuuli vaihtoi suuntaa etelään, puuskat 17. Sitten jälleen suunnanvaihto nyt lounaaseen 16 puuskissa. Seuraavana päivänä suunta oli taas muuttunut, länteen ja puuskat riekkuivat 17 m/s. 19. päivä meri nousi plussalle ja pysyikin siellä kuun loppuun asti. Lumenkorkeus oli jo + 41 cm. 20. päivä aurinko paistoi kuin kertoen tulevasta säätilan muutoksesta. 21. -23. päivinä tuuli päästeli navakasta tuulesta aina myrskylukemiin asti kolme päivää. Illasta alkoi keli lauhtumaan lounaistuulen 15 puuskien kera. Lounaistuuli koveni seuraavana päivänä 17 puuskiin ja sitten vaihtui suunta etelään ja myrsky riepotteli rannikkoa 22 m/s puuskissa. Taivaalta tuli ensin jäistä tihkusadetta ja sitten silkkaa vettä. Lämpötila nousi kokonaan plussalle, myös öisin. Kolmantena puhuripäivänä etelätuuli puuskutti 17 ja sitten suunta vaihtui takaisin lounaaseen puuskien ollessa 18 m/s. Sade muuttui silkaksi vedeksi.

24. päivän aamu oli sumuinen. Aamuyöllä satoi vettä ja illalla lunta. 25. päivä satoi räntää ja illasta keli alkoi pakastumaan. 26. päivä aurinko näyttäytyi taivaalla. Yöpakkaset pitivät pintansa loppukuun mutta 28. päivä päivälämpötila nousi jälleen plussalle. Metsätiet ja mantereella kävelytiet muuttuivat äärimmäisen liukkaiksi. Illalla alkoi lounaistuuli nousta ja seuraavana päivänä se myräköityi 17 puuskiin. Tuuli vaihtoi vielä suuntaa illalla länteen ja puuskat kovenivat 19 m/s. 30. päivä nousi illasta tiheä sumu, joka pysyi paikollaan kuun viimeisen päivän ajan. Yöllä satoi märkää lunta, joka muuttui päivällä vesisateeksi. Lumenkorkeus oli kuun lopussa 31 cm. Kuun viimeisillä tunneilla nosti lounaismyräkkä päätään ja puhalteli 16 puuskissa. Varsin vetinen ja harmaa talven jakso.

Joulukuu 2023 oli sateinen ja sitä värittivät kylmät tuulet pakkasineen. Kuun alussa merivesi oli miinuksella ja lunta tuprutti taivaalta reilusti. Lämpötilat pysyttelivät kaksi ensimmäistä viikkoa pikkupakkasilla yöt ja päivät. Toinen päivä meri nousi seilaamaan nollan molemmin puolin muutamaksi päiväksi ja lunta sateli lisää. Viides päivä saatiin aurinko näkyviin ja meri laski miinukselle yli viikoksi. Kuudes päivä alkoi yli viikon mittainen lumisadekausi. Kahdeksas päivä tuuli navakasti ensin kaakosta 15 ja sitten idästä 16 puuskissa. Kun yölläkin oli ollut toistakymmenstä pakkasta, keli tuntui hyytävältä. 11. päivä idästä jatkui navakka tuuli jälleen 15 puuskissa. 13. päivä lumen syvyys nousi 33 senttiin, mikä oli joulukuun korkein lukema. 14. päivästä eteenpäin sää lämpeni niin, että päivisin oltiin plussalla ja öisin lämpötila vaihteli nollan molemmin puolin. Tätä jatkui jouluun asti ja alkoi näyttämään, että joulusta saattoi tulla jopa lumeton. Sateet muuttuivat vedeksi 16. päivä, meri nousi sumuiseen maisemaan nollan molemmin puolin ja lounaistuuli puhalteli 15 puuskissa.

Tuuli jatkoi tuiverrusta seuraavana päivänä 16 puuskissa ja taivaalta tuli lisää vettä. Myöhemmin tuulen suunta vaihtui luoteeseen 15 puuskien kera. Aurinkokin näyttäytyi välillä taivaalla. 18. päivä oli sumuinen ja metsätiet todella liukkaat. 19. päivä oli aurinkoinen, öinen sumu väistyi ja lounaasta saapui räväkkä tuuli 18 puuskissa, jonka suunta vaihtui iltapäivällä länteen samoilla puuskalukemilla. Liukkaus jatkui. Yöllä satoi jälleen vettä mutta seuraavakin päivä oli aurinkoinen länsituulen jatkaessa 18 puuskailua. 20. päivä meri nousi hetkeksi plussalle ja laski sitten taas seilaamaan nollan molemmin puolin. 21. päivä alkoi sitten lumisade. Sitä ylläpiti öiset pakkaset.Lumi oli osin märkää eikä kasvattanut maaston lumenmäärää. 22. päivä nousi itämyräkkä 20 puuskineen ja lunta satoi edelleen. 23. päivä meri nousi jälleen ja pysyikin sitten loppukuun selkeästi plussalla. Jouluna lunta oli maassa enää 16 cm. Pakkaset palasivat Tapanina ja lunta satoi seuraavana päivänä lisää niin, että lumenkorkeus alkoi taas nousta. Lunta tuli lisää 29. ja 30. päivinä navakan itätuulen kera. Puuskat olivat 16 m/s molempina päivinä. Kuun viimeisenä päivänä pakkanen paukkui kylmän tuntuisesti, aurinko paistoi ja lumen korkeus oli 28 cm. Talvi oli voimakkaasti läsnä.

Syksy 2023

Marraskuu 2023 jatkoi lokakuun myrskyjä, oli sateinen ja ennenkaikkea kylmä. Kuu alkoi kuitenkin lämpimästi vuodenaikaan nähden ja vesisadettakin saatiin. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin ensimmäisen viikon. Päivälämpötilat olivat liki kymmenessä asteessa ja öisin oli joko pikku pakasta tai selkeästi plussaa. Kuu alkoi tuulien puolesta kuintekin selkeällä myrskyllä, jota jatkui neljä ensimmäistä päivää. Ensin itätuuli myllersi 21 puuskissa, suuntai vaihtui sitten lähteen 18 puuskilla. Seuraavana päivänä puuskat olivat 19 ja sitten suunta taas vaihtui itään 18 puuskiin ja lopulta kaakkoon 15 puuskiin. Kaakkotuuli vielä hieman voimistui neljäntenä päivänä, kun puuskat ylsivät 17 m/s. Viides päivä oli sumuinen. Kuudentena alkoi vesisateet ja lämpötilat olivat korkeat myös öisin. Seitsemäs päivä meri nousi plussalle ja oli hieno plägä merellä. Kahdeksas päivä oli taas sumuinen ja vesisateet jatkuivat. 12. päivä meri laski jälleen seilaamaan nollan tuntumaan, jota se jatkoikin sitten liki kuun loppuun asti.

13. päivä tuli säänkuvaan muutos. Päivälämpötilat laskivat nollaan ja jopa pakkaselle. 16. ja 17. päivinä nähtiin aurinkoiset kelit ensimmäistä kertaa koko kuun aikana. 18. päivä satoi ensilumi, joka lopulta jäi kokonaan maahan talven yli asti. Siitä eteenpäin kaikki sade tuli lumena, joka alkoi näkymään maisemassa hyvin pian. Lyhyt syksy muuttui kerrasta talveksi. 22. päivä oli aurinkoinen mutta etenkin yöllä kylmä, jolloin mittari painui -10 asteeseen. Kylmyyttä lisäsi lounaismyrsky 24 puuskissa, tuulen kääntyessä sitten etelään, puuskien pysyessä samoina. Myrsky voimistui seuraavana päivänä 25 m/s ja tuulen käätyessä lounaaseen 24 m/s. Merivesi teki oikullisesti voimakkaan korkeusvaihtelun, kun saman vuorokauden aikana matalin lukema oli – 46 cm ja korkein + 94 cm. Lunta satoi kuusi päivää putkeen ja lumen korkeus oli 23. päivä jo + 10 cm. 27. ja 28. päivinä tuuli navakasti ensin pohjoisesta 18 ja sitten koillisesta 17 puuskissa. Lunta satoi lisää. 27. päivä oli kylmä yö – 15 pakkasineen ja päivälläkin – 8 astetta. Kuun viimeinen päivä oli jälleen navakka tuuli koillisesta 16 puuskineen, lunta satoi ja satoi ja lumen korkeuslukema oli kuun lopulla + 22 cm. Merivesi laski koillistuulen vuoksi miinukselle kokonaan. Hyvin lyhyt syksy oli vaihtunut vahvaan talveen jo marraskuussa.

Lokakuu 2023 oli todellinen myrskykuu. Kuun alussa lämpötilat pysyttelivät päivisin +15 ja öisin 10 asteessa. Varsin lämmintä lokakuuksi. Merivesi pysytteli ensimmäiset 2,5 viikkoa selkeästi plussalla, käväisten vain kahtena päivänä pikaisesti pikkumiinuksilla. Ensimmäisenä päivänä lännestä tuuli navakasti, 16 puuskissa. Aivankuin enteillen tulevia myrskyjä. Toisena ja kolmantena päivinä satoi vettä, joita seurasi pari aurinkoista päivää. Neljäs päivä tuuli navakoitui idästä 16 puuskiin. Kuudennesta päivästä eteenpäin päivälämpötilat putosivat 10 asteen paikkeille ja öisin oli enää alle viisi lämmintä. Ja sitten se alkoi…

Ensin tuli vesisateet ja kuudennen päivän iltana etelätuuli herätteli rannikon 19 puuskilla. Vesisade jatkui ja sitten merellä repesi. Lähes hirmumyrskylukemin alueelle saapunut kaakkotuuli pisti kotimme piha-alueen uusiksi. 30 m/s hurjastellut tuuli kaatoi 20 runkoa, 8 runkoa se jätti konkeloon. Kylätie muuttui läpipääsemättömäksi ja sähköpylväät kaatuivat dominojen lailla rivissä. Laiturit joko hajosivat tai niiden ankkurit pettivät. Meri lainehti seitsemännen päivän aamulla, laudanpalasista, köysistä ja muusta irtotavarasta. Merivesi nousi korkealle + 98 senttiin. Myös veneet saivat tuta myrskyn. Tuollaisilla lukemilla varustettu kaakkotuuli on erittäin harvinainen, ei siis pelkästään tuulen nopeuden suhteen vaan myös tuulen suunnan suhteen. Siihen ei kuitenkaan meri myllerrystään jättänyt. Sähköt oli poissa 3,5 vuorokautta. Illalla tuulen suunta kääntyi pohjoiseen ja puuskat 23 m/s, jota jatkui vielä seuraavallekin päivälle. Vesisateet taukosivat.

Yhdeksäs päivä saatiin tuta ensimmäinen yöpakkanen ja kelit alkoivatkin tuntumaan varsin syksyisiltä. Kesä vaihtui siis lokakuussa vuodenajalle tyypillisiin lukemiin. Samana päivänä myrsky navakoitui ja luoteesta puuskutti 16 nopeudella. Sitten saatiin jälleen vettä taivaalta ja lounainen tuuli saapui 16 puuskissa. 11. päivä lämpötilat nousivat muutamaksi päiväksi liki 15 asteeseen, öisinkin oli yli 5. Lounainen myrsky saapui 21 puuskissa, tuulen vaihtaessa suuntaa myöhemmin länteen, samoilla lukemilla. Vielä 12. päivä viikonmittainen myrsky jatkoi puhaltamistaan, nyt lännestä 23 puuskissa. Merivesi nousi +102 cm:iin. Aurinko ilmeistyi taivaalle ja tuulet rauhoittuivat normaaleiksi 14 m/s puhaltaviksi tuuliksi, jotka tuntuivat lähes tyyniltä keleiltä.

Mutta tämä episodi ei riittänyt puhureille. 14. päivä alkoi kahden päivän riekkuminen merellä. Merivesi nousi ensin + 111 cm ja tuuli nousi jälleen myrskyn mittoihin ja taas satoi. Lounaasta ja hetkeä myöhemmin lännestä paukutti 21 puuskat. Seuraavana päivänä maisema muuttui rannasssa, kun merivesi nousi tämän vuoden ennätyslukemiin +144 senttiin! Länsi jatkoi puhaltamistaan ja tuuli muutti sen jälkeen taas lounaaseen 22 puuskissa. Päivälämpötilat putosivat alle 10 asteen ja öisin oltiin enää hiukan yli nollassa. 17. päivä aurinko näyttäytyi. Meri laski seilaamaan nollan molemmin puolin pariksi päiväksi ja nousi sitten taas kokonaan plussalle. 19. ja 20. päivä tuuli navakasti ensin koillisesta 16 ja sitten 15 m/s. Aurinko pilkahteli ja välillä satoi.

25. päivästä eteenpäin päivisin oli enää muutama plusaste, öisin oli pakkasta kuun loppuun asti. Meri laski miinukselle kokonaan, nousten muutaman päivän päästä taas seilaamaan nollan molemmin puolin. 26. päivä tuuli idästä navakasti 17 puuskissa. Ilma tuntui hyytävän kylmältä. 29. päivä saatiin nauttia tälle lokakuulle harvinaisesta plägästä auringon kera. 30. päivä satoi lunta, joka ei kuitenkaan jäänyt maahan. Päivällä vesisade huuhteli lumet pois. Kuu päättyi sille tyypillisesti vesisateeseen ja itämyräkkään 19 puuskien kera. Muutamassa viikossa kesä oli muuttunut todelliseksi syksyksi. Tällaista myrskykuuta en ihan lähimenneisyydestä muista.

Syyskuu 2023 oli kesäisen lämmin mutta sateinen ja myrskyinen. Elokuun totutut lämpötilat jatkuivat koko syyskuun ajan. Yölämpötilat kuitenkin hieman hellittivät keskikesäisistä lukemista mutta yleisesti ottaen oli todella lämmin syksyn alku. Merivesi pysytteli plussalla kuun ensimmäisen viikon ja kuu alkoi sateisena. Toinen päivä kaakosta saapui navakka tuuli 16 puuskissa, vaihtuen etelän 17 puuskiin. Saatiin nauttia välissä myös aurinkoisista päivistä. Viides päivä lännestä puhalsi lähes myrskylukemissa 20 puuskissa ja sen jälkeen tuulen suunta vaihtui lounaaseen 19 puuskineen. Aurinko jaksoi kuitenkin porottaa lähes päivittäin. Toisella viikolla merivesi laski seilaamaan nollan molemmin puolin. 9. ja 11. päivinä rannikon peitti sumu ja merellä oli kauniit plägäkelit. 13. päivä saapui saderintama ja merivesi nousi jälleen plussalle. Aurinkoiset ja sateiset jaksot seurasivat toisiaan kahden kolmen päivän jaksoissa, välillä jopa samana päivänä nähtiin molemmat kelit.

16. päivä lounaasta puhalteli 15 puuskissa. Meri laski jälleen seilaamaan. Loppukuuta kohden kolmannella viikolla sateiden osuus kasvoi. 19. ja 20. päivä koettiin sitten kova etelä-lounaismyrsky. Se alkoi etelän 17 puuskissa, voimistuen todelliseksi luonnonnäytelmäksi seuraavana päivänä, jolloin lounaasta raivosi 23 m/s puuskat. Satoi ja satoi. Kuun lopussa 29. päivä oli jälleen sumuista, samoin viimeisenä päivänä. Muutama aurinkoinen päivä mahtui viimeiselle viikolle. Merivesi nousi plussalle, kun länsimyrsky moukaroi rannikkoa 20 puuskissa. Syksyn oloa ei tuntunut lämpötiloissa, vaikka kuun loppua kohti myös päivälämpötilat alkoivat hiljalleen pudota mutta sateet ja myrskyt toivat mieleen aidon syksyntunteen.

Kesä 2023

Elokuu 2023 oli lämmin ja sitä leimasivat ukkoset ja kovat myrskyt. Lämpötila pysytteli koko kuun samoissa lukemissa kuin heinäkuussakin. Kuu alkoi sateisena ja merivesi pysytteli plussalla. Kolmas päivä saapui navakka kaakkoistuuli ja sen perään seuraavana päivänä lounaistuuli 15 puuskineen. Aurinko näyttäytyi sateiden välissä ja merivesi nousi laski välillä seilaamaan nollan molemmin puolin. Kahdeksas päivä rannikolla reihui ensin itämyräkkä joka vaihtui kaakkoon. Puuskat olivat 19 m/s. Merivesi nousi taas plussalle. 12. – 15. päivä olivat varsin aurinkoisia.

17. päivä alkoi auringonpaisteella, jota seurasi sadepilvet ja illasta ukkonen salamoi merellä nostaen puuskia merelle. Meri laski taas seilaamaan nollan molemmin puolin. Sateet ja aurinkoiset kelit vuorottelivat viikon. Meri nousi plussalle 21. päivä. 24. päivä alkoi taas aurinkoisena ja muuttui sateiseksi, jota seurasi kova ukonilma. Vettä tuli kaatamalla. Meri laski jälleen lopppukuuksi nollan molemmille puolille. Kelit vaihtelivat kuun loppuun asti. 28. ja 29. päivinä rannikkoa moukaroi todellinen myrskyrintama. Ensin myrsky myllersi idästä 26 puuskissa. Tuulen suunta vaihtui kaakkoon ja 23 puuskiin. Sitten vaihdetiin jälleen suuntaa, tällä kertaa lounaaseen. Lounaasta puuskutti ensin 22 m/s ja vielä seuraavana päivänä 20 puuskissa.  Kuu päättyi varsin räväkästi ukkosrintaman purjehtiessa rannikolla. Meriveden pinta sahasi voimakkaasti kymmeniä senttejä. Lämpötilat pysyivät kuun lopullakin erittäin kesäisinä, syksystä ei ollut tietoakaan.

Loppukuun myrskyn aallokkoa Kylänlahden rannoilla elokuussa.

Heinäkuu 2023 oli kesäisen lämmin ja kesäisen sateinen. Kuu alkoi meriveden jatkaessa olemistaan nollan yläpuolella. Viisi ensimmäistä päivää satoi. Lämpötilat olivat koko kuun ajan päivisin reilusti yli 20 asteessa ja öisinkin 15 asteen tuntumassa. Varsin lämpimät mutta ei niin tukalat lukemat kuin kesäkuussa. Kolmas päivä saapui lounaasta myräkkä, joka vihelsi rannikolla kolme päivää ensin 18 puuskissa ja vielä kolmantenakin päivänä 15 puuskissa. Aurinkoiset kelit ja sadekelit vuorottelivat kolme viikkoa. Merivesi käväisi välillä miinuksellakin mutta etupäässä se pysytteli 10-20 cm plussalla. 25. ja 26. päivä satoi ja etenkin 26. päivä saatiin kaatamalla vettä. Kuun loppupuolella satoi ja paistoi jopa samoina päivinä ja merivesi pysytteli selkeästi plussalla kuun loppuun asti. Varsin tyypillinen, kesäinen heinäkuu.

Aurinkoinen keli muuttumassa sateiseksi merellä 8.7.

Kesäkuu 2023 oli vähätuulinen ja lopulta helteinenkin. Kuu alkoi lämpötilojen ollessa päivisin +15 asteen hujakoilla, öisin mittari ei noussut lähelle kymmentäkään. Aurinkoiset ja sateiset päivät vuorottelivat ensimmäisellä viikolla. Merivesi seilasi ensimmäiset viisi päivää nollan molemmin puolin, painuen sen jälkeen miinukselle liki kolmeksi viikoksi. Kuudennesta päivästä eteenpäin alkoi reilun viikon pituinen, aurinkoinen jakso, jonka aikana satoi vain kerran iltapäivällä. Kuun puolivälissä, 14. päivä säätyyppi muuttui täysin ja alkoi tukalat helteet, jolloin päivälämpötilat nousivat todellisiin hellelukemiin. 22. päivä saatiin sitten kunnon vesisade, joka toi helpotusta luonnolle. Merivesi nousi pariksi päiväksi seilaamaan nollan molemmin puolin 24. päivä ja painui sitten taas miinukselle. Aurinkoiset ja kuumat kelit jatkuivat kuun loppuun asti. Sadetta saatiin vielä 25. päivä. Kuun lopussa merivesi nousi taas nollan molemmille puolille.

Kesäkuun helteet ovat alkaneet ja merellä kaunis plägäkeli.

Kevät 2023

Toukokuu 2023 tuntui viileältä mutta aurinkoiselta. Sadetta saatiin ensimmäisenä yönä mutta keli muuttui aurinkoiseksi päivällä. Lämpötilat olivat plussalla ja merivesi jatkoi seilaamistaan nollan molemmin puolin. Toisena päivänä lounaasta puhalsi 15 puuskat. Neljäs päivä taivaalta tuli lunta, mikä ei kuitenkaan enää maahan jäänyt. Viides päivä meri laski jälleen miinukselle pysyen siellä liki kolme viikkoa. Kuudennen päivän yöllä mittari käväisi -1 pakkasasteessa. Aurinkoiset hienot keväiset kelit saapuivat lämmittämään luontoa ja mieltä jatkuen kuun puoleen väliin asti. Komeita plägäaamuja mahtui tuohon pätkään useita. Lämpötilat nousivat päivisin yli +10 asteeseen, yöllä oli yli +5 asteen lukemia.

15. päivä päivälämpötila kipusi jo + 17 asteeseen. 16. päivä kaakkotuuli kolisteli 16 puuskissa ja toi mukanaan sadepäivän. Aurinko palasi taivaalle mollottamaan 18. päivä yli viikoksi mutta sekaan mahtui yksi sadepäiväkin. 21. päivästä eteenpäin päivisin oli jo +15 asteen lukemia ja öisinkin liikuttiin +10 asteessa. 22. päivä oli kevään lämpimin päivä, +20 astetta. Vesisadetta saatiin 25.-27. päivinä ja merivesi nousi plussalle. 27. päivä taivaalta tuli ensin rakeita ja sitten aurinko palasi lämmittämään päiviä. Meri käväisi 28. pv minuksella mutta nousi loppukuuksi selkeästi plussalle. Viimeisenä päivänä lounaistuuli soitteli kesää 15 puuskissa. Keli tuntui kyllä vielä erittäin kylmälle kesää ajatellen.

Vappuna metsäteillä oli vielä lunta, sillä huhtikuun viileys piti yllä lumikuormaa.

Toukokuinen plägä ja matala vesi 13.5.

Huhtikuu 2023 oli aurinkoinen, lähes sateeton ja tuuli oli rauhallista. Kuu alkoi lämpötilojen osalta siitä, mihin edellinen loppui. Päivisin oli plussalla, öisin pientän pakkasta. Merivesi pysyi lähes koko kuun miinuksella. Aurinko pääsi pääosaan kelien puolesta. Kultainen pallo näyttäytyi neljän ensimmäisen päivän taivalla, jatkaen 7. päivästä eteenpäin näkymistään seuraavat 2,5 viikkoa. 13. päivä meri laski ennätys alas -69 senttiin. Koillistuuli edesauttoi tätä laskua 17 puuskissa ja itätuuli jatkoi puhallusta seuraavana päivänä 16 puuskissa. Lämpötilat nousivat selkeästi plussalle myös öisin. 17. päivän yö oli viimeinen pakkasyö ja sen jälkeen päivälämpötilat nousivat ajoittain yli +10 asteen. 25. päivä saatiin vihdoin sadetta neljän viikon tauon jälkeen. Luonto kiitti tästä. Loppukuusta sadepäiviä oli vielä 27. ja 29. sekä 30. päivinä. Näiden päivien väliin osui aurinkoa. Kuun viimeinen päivä lounaasta tuuli 15 puuskissa, meri nousi viimein keikkumaan nollan molemmin puolin. Kevät tuntui vihdoin tekevän tuloaan.

1. päivä näytti varsin lupaavalta kevättä ajatellen. Ahtojää on selkeästi alkanut sulaa.

13. päivän alhainen merivedenkorkeus, – 69 cm. Jäällä on alamäkiä…

21.4. Kylänlahti alkaa aueta kokonaan. Naapuri avustaa jäiden lähtöä.

Maaliskuu 2023 oli kokonaisuudessaan sateinen. Kuu alkoi hennolla vesisateella kelin muuttuessa iltapäivällä aurinkoiseksi. Kolmas päivä sade muutttui kolmen päivän lumisateeksi. Lumen korkeus oli 37 cm. Ensimmäisellä viikolla päivisin lämpötila oli plussan puolella, öisin oli pikkupakkasta. Merivesi pysytteli nollan yläpuolella, vain neljäs päivä se käväisi miinuksella. Kuudes päivä lämpötilat putosivat pakkasen puolelle myös päivisin, öisin pakkanen paukkui reilusti toisellakymmenellä. Seitsemäs päivä alkoi komella talvisella kelillä, joka sitten muuttui kunnon lumisateeksi, jota jatkui kolme päivää itätuulen voimistaessa tuiskua 19 puuskissa. Merivesi alkoi seilata nollan molemmin puolin seuraavat liki kolme viikkoa. Yhdeksäs päivä aurinko taas pilkahti näkyviin. 11. pv itätuuli taas riepotteli rannikkoa 19 puuskissa tuoden mukanaan voimakkaat lumisateet. Lumen korkeus nousi 53 senttiin. Pari aurinkoista päivääkin saatiin tuulten väliin. Kaakkotuuli 17 puuskissa jatkoi 13.-14. päivä siitä, mihin itä jäi. Lämpötilat nousivat plussalle päivisin ja sateet muuttuivat vedeksi.

Aurinko valtasi tilaa taivaalta 15. -17. päivä. 18. päivä puhalsi navakasti etelästä 16 puuskissa ja vettä satoi lisää 19. ja 20. päivä, jolloin myös tiheä sumu valtasi rannikon. 21. ja 22. päivinä saatiin sitten taas lunta lisää. 23. päivä aurinko taas näyttäytyi, lounaistuuli voimistui navaksi 17 puuskissa ja vesisateet saapuivat vuorollaan maisemiin laskien lumen korkeuden 23 cm:iin. Lounaistuuli jatko puhallustaan 25. päivä 15 puuskissa sateiden muuttuessa jälleen lumeksi illlalla. Lumisateet jatkuivat kolme päivää ja nostivat lumipeitteen vielä yli 40 senttiin. 27. lämpötilat painuivat myös päivisin pakkaselle ja meri nousi kokonaan plussalle pariksi päiväksi. Kuun lopulla saatiin vielä nauttia aurinkoisesta päivästä, lämpötila nousi viimeinen päivä plussalle ja merivesi laski taas keikkumaan nollan molemmin puolin. Hieman ilmassa tuoksui jo kevään odotusta.

Komea maaliskuinen päivä merellä.

Loppukuun lumisia kelejä. Ahtojäätä rantaluodolla.

Kuun lopussa riitti vielä lunta mutta saatiin nauttia aurinkoisista kevättalven keleistä.

Talvi 2022-2023

Helmikuu 2023 jatkoi talven kelien vaihteluja, oli tuulista ja luntakin saatiin lisää. Kuu alkoi pikkupakkasessa, merivesi oli plussalla. Toinen päivä alkoi sataa lunta, jota jatkui keskeytyksettä neljä päivää. Neljännestä päivästä eteenpäin öisin oli selkeää pakkasta vaihdellen 5-13 asteen välillä. Päivisin lämpö oli nollassa. Meri käväisi seilaamassa miinuksella mutta nousi sitten jälleen plussalle liki viikoksi. Viides päivä tuuli lounaasta 16 puuskissa ja ilman lämpötila nousi hetkessä 12 astetta. Päivälämpötilojen noustua plussalle saatiin seitsemäs ja kahdeksas päivä taivaalta vesisadetta, joka muuttui yhdeksäs päivä lumisateeksi jatkuen sitten neljä päivää putkeen. Öiden pakkaslukemat liikkuivat kymmenen vuorokautta nollan ja kymmenen pakkasasteen välillä. Yhdeksäs päivä nousi lounaasta myräkkä, joka puhalsi 17-21 puuskissa. Merivesi nousi korkealle ollen 10. päivä + 86 senttiä. Tuuli kääntyi sitten länteen jatkaen 17 puuskia ja lopulta luoteeseen 19 puuskissa. Meri laski taas 11 ja 12. päivinä keikkumaan nollan molemmin puolin, nousten sitten taas plussalle reiluksi viikoksi. 15. päivä oli tyyni ja sumuinen.

16. päivä tuli jälleen lunta neljä päivää putkeen ja lumen syvyys nousi talven ennätyslukemiin 40 senttiin. 17. ja 18. päivinä kaakosta puhalsi 15-17 puuskissa ja samalla alkoi selkeä kylmä jakso. Pakkasta oli vuorokauden ympäri 10 päivää, pakkasen paukkuessa muutamana yönä lähemmäs 20 asteessa. 20. ja 21. päivinä idästä tuuli navakasti 15 puuskissa. Meri käväisi 21. seilaamassa nollan molemmin puolin ja nousi sitten taas plussalle. Seilaamista se jatkoi kuun loppuun asti, ollen kuitenkin pääasiallisesti plussalla. 22. päivä oli tyyni mutta hyvin kylmä. Pakkaslukema oli -16 ja seuraava yö kylmin tälle talvelle -18. Lunta saatiin lisää jälleen neljän päivän putkessa 23. – 26. päivät. Kuun viimeisenä päivänä saatiin lunta mutta päivällä oli selkeästi plussaa. Maisema oli talvinen, kuten helmikuussa tuli ollakin.

10.2. oli Kotkan edusta jäistä vapaa.

Kaunista lumista maisemaa 22.2. Kuutsalon metsässä.

Pakkasen paukkuessa Kotkan edusta jäätyi uudestaan helmikuun lopulla. Jääpeite oli kuitenkin muutaman sentin paksuista eikä olisi kantanut ihmistä.

Tammikuu 2023 oli kovin vaihteleva lämpötiloiltaan ja sateen olomuodoltaan ja myrskyjä ja liukkautta oli jatkuvasti. Kuun alussa merivesi keikkui nollan molemmin puolin, lämpötilat olivat päivisin plussalla ja öisin pakkasella. Etelästä puhalsi navakka tuuli ensimmäinen päivä 16 puuskissa. Aurinko näyttäytyi taivaalla toinen päivä. Kolmas ja neljäs päivä saatiin lunta kaksi päivää putkeen ja lämpötilat laskivat lähes viikoksi selkeästi talvisiin pakkaslukemiin. Lumisateiden jälkeen oli pari kaunista aurinkopäivää. Kahdeksannen päivän iltana alkoi hentoinen lumisade, joka äityi sitten kovaksi lumimyräkäksi kaakkotuulen kera. Se aloitti 17 puuskissa neljän päivän pituisen myllerryksen merellä. Tuulen suunta vaihtui etelään ja puuskat kovenivat 19 m/s. Lämpötilat nousivat päivisin plussalle ja sateen olomuoto vaihteli vedestä lumeen riippuen, mihin aikaan vuorokaudesta se taivaalta alas tuli. Tuulen suunta vaihtui vielä itään ja puhalsi merellä 16 puuskissa. Sadetta jatkui ja jatkui taukoamatta liki kaksi viikkoa. Kylätiet olivat äärimmäisen liukkaita. 11. päivä meri käväisi plussalla mutta laski sitten taas keikkumaan nollan molemmin puolin kunnes jälleen nousi plussalle kolmeksi päiväksi. Sen jälkeen se jälleen laski sahaamaan nollan molemmin puolin liki kahdeksi viikoksi. 13. päivä oli tammikuun lumensyvyys suurimmillaan, 32 senttiä. 19. päivä lounaistuuli puhalsi 15 puuskissa ja lopulta sateet hiljenivät.

20. päivä oli tyyni, lunta oli maassa 29 senttiä ja lämpötilat laskivat talvisiin lukemiin viideksi päiväksi. Luonto tuntui vetävän hetken henkeä. Aurinko mollotti 21. päivänä kirkkaalta taivaalta yli kahden viikon tauon jälkeen. Oli upea talvinen päivä. 22. päivä oli myös plägä ja seuraavana päivänä alkoi lumisade sumuisessa aamussa. Ja sitten tuulet jälleen palasivat lähes taukoamattomien sateiden kera. 24. päivä alkoi tulla taivaalta lunta navakan lounaistuulen saattelemana 18 puuskissa. Lounaistuuli puhalsi kaksi päivää. Sumu peitti tienoota pari päivää ja sade muuttui vedeksi päivälämpötilojen kohottua plussalle 25. päivä. Yöt pysyivät miinuksella kuun loppuun asti. Liukkaus jatkui teillä. Sitten saatiin tuta vielä tuulen voimaa ja sadetta loppukuun päivät. Merivesi nousi plussalle lounaistuulen 18 puuskien mukana 28. päivä. Lunta satoi taivaalta, muuttuen välillä rännäksi ja vedeksikin. Tuuli vaihtoi ahkerasti suuntaa tuullen välillä lännestä, sitten etelästä ja lopulta jälleen lounaasta 16 puuskissa. Kuun viimeisenä päivänä satoi lunta ja lounaistuuli puuskutti 15 puuskissa. Lunta oli enää 20 senttiä maassa. Talvi ei tuntunut talvelta vaan karuselliltä.

Uudenvuodenpäivä ja lumitilanne on aivan onneton.

21. tammikuuta oli todella komea talvikeli.

Mullista näkymä Kotkaan 21.1, jossa näkyy miten heikko jääkenttä on.

Joulukuu 2022 kuljetti meidät läpi lumi- ja vesisateiden. Kuun ensimmäisen viikon lämpötilat olivat päivisin nollan asteen tuntumassa, öisin oli pikkupakkasta. Merivesi oli selkeästi miinuksella. Neljäs päivä saatiin lunta ja kuudennesta päivästä eteenpäin sitä tuli lisää päivittäin viiden päivän ajan. Viides päivä oli tyyni keli. Kahdeksas päivä päivälämpötilat nousivat plussalle kolmeksi päiväksi ja merivesi nousi seilaamaan nollan molemmin puolin. Yhdeksännen päivän plägä enteili myrskyä. 11. ja 12. päivä talven ensimmäinen myrsky sitten myllersi rannikolla. Tuulen purevuutta lisäsi lämpötilojen lasku pakkaselle myös päivisin. Koillistuuli puhalteli 17 ja kovimmillaan 22 puuskissa ja laski meriveden ennätys alas, 96 senttiin. 12. päivä alkoi neljän päivän lumisadeputki, jonka päätyttyä lumen pinta oli noussut jo 37 senttiin. Elettiin todella talvisissa tunnelmissa. 14. ja 15. päivinä saapui lounaasta navakka tuuli, jonka seurauksena päivälämpötilat nousivat plussalle mutta öisin pakkanen paukkui lähellä 10 astetta. Kylänlahti sai 14. päivä jääkaton ylleen. 15. päivä saatiin kokea myös talvinen ukonilma.

Tästä eteenpäin merivesi oli kovin levotonta vaihtaen korkeutta lähes päivittäin miinus lukemista nollan tuntumaan ja selkeästi plussalle. Tätä jatkui kuun loppuun asti. 16. ja 17. päivinä lämpötilat laskivat kokonaan pakkaselle, jonka jälkeen päivälämpötilat nousivat taas selkeästi plussalle. 18. päivän sade tuli vetenä. Sadetta saatiin lisää ja tällä kertaa kaksi päivää taivaalta tuli lunta. Sen jälkeen oli vuorossa vesisateita, joita avitti 22. päivän plussakeli myös yöllä. Tienpinnat alkoivat olla liukkaita. Lumen pinta oli lopulta enää 9 senttiä. 24. päivä pakasti kolmeksi päiväksi ja jouluaattona oli koko kuukauden ainut päivä, jolloin aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Aaton pakkasen jälkeen päivälämpötilat jälleen nousivat yli nollan. 27. päivä saapui kaakkotuuli 17 puuskien kera, jonka vanavedessä jatkui vuorotellen lumi- ja vesisateet päivittäin kuun loppuun asti. Uudenvuodenaatto oli lämmin, +3 astetta, vettä satoi ja lounaistuuli puuskutti 15 puuskissa. Lumen pinta oli 10 sentissä, teillä oli kovin liukasta ja vähemmän talvista.

Ennätysmatala vesi 12.12. – 96 cm. Vesiraja kulkee kuvassa kiinteän laiturin edessä, tuossa missä on jääsohkaa. Normaalisti kiinteä laituri on lähes koko matkaltaan vedessä.

Jäätynyt Kylänlahti vain kaksi päivää ennätysmatalan veden jälkeen 14.12. Lunta on ehtinyt sataa jo uuden jään päälle.

17.12. metsämaisemaa. Lunta on valtavasti.

Syksy 2022

Marraskuu 2022 jatkoi lokakuun malliin ollen tuulinen, sateinen sekä myös viileä. Kuu alkoi kolmen päivän mittaisella sateella, lämpötilojen ollessa päivisin alle 10 astetta ja öisin viiden asteen tuntumassa. Sitten yölämpötilat viilenivät 1-2 asteeseen muutamaksi päiväksi. Merivesi oli laskenut toinen päivä nollan molemmin puolen mutta nousi sitten kuudes päivä plussalle reiluksi viikoksi. Vesisadetta saatiin jälleen lähes viikon putkeen. Jaksoon osui kaksi kaatosadepäivää, kuudes ja yhdeksäs. Seitsemäs päivä yölämpötilat nousivat reilusti yli viiteen asteeseen ja etelästä saapui 15-16 puuskia puhaltanut tuuli. 11. päivä alkoi sitten merellä myrskytä ja myllerrystä kesti kolme päivää. Eteläinen tuuli aloitti mekkaloinnin 17 puuskissa, tuuli kääntyi sitten länteen, jolloin 20 puuskat toivat mukanaan vuodenaikaan nähden lämpimän päivän. Päivällä lämpotila kipusi lähelle 15 astetta ja aurinkokin näyttäytyi parin päivän ajan ollen kuun ainot aurinkoiset päivät. Lopuksi vielä luoteesta rymisteli 17 puuskat. 13. päivä alkoi ilmat viiletä. Myrsky laantui ja 14. päivä oli kaunis plägäaamu ja alkoi sataa. Sade yltyi seuraavana päivänä kaatosateeksi kera koillistuulen 15 puuskineen. Merivesi alkoi keikkua nollan molemmin puolin kolmisen päivää.

16. päivästä eteenpäin piteli yöpakkasia liki viikon. Kevyt syksyn ensimmäinen lumisade leijali maahan mutta ei jäänyt sinne. 18. päivä alkoi viisi päivää kestävä navakka tuuli, joka laski meriveden selkeästi miinukselle kolmeksi päiväksi. Tuuli nousi koillisesta 18 puuskissa, kääntyen sitten itään ja vaihdellen puuskien nopeutta 15-17 välillä. Myrskyn yhteydessä saatiin sateita, tällä kertaa lumena. Ensilumi satoi 20. päivä. 22. – 24. päivät oli kokonaan pakkasella. Merivesi nousi pariksi päiväksi nollan molemmille puolille, painuen sitten loppukuuksi miinukselle. 24. päivä satoi lisää lunta. 25. päivä idästä tuuli jälleen, nyt 15 puuskissa. Päivisin lämpötila käväisin asteen verran plussalla kuun loppupäivinä mutta sade tuli viimeiset neljä päivää lumena. Kuun lopussa lumen korkeus oli 7 cm ja maisema jokseekin talvinen.

1.11. aamu, lämpö +9 ja hetki ennen vesisateiden alkua. Kuu alkoi lupaavan näköisesti muuttuen sitten joksikin aivan muuksi.

20.11. kova itätuuli oli riepotellut rannikkoa jo pari päivää. Ensilumi on juuri satanut maahan.

Marraskuun viimeinen päivä ja kaunis lumivaippa on kietoutunut kaislamaton ympärille.

Lokakuu 2022 tarjosi meille myrskyjä ja sadetta. Kuun ensimmäinen päivä oli aurinkoinen, meri seilasi edelleen nollan molemmin puolin. Päivälämpötilat pysyttelivät kolmisen viikkoa kymmenessä asteessa, öisin oli noin viisi astetta lämmintä. Toinen päivä meri laski nollan alle pariksi päiväksi. Kolmas päivä alkoi sataa ja sadetta jatkui neljä päivää. 4. päivä satoi kaatamalla ja meri nousi keikkumaan nollan molemmin puolin. Viides päivä oli kaunis aamuplägä, joka ikäänkuin enteili alkavaa keliä. Kuudes päivä saapui länsi-lounaasta kuun ensimmäinen myrsky, joka myllersi rannikolla kolme päivää. Länsi-lounastuuli moukaroi rannikkoa 17-20 puuskissa. Yölämpötilat nousivat tuoksi ajaksi yli kymmeneen asteeseen. Merivesi nousi tuulen ansiosta selkeästi plussalle, pysyen siellä sitten seuraavat 2,5 viikkoa. Sadetta saatiin myrskyn viimeisenä päivänä. Aurinkoisia päiviäkin saatiin ripotellen ennen kuun puoliväliä. 11. päivä etelästä puhalteli navakasti 17 puuskissa.

13. -17. päivinä satoi päivittäin, 16. päivä kaatamalla. Samana päivänä alkoi kahden päivä mylvintä merellä. Ensin etelätuuli puhalsi navakasti 16 puuskissa, joka pian vaihtui melkoiseen myllerrykseen. Lounaismyrsky päästeli 24 puuskissa rannikolla. Lopulta vielä länsituuli nosti 18 puuskia. 19. päivä kelit alkoivat viiletä. 20. päivä oli merellä tiheä sumu ja sen jälkeen täydellinen plägä seuraavana päivänä. Vettä sateli jälleen kaksi päivää 21. ja 22. päivinä. 24. ja 25. päivinä oli ensimmäiset yöpakkaset. 24. päivä myös aurinko käväisi mieltä piristämässä. Merivesi laski seilaamaan nollan molemmin puolin ja satoi jälleen viisi päivää putkeen. 26. päivä oli sumuinen, lämpötila nousi hieman myös öisin ja meri nousi plussalle, pysyen siellä loppukuun. 29. päivä ei nähnyt nokkaansa pidemmälle koko päivänä, sumu oli tiheää kuin seinä. Kuun lopulla 30. päivä lounaasta puhalteli 15 puuskat. Kuun vaihteessa oli jälleen pakkasyö, aamu oli aurinkoinen mutta päivällä taivaalta tuli vettä.

Kaunis lokakuinen keli ja upeat syyskaislat 9.10.2023

Yksi lokakuun sumuista rannasta kuvattuna 26.10.

Syyskuu 2022 oli vähätuulinen mutta sateinen. Vaikka lämpötilat pysyivät ensimmäiset kolme viikkoa päivisin 15 asteen tietämillä ja öisin kymmenessä asteessa, kelit tuntuivat varsin viileiltä kuuman kesän jälkeen. Merivesi pysytteli selkeästi nollan alapuolella yli kaksi viikkoa kuun alusta. Päivät olivat pilvisiä. Kuudes päivä oli kuun ainut tuulinen päivä. Lounastuuli nosti puuskia 16 ja päivän mittaan tuli tihkusadetta ja kuuroja. Sen jälkeen oli viikon ajan aurinkoisia päiviä. 13. päivä alkoi yli viikon mittainen putki, jolloin satoi päivittäin. 15. ja 19. satoi kaatamalla. 17. päivä merivesi nousi seilaamaan nollan molemmin puolin viideksi päiväksi. 22. päivä se laski jälleen miinukselle ja aurinko näyttäytyi taivalla. Sadekuuroja saatiin jälleen kolmena päivänä perätysten 24. – 26. päivinä, välillä kuitenkin aurinko taas ihastutti olemassa olollaan. Lämpötilat alkoivat laskemaan niin, että päivisin oltiin noin 10 asteessa ja öisin 5-8 asteessa. 28. päivä alkoi jälleen sataa ja kuun vaihteessa saatiin kaatosade niskaan ja merivesi nousi jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin.

9.9. oli matala vesi, -58 cm. Normivedellä veden alla olevat pohjakivet olivat tuoneet lisämaata rantaan.

Syyskuinen kaunis plägä 17.9.2022.

Kesä 2022

Elokuu 2022 oli vuorotellen tuulinen ja plägä. Sadettakin saatiin mutta ilman lämpötila oli vuodenaikaan nähden jopa kuuma. Kuu alkoi meriveden seilatessa nollan molemmin puolin, satoi ja keli oli tyyni. Toinen päivä lounaasta puhalsi 15 puuskat sateen kera. 3. ja 4. päivät merellä oli plägä. Kuudes päivä meri nousi plussalle kuurosateiden ja lounaismyräkän kera. Puuskat ylsivät 19 m/s. 7. päivä tuntui viileältä, kun mittari näytti korkeimmillaan ‘vain’ 19 astetta. Lämpimät ilmat jatkuivat. 11. päivä länsi-lounaasta puhisi puuskat 16 nopeudella. 12. päivä oli merellä tiheä sumu. 14. päivä meri laski alle nollan viikoksi.

17. ja 18. päivä satoi ja oli tyyntä. Helteisiä päiviä mahtui vähän väliä mukaan elokuiseen kesään. 21. satoi ja 22. satoi kaatamalla. Myös 24. tuli taivaalta vettä. 25. ja 26. päivät olivat viileitä, vaikka mittari näytti 18-20 astetta. Taivas oli pilvessä molemmat päivät. Meriveden lämpö oli +20 astetta kesän viimeisenä hellepäivänä 28. elokuuta. Vettä satoi kuitenkin kaatamalla ja aamu oli sumuinen. 30. päivä alkoi kelit selkeästi viilenemään. Ensin koillisesta puhalsi 15 puuskat, jotka vaihtuivat viimeisenä päivänä pohjoisen samoihin lukemiin. Vettä tulla tihkutti ja ilman lämpötila oli todella kylmä, päivällä 14 ja yöllä 10. Kesä vaihtui syksyyn aivan kalenterin mukaisesti.

Lounaistuuli nostaa vaahtopäitä merellä 6.8.

16.8. Hellepäivän aamu merellä.

Heinäkuu 2022 jatkoi hellepäiviä viiden ensimmäisen päivän ajan. Merivesi seilasi edelleen nollan molemmin puolin. Kolmas päivä satoi hieman. Viides päivä meri nousi plussalle, pysyen siellä koko loppu kuun. Helteet väistyivät kuudes päivä mutta hyvin kesäiset lämpötilat jatkuivat edelleen. 7. päivä tuulahteli lounaasta 16 puuskissa. 9. päivä saatiin kaatosade kunnon ukkospuuskineen. 12. päivä oli todella hikinen ja nihkeä. Ukkonen pauhasi ja vettä tuli kaatamalla. Sadetta jatkui yhteen soittoon kuusi päivää. Kelit jatkuivat lämpiminä ja välillä hellekin näyttäytyi. 14. ja 16. päivä lounaasta puhalsi 16 puuskat. 19. päivä oli jälleen ukkosen vuoro kaatosateineen. Tämä toistui myös 23. päivä. Loppukuun satoi joka toinen päivä mutta oli kuitenkin lämmintä. Heinäkuu tuntui varsin salamoivalta ja kesäisen oloiselta.

Heinäkuun toisen päivän aamu. Tulossa oli tukalan helteinen keli, meri lähes tyyni.

Tyyntä myrskyn edellä. 7.7. aamu valkeni kauniina plägänä, illalla nousi navakka lounaistuuli.

Heinäkuiset plägäkelit jatkuivat 11.7. Taivaalla olevat pilvet kielivät sateista, jotka sitten saatiinkin seuraavana yönä ukkosen kera.

Kesäkuu 2022 oli vaihteleva. Kuun alussa merivesi pysytteli nollan molemmin puolin. Ilman lämpötila oli reilun kolme viikkoa 15 astetta, öisin vain 10 astetta. Toinen päivä satoi kolme päivää putkeen ja itätuuli puhalteli navakasti 18 puuskissa. Kolmas päivä vesi nousi plussalle kolmeksi päiväksi ja navakka etelätuuli puuskutti 15 puuskissa. Kuudes päivä meri jälleen laski seilaamaan viikoksi. Kahdeksas päivä satoi kaksi päivää, meri oli aivan plägä ja tiheä sumu peitti rannat ja ulapat. 13. päivä meri nousi plussalle pysyen siellä liki kaksi viikkoa. 14. päivä oli plägä ja 15. päivä saatiin sadetta taivaalta koko päivän.

17. päivä jälleen plägä ja vettä alkoi sataa päivittäin neljän päivän ajan. 18. päivä oli kunnon kaatosade ja seuraavana päivänä lounaistuuli puuskutti 15 puuskissa. 20. päiväkin oli plägä. 25. päivä merivesi laski jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin ja lämpötiloissa tapahtui huomattava käänne. Kuuma, suorastaan tukala helle piti maisemaa otteessaan juhannuksesta eteenpäin kuun loppuun asti. Kun helle ja tuulettomuus osuivat samoille päiville 26. ja 27. päivinä, olo oli kuin huonosti lämmitetyssä saunassa. 29. päivä saatiin sitten tuta aamuyön kaatosade ukkosen ja navakan itätuulen kera. Kuu vaihtui 26 asteen helteessä.

Tiheä aamusumu alkaa väistymään Kylänlahdelta 9.6.2023

Kesäkuun lopun kaunis plägä 🙂

Kevät 2022

Toukokuu 2022 oli vähätuulinen, vähäsateinen mutta viileähkö. Merivesi oli ensimmäisen viikon miinuksella. Päivälämpötilat pysyttelivät alle +10 ja öisin oli plussalla. Viimeinen pakkasyö osui 4. päivään. 7. päivä satoi vettä. Meri nousi seilaamaan 8. päivä pariksi päiväksi nollan molemmin puolin. 10. päivä se jälleen laski miinukselle. Vettä saatiin taivaalta pari päivää 11. ja 12. päivinä ja meri vesi nousi taas viikoksi seilaamaan. 13. päivä kelit lämpenivät päivisin yli kymmenen asteen. 15. päivä tuli hieman sadetta. 20. päivä meri laski jälleen miinukselle. 23. päivä alkoi loppukuuhun kestänyt lämpimämpi jakso, jolloin käväistiin jopa 18 asteen lämmössä. Muutoin päivät olivat 15 asteen ja yöt yli 10 asteen tuntumassa. 26. päivä meri nousi seilaamaan, saatiin myös kunnon vesisade kahdeksi päiväksi. 31. päivä meri sitten repesi riehumaan itätuulen puhaltaessa 16 puuskissa kunnon kaatosateen kera. Kesä hieman odotutti mutta tuoksui jo nurkissa.

Lunta löytyi edelleen maastosta 6. toukokuuta runsaasti.

Toukokuun 29. päivän aamun tiheä sumu.

Kaislat olivat viileän kevään vuoksi vielä hyvin pieniä toukokuun viimeisinä päivinä.

Huhtikuun 2022 päivälämpötilat olivat 18. päivään asti plussalla ja öisin oli heikkoa pakkasta. Merivesi pysytteli kolme ensimmäistä päivää selkeästi alle nollan. 3. päivästä alkoi sataa lunta kolmen päivän ajan, lunta oli maastossa 45 cm. 4. päivä vesi nousi seilaamaan nollan molemmin puolin. Tuuli yltyi navakaksi etelästä, puuskat olivat 16 m/s. 5. päivä tuuli kääntyi lounaaseen ja yltyi myrskyksi 20 puuskineen. Tuuli jatkoi tuiverrustaan vielä seuraavanakin päivänä. 15 puuskissa. 7. päivä taivaalta tuli ensin lunta ja sitten vettä. Merellä oli kaksi päivää tiheä sumu. Itätuuli puhalsi 8. päivä 16 puuskissa, jääden siten kuun viimeiseksi myräkäksi. 10. päivä vesi nousi kokonaan plussalle ja vettä tuli sateena lisää.

14. päivä oli komea plägä, merivesi laski seilaamaan jälleen nollan molemmin puolin ja taivaalta tuli lisää vettä. 19. päivä meri laski loppukuuksi nollan alle. Lämpötilat nousivat komeasti plussalle myös öisin ja lumet alkoivat sulaa vauhdilla. 22. päivä rannikkoasema ilmoitti lumien kadonneen kokonaan mutta tosiasiassa metsäteillä ja metsässä lunta riitti kuun loppuun asti. 24-25. päivinä vettä satoi lisää. 27.-30. päivinä yölämpötila laski pakkaselle mutta 28. päivä tuli päivällä sadekuuroja. Kylänlahti aukesi jäistä kokonaan 29. päivä. 30. päivä oli kaunis aurinkoinen keli ja kevät kolkutteli jo ovelle.

Kylänlahdella edelleen vahva jää 16.4.

Huhtikuun loppupuolella metsä oli vielä runsasluminen.

Jäät tekemässä lähtöä Kylänlahdelta 28.4.2022. Seuraavana päivänä niistä oli jäljellä enää muisto.

Maaliskuu 2022. Kevät keikkuen tulevi ja tässä kuussa se ei tuntunut tulevan lainkaan. Maaliskuu alkoi meren ollessa selkeästi plussalla. Navakka lounaistuuli puhalsi 15 puuskissa ja lämpötila oli ensimmäisen viikon selkeästi päivisin nollan yläpuolella ja ösin oli pikku pakkasta. Alkukuun päivät olivat osin hyvinkin aurinkoisia. Maaliskuu oli myös vähäsateinen. 5. päivä puhalsi idästä 15 puuskissa. 7. päivästä eteenpäin neljän päivän ajan lämpötilat laskivat kokonaan pakkaselle ja merivesi käväsi nollan alapuolella ensimmäisen kerran yli viiteen viikkoon. 8. päivä satoi lunta ja meri käväisi toisen kerran miinuksella 9. päivä. Aurinko paistoi keskellä kuuta kauniisti liki kaksi viikkoa putkeen. 11. päivästä eteenpäin kuun loppuun asti päivät olivat kokoajan plussalla ja öisin oli joko nollassa tai pikku pakkasta. 12. päivä merivesi alkoi seilata nollan molemmin puolin ja 14. päivä se laski liki kahdeksi viikoksi selkeästi miinukselle. 25. päivä satoi vettä ja merivesi nousi jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin loppukuuksi asti. 26. päivä saatiin tuta kova pohjoismyrsky 23 puuskissa, joka toi tullessaan voimakkaat lumisateet. Lumen syvyys oli näin maaliskuun loppupuolella vielä 48 senttiä. 28. päivä puhalsi navakka tuuli ensin etelästä, jolloin pöllysi lunta ja myöhemmin päivällä lännestä vesisateen kera 15-16 puuskien kera. 30. päivä saatiin vielä lisää lunta eikä kuun lopussa ollut tietoakaan keväästä, vaikka kuun viimeisenä päivänä olikin aurinkoista ja tyyntä.

12.3. laivaväylällä olevaa jääsohjoa oli silmänkantamattomiin.

19.3. Kylänlahti oli vielä tiukasti vahvan jääkannen alla.

Maaliskuun lopulla Kotkan edustalla alkoi vapaana oleva meri pilkottaa.

Talvi 2021-2022

Helmikuu 2022 alkoi päiväsaikaan pikkupakkasilla, öisin oli toistakymmentä pakkasta. Lunta satoi lisää. Merivesi pysyi koko kuun selkeästi plussalla. 4. ja 5. päivä eteläinen lumimyrsky toi lunta 10 senttiä lisää, puuskien pauhatessa 22 m/s. Lumisadetta kesti viisi päivää. Lämpötilat nousivat nollaan. 9. päivän jälkeen koko loppukuun päivälämpötilat olivat nollaa tai sen yläpuolella. Öisin oli pikku pakkasia. Satoi räntää. 13. päivä lounaismyräkkä 17 puuskissa toi mukanaan vesisateet, jotka kestivät viisi päivää. Lumi hupeni ja syvyys oli 57 sentissä. Sen jälkeen sateet vaihtuivat jälleen lumeksi ja länsimyräkkä lennätti lunta 17 puuskissa 18. päivä. Lunta satoi kuusi päivää putkeen ja lukema nousi jälleen, 63 senttiin. Väliin mahtui vielä itämyrsky 22 puuskineen, joka lisäsi lumen pöllyämistä kaikkialle. 24.-25. päivät etelämyräkkä toi lisää lunta 18 puuskissa ja merivesi nousi helmikuun ennätyslukemiin 113 cm:iin. Vielä seuraavanakin päivänä meri pysytteli metrin plussalla. Loppukuun päivät olivat sateettomia ja hyvin aurinkoisia ja lumen syvyys viimeisenä päivänä 57 cm. Hyvin leuto mutta runsasluminen helmikuu. Jäimme odottelemaan kevään alkua.

Helmikuun alun luminen metsä. Lunta on todella paljon.

Tammikuu 2022. Vuoden ensimmäinen kuukausi oli säätiloiltaan hyvin vaihteleva. Ensimmäiset päivät olivat talvisia pikkupakkasineen. Lumenkorkeus oli 13 cm, meri seilasi nollan molemmin puolin ja tuulet olivat hiljaisia. Toinen päivä alkoi sataa lunta ja sadetta kesti kahdeksan päivää putkeen. Lämpötilat nousivat pariksi päiväksi plussalle, meren noustessa samoin nollan yläpuolelle. 6. päivä alkoi jälleen pakastaa ja pakkasjaksoa kesti lähes viikon. Öisin oli liki 20 astetta pakkasta. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin, kunnes nousi 11. päivä pidemmäksi jaksoksi nollan yläpuolelle. 12.-13. päivinä puhalsi lounaismyräkkä 17-19 puuskissa merellä ja samalla tuli jälleen lunta lisää. Lumen korkeus nousi 25 cm:iin. Lämpötilat nousivat jälleen yli viikon jaksoksi päivisin plussalle, öisin piti pientä pakkasta. 14.-15. päivä tuulen suunta vaihtui luoteeseen, puuskat jatkoivat 17-19 välillä. Joka paikassa oli usean päivän ajan liukasta lämpötilojen vaihtelun takia.

16. päivä tuuli kääntyi takaisin lounaaseen ja puhalteli 18 puuskissa. Seuraavana päivänä oli lumisadetta ja tuuli pohjoisesta 17 puuskissa. Merivesi jälleen vaihteli liki päivittäin nollan tuntumasta selkeästi plussalle. 18.-20. päivinä taivaalta tuli saman päivän aikana sekä vettä että lunta. Vesisade kuitenkin pudotti lumipatjan 20 senttiin. Lounaistuuli puhalteli samalla 16 puuskissa. 21.-22. päivä lämpötilat putosivat selkeästi pakkaselle ja 21. päivä navakka pohjoistuuli 17 puuskissa toi sakean lumisateen tulleessaan. Lumen korkeus nousi hetkessä 32 cm:iin. 23. päivä satoi lisää lunta, päivälämpötilat nousivat jälleen plussalle, öisin piti pikku pakkasta. 24. päivä satoi sitten silkkaa vettä ja jälleen lumikuorma hupeni 23 cm:iin. Liukkaat kelit teille palasivat jälleen. 26. päivästä kuun loppuun satoi joka päivä lunta. Pakkaset palasivat jäädäkseen 29. päivä. Samana päivänä saapui rannikolle Valtteri-myrsky etelä-kaakosta, joka toi erittäin sakean lumisateen ja pöllytti sitä kaikkialle 21 m/s puuskissa. Lumipeite nousi liki 20 senttiä myrskyn ansiosta ollen kuun lopulla 56 cm. Merivesi nousi kuun lopulla myös selkeästi yli nollan. Eipä ole monesti tällaista tammikuuta koettu.

Näkymä Kylänlahdelle 1.1.2022.

Valtteri-myrsky siirteli jäitä Ruotsinsalmen edustalta pois 30.1.

Valtteri-myrskyn jäljiltä lumen syvyys nousi 56 senttiin 31.1.

Joulukuu 2021 alkoi napakoilla pakkasilla. Päivisin paistoi aurinko ja lämpötila vaihteli 8 ja 14 pakkasasteen välillä. Öisin pakkanen paukkui jopa 17 asteessa. Lunta oli maassa 10 cm, merivesi oli plussan puolella. Toinen päivä meri siirtyi keikkumaan nollan molemmin puolin. 6. päivä saapui lumisateet itätuulen puhaltaessa 17 puuskissa. Meri laski 9. päivä nollan alapuolelle. Itäinen myräkkä toi lisää lunta jälleen 17 puuskissa, lumen korkeus nousi 13 cm. 12. päivä kelit alkoivat lauhtua nollan asteen yläpuolelle, meri nousi keikkumaan koko loppukuuksi nollan molemmin puolin. 14.-15. päivien vesisateet kadottivat lopulta kaikki lumet pois.

18. päivä kelit hieman kylmeni ja taivaalta tuli samana päivänä vettä, räntää ja lunta. 19. -20. päivinä pohjoiskoillisesta puhalsi kylmää ilmaa 17 puuskissa lumisateen kera. 20. päivä ilmat alkoivat olla todella jälleen talvisia. Päivisin lämpötila liikkui 5-10 pakkasasteen välillä mutta öisin pakkanen paukkui liki 20 asteessa. 23. päivä saatiin länsimyräkän mukana runsaasti lunta, juuri sopivasti tuomaan valkoinen joulu rannikkolle. Lunta oli aattona maassa 9 cm. 25. päivä lunta satoi lisää. 29. päivän eteläinen myräkkä 17 puuskineen lisäsi lumikuormaa aina 14 cm asti. Kelit lauhtuivat kuun lopulla pikkupakkasiksi ja päivisin asteet kävivät jopa plussalla.

Kylänlahti alkaa jäätymään 1. päivä joulukuuta. Seuraavana päivänä lahti oli kokonaan jäässä.

Jouluaattona myös Kotkan edusta alkaa olla jäässä kauttaaltaan.

Tapaninpäivän näkymä kauemmas merelle, jossa näkyy vielä merisavun ilmiantamaa vapaata vettä.

Syksy 2021

Marraskuun 2021 alun lämmöt olivat tyypillisiä. Tasaisesti 5-10 asteen välillä koko vuorokauden. Ensimmäinen sadejakso saatiin 4. päivä ja se kesti tauotta toista viikkoa. Meri seilasi pääasiassa nollan molemmin puolin ensimmäisen viikon. 8.päivä pohjoistuuli toi kylmää ja puhalsi 16 puuskissa. Yöpakkasia alkoi olla useina öinä. 9. päivä tuuli vaihtoi suuntaa länteen ja puuskat nousivat 19 m/s. Meri nousi selkeästi plussalle pysyen siellä yli kaksi viikkoa. 12. päivästä eteenpäin oli muutama sateeton päivä mutta jo 15. päivän navakka 17 puuskissa puhaltanut lounaistuuli toi jälleen päivittäiset sateet mukanaan. 20. päivä oli sateeton mutta tuulinen, kun lounaispuuskat ylsivät 16. Ilma kylmeni ja sateet tulivat kaksi päivää lumena 22. ja 23. päivinä. Ensilumi siis satoi maahan. Samalla nousi kolmeksi päiväksi lounaasta myräkkä, joka pöllytti lunta kaikkialle. Puuskat ylsivät 15-19 m/s. Ilma lämpeni kuitenkin sen verran, että kaksi seuraavaa päivää satoi vettä ja lumi katosi maastosta yhtä nopeasti kuin mitä se sinne oli tullutkin. 24. päivä meri nousi korkealle, lukeman ollessa + 91 cm. 27. päivä koillistuulen 17 m/s puhaltaneet puuskat laskivat meren seilaamaan taas nollan molemmin puolin ja päivälämpötilatkin laskivat pysyvästi pakkaselle. Alkoi sataa ja lumenkorkeus alkoi selkeästi nousta. 29. päivän lumimyräkkä koillisesta 19 puuskissa toi sinetin valkealle maalle, nostaen lumenkorkeuden jo 11 cm. Talvi oli tullut seuraksemme.

Pakkasten alettua, alkoi myös rannat ja kaislikot jäätymään 28.11.2021.

Lokakuu 2021 jatkoi lämmintä syksyä. Meri oli miinuksella ja alkupäivät jatkuivat sateettomina. Lokakuulle tyypillisiä sumuisia päiviä mahtui mukaan, samoin kauniita plägäaamuja. 4. päivä kaakosta puhalteli navakasti 15 puuskissa tuoden hieman vettä tullessaan. 6.-7. päivä tuuli vaihtoi suuntaa etelään 17 puuskissa ja meri nousi jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin. 10. päivä satoi ja seuraavana päivänä etelätuuli nosti puuskia 16. Sateet jatkuivat muutaman päivän tauotta. 15. päivä alkoi pitkä, neljän päivän mittainen tuulijakso, jossa tuulen suunta vaihtui päivittäin etelästä, lounaaseen, länteen ja lopulta luoteeseen. Samalla meri nousi korkealle, pysyen plussalla koko loppukuun. Kovat puuskat enteilivät myrskyä, sillä lukemat liikkuivat 17-21 välillä. Yhden sateettoman päivän jälkeen 18. päivä alkoi liki kahden viikon sateinen jakso, jolloin tuli vettä joka päivä. 22. päivä saatiin sitten tuta erittäin kova lounaismyrsky, jossa puuskatuulet repivät rannikkoa 33 m/s. Meri nousi samana päivänä ennätyskorkealle, + 146 cm. 24. päivä oli ensimmäinen pakkasyö, minkä jälkeen lämpötilat palasivat liki 10 asteeseen, myös öisin. 25. päivä lounaasta jatkui myräkkä 18 puuskissa ja vielä 29. päivänäkin tuuli navakasti, yhä lounaasta, 15 puuskissa.

Korkean veden luoma uusi maisema 22.10.2021. Kiinteä laituri on 70 cm veden alla ja pienet rantapuut puoleen runkoon upoksissa.

Ensimmäisen pakkasyön (24.10.) jäljiltä meren pinnan tuntumassa leijaili kaunis merisavu.

Syyskuu 2021. Syksy oli lämmin, sateinen ja tuulinen. Aivan perussettiä. Syyskuun lämpö jatkoi kesäistä tunnelmaa. Puoleenväliin kuuta päivälämpötilat olivat 15-18 välillä. Meri pysytteli nollan molemmin puolin. Sateita saatiin runsaasti, tuulien myötä. 3.-4. päivinä pohjoisesta tuuli navakasti 17 puuskissa. Sitä seurasi muutaman päivän sateeton jakso, auringonkin näyttäytyessä taivalla. 8. päivä lounaistuuli puhalteli 17 puuskissa. Tiheää sumua ja plägäkelejä saatiin tuta kuun puolen välin tietämillä useampana päivänä. Meri sukelsi muutamaksi päiväksi miinukselle, nousten 13. päivä jälleen nollan tuntumaan. 13.-14. päivinä länsi-luoteesta tuuli navakasti jälleen 17 puuskissa. Tuulet kääntyivät itään, meri sukelsi viikoksi miinukselle ja sadetta saatiin lähes päivittäin. 19. päivä itätuuli puhalsi 15 puuskissa ja laski meren matalalle, mittaustulos oli -62 cm. 23.-24. päivinä itä-kaakosta saatiin kunnon syysmyräkkä sateineen, jonka puuskat ylsivät 19 m/s. Meri nousi sitten keikkumaan nollan molemmin puolin vajaaksi viikoksi, jonka jälkeen se jälleen sukelsi miinukselle. Loppukuusta aurinko paistoi vaihtelevasti ja oli sateetontakin.

10.9. mustikat olivat täydessä kukassa.

Syyskuinen sumu Kuutsalon itäpuolella 11.9.

Matalanveden aikaan on Vassaarensalmesta ajettava tarkasti, ettei joudu matalikolle (17.9.).

Kesä 2021

Elokuu 2021 oli edelleen lämmin mutta tuulinen ja kovin, kovin sateinen. Ukkonen aloitti tämänkin kesäisen kuun ja sateet seurasivat sitä lähes päivittäin. Koko kuussa oli vain kymmenkunta sateetonta päivää. Merivesi seilasi puoleen väliin kuuta edes takaisin, painuen sitten loppukuusta nollan alapuolelle. 7. päivä itä-koillisesta puhalteli navakasti 15 puuskissa, satoi kolme päivää putkeen. 15. päivä kolisutteli ukkonen rannikkoa, saaden apuja lounaistuulen 18 puuskista. Vettä tuli jälleen päivätolkulla. Etelämyrsky vei veden poikkeuksellisesti miinukselle. Se raivosi kaksi päivää 18.-19. päivinä päästellen 22 m/s olevia puuskia rannikolle. Sateet jatkuivat. Vielä 25. ja 26. päivinä itäinen tuuli antoi 16 puuskia ja vettä lisää taivaalta. Meri nousi nollan molemmin puolin ja sateet vihdoin taukosivat. Loppukuun päivät nautiskeltiin aurinkonpaisteesta, mukavissa lämpötiloissa. Vihreys oli palannnut luontoon, vaikkakin kuiviksi käpetyneitä nuoria puita ja aluskasvillisuutta oli kaikkialla. Normaali kesä tuntui vasta alkavan.

Mustikat versovat uudelleen kuivan keskikesän jälkeen.

Jopa mänty innostui versomaan uudelleen elokuussa.

Ruovikkoa 30.8.2021.

Heinäkuussa 2021 aurinko porotti kolme viikkoa tukalan kuumana. Lämpötilat nousivat kuun keskivaiheilla reilusti yli 30 asteeseen päiviksi. Meri pysytteli nollan tuntumassa tai sen alapuolella liki koko kuukauden korkeapaineen takia. Ukkonen jyrähteli 1. päivänä, jolloin myös satoi kevyesti. Sitten sateet loppuivatkin lukuun ottamatta muutamaa kevyttä pisarointia, mikä ei näkynyt edes maan kastumisena. 18. päivä nousi lounaasti navakka 16 puuskainen tuuli, joka viilensi ilmaa. 20. päivän kaatosade ja salamointi viilensivät ilman lopultakin normaaleihin kesälukemiin. Heinäkuun loppu oli sateinen. Sateet olivatkin todella kaivattuja.

Kuivuus, helle ja trooppiset yöt ovat alkaneet. Kuivilla kallioilla kasvillisuus kärsii 2.7.2021.

Ruovikko ei kärsi kuivuudesta 8.7.2021.

Vihdoinkin sadetta noin kuukauden jälkeen 28.7.2021.

Kesäkuu 2021. Koko kesää leimasi lämpö, ukkoset ja maltilliset tuulet. Kesäkuu oli lämmin alusta loppuun asti. Sadepäiviä oli tasaisesti pitkin kuuta, painottuen kuitenkin loppukuuhun. Merivesi oli alkukuun selkeästi nollan alapuolella, nousten keskivaiheilla seilaamaan nollan molemmin puolin. Ukkosia jyrähteli alkukuusta 6. ja 7. päivä. 15. päivä merellä myllersi lounaismyräkkä 18 puuskissa. Meri laski jälleen nollan alapuolelle muutamaksi päiväksi 18. päivä. 23. päivä saatiin kova ukonilma päälle ja hetkellisesti lounaasta tuli 18 puuskia merellä. Sen jälkeen sade piiskasi lähes päivittäin juhannukseen asti. Juhannuksen jälkeen ilmat alkoivat selkeästi lämmetä, tukaliin lukemiin asti. Kuun lopussa mitattiin liki 30 asteen helle, tuulien ollessa samalla lähes olemattomat. Kesäkuun loppu aloitti hirmuhelteiden jakson.

Kesäkuun sadepilviä 22.6.2021.

Kevät 2021

Toukokuun 2021 alku oli viileä mutta sateeton. Tuulet olivat heikkoja ja meri jatkoi seilaamista nollan molemmin puolin. 10. päivän tietämissä ilmat alkoivat lopulta lämmitä. 15. päivä nautittiin jopa +21 asteen lämmöstä. Kevääseen kuuluu myös sateet ja näitä saatiinkin toukokuussa muutaman päivän välein, välillä heikkona tihkuna, välillä rankempana yhteinäisenä sateena. Merivesi käväisi välillä kunnolla miinuksella, nousten sitten taas seilaamaan. Loppukuusta saatiin tuta navakkaa tuulta 21.-22. päivinä, jolloin lounaasta puhalsi 16 puuskissa. Kunnon kaatosade saatiin sen jälkeen kyytipojaksi 23. päivä. 26. päivä saatiin sitten niskaan itämyrsky sateineen ja puuskatuulen yltyessä 24 m/s. Aivan kuun lopussa sitten nautittiin aurinkoisista, suht lämpimistä kevätpäivistä. Liekö niillä ollut pieni aavistus tulevaan kesään.

Uusi ruovikko vihertää 24.5.2021.

Huhtikuun 2021 alku jatkui lämpiminä, aurinkoisina päivinä, öisin oli pikkupakkasta tai nollaa. Meri oli noussut plussalle. 4. päivä taivas repesi antamaan vettä, räntää ja rakeita kolmen päivän myrskyn riepotellessa rannikkoa jopa 22 puuskissa länsi-lounaasta. Kapholman salmikin aukesi jäistä vapaaksi. Lumi katosi vauhdilla joka paikasta. Tuuli veti henkeä päivän ja aloitti uuden kolmen päivän myrskyämisen. Tällä kertaa etelä-lounaasta, jälleen 22 puuskissa. Meri nousi kevään ennätyskorkeuteen 9. päivä ollen +90 cm. Se jatkoi sitten seilaamistaan nollan molemmin puolin, kunnes 19. päivä painui pariksi päiväksi kokonaan miinukselle. Keskellä huhtikuuta oli kuivempi ja tyynempi jakso pari viikkoa. Lämpötilat nousivat sekä päivällä että yölläkin plussalle. Sateet palasivat loppukuusta mutta tuulet pysyivät maltillisina. Huhtikuun viimeinen päivä oli lämmin ja komea plägäkeli ihastutti vappuaaton aamua, meren jatkaessa jälleen keinumista nollan tuntumassa.

Kevätmyrsky vie viimeisetkin jäät 9.4.2021.

Maaliskuu 2021 alkoi kovin keväisesti. Lämpötila oli plussalla, aurinko paistoi ja tuulet puhalsivat lännestä. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. Maisema oli kuitenkin hyvinkin talvisen näköistä korkeine hankineen. 4. päivä alkoi pakastaa ja 6. päivä lounaasta 19 puuskissa puhaltanut tuuli nosti lumenpintaa entisestään 40 senttiin. Öisin pakkanen laski jopa -15 asteeseen. 9.-10. päivä itäinen tuuli toi jälleen 18 puuskissa lisää lunta ja merivesi laski nollan alapuolelle. Lumivallit kasvoivat entisestään, kun kaakkotuuli tuiversi 17 puuskissa 12.3. Sen jälkeen alkoi päivälämpötilat kivuta plussan puolelle ja öisinkin oli enää pikkupakkasia. Meri nousi jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin.

Sitten 14. ja 15. päivinä saatiin sitten jo vesisateita ja kevät nosti hetkeksi päätään. Kylmät ilmat palasivat kuitenkin kunnon yöpakkasineen ja 20. päivän kova lounaismyräkkä 21 puuskissa nosti hankien korkeuden jälleen talvisiin lukemiin 41 cm. Meri nousi hetkeksi plussalle painuen sitten jälleen keikkumaan nollan molemmin puolin loppukuuksi. 24. päivä myrskysi jälleen lounaasta 20 puuskissa. Vassaarensalmi oli jäistä vihdoin vapaa. Päivälämpötilojen pysyessä plussalla, 29. päivän etelä-lounaismyräkkä toi niitin hankien korkeudelle rankkasateen piiskatessa maata tuulen ulvoessa navakasti 16 puuskissa. Kuun lopussa lunta oli enää 19 cm ja kaatosateet jatkoivat hankien pienentämistä urakalla.

Ahtojäitä Kotkan edustalla 22.3.2021.

Talvi 2020-2021

Helmikuu 2021 näytti, että talvella on yhä osuutensa vuodenaikojen joukossa. Pakkaset jatkuivat 20. päivään asti vaihtelevina. Kireinä pakkasöinä elohopea laski -24 asteeseen. Lunta ei paljon satanut lisää ja merivesi pysytteli nollan molemmin puolin 6. päivään asti, jonka jälkeen se sukelsi miinukselle aina 24. päivään asti. Tuulet olivat maltillisia, joten pakkaspäivistä saattoi nauttia ilman jäätävää kylmyyttä. Aurinkoisia päiviä saatiin etenkin kuun alkuun useita. 21. – 23. päivinä navakka itätuuli puhalteli 16 puuskissa, lumisateen kera, jolloin lumipeite vahvistui 45 senttiin. Seuraavana päivänä lämpötila nousi päivällä plussalle ja vesisade alkoi huuhdella maisemaa kolme päivää. Yöpakkaset loppuivat 25. päivä ja tuulet jatkoivat hiljaisina. Merivesi nousi keikkumaan nollan molemmin puolin. Helmikuun viimeinen päivä antoi aavistuksen keväästä + 5 asteen lämmöllä auringonpaistessa. Lumipeite oli + 37 cm.

Kovat pakkaset jähmettivät yön aikana yhteysaluksen väylän umpeen.

Helmikuun 10. päivä: Paksu jää vaati yhteysalukselta jäänsärkijän töiden tekemistä, jotta alus pääsi kunnolla laituriin.

18.2.2021 oli näin tasaista jääkenttää Mullin edustalla Kuutsalossa.

Tammikuu 2021. Uudenvuodenpäivä oli lämmin, tuuleton ja sateeton. Perin syksyiseltä näytti vuoden alku, kunnes 2. päivänä kelit muuttuivat. Päivälämpötilatkin laskivat pakkaselle, lunta tuprutti koko päivän ja illalla lumen lukema oli 16 cm. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. Lumisateet taukosivat 4. päivä ja merivesi sukelsi nollan alapuolelle liki viikoksi. Tuulet pysyivät hiljaisina ja pakkasta oli vuorokauden ympäri. Kylänlahti jäätyi kokonaan 9. tammikuuta. Merivesi nousi 10. päivä ajelehtimaan nollan molemmin puolin ja lumisadetta tuli taas päivittäin.

12. päivä tuulet voimistuivat myrskyksi ensin kaakosta 19 m/s puuskissa ja vaihtuen kaksi päivää kestäväksi itämyrskyksi, jolloin puuskat repivät rannikkoa valtavan lumimyrskyn kera 23 m/s puuskatuulessa. Lunta kertyi 32 cm. Itätuulen ansiosta merivesi laski -43 cm. Sen jälkeen alkoi kunnon talvi. Yöpakkaset kirivät 14. päivän jälkeen -25 asteeseen. Lumisateet jatkuivat kevyinä ja merivesi keikkui jään alla nollan molemmin puolin. Pakkaset alkoivat hellittää 18. päivä. Päivät olivat pilvisiä ja lunta sateli edelleen. 22. päivä lämpötila nousi päivällä plussalle. Vettä satoi 23. – 25. päivinä ja lumipeite hieman hupeni. Pikkupakkaset palasivat 28. päivä ja lunta satoi jälleen maisemaan. Tuulet pysyivät hiljaisina loppukuun ja merivesi nousi plussan puolelle 30. päivä. Tammikuun viimeinen päivä oli hyvin talvinen, pikkupakkasineen, lumipeitteen ollessa + 26 cm.

Marun kanssa ensimmäistä kertaa tammikuisella merellä 3.1.2021.

Kotkan ja Kuutsalon välinen merialue jäätymässä 14.1.2021.

Kotkan ja Kuutsalon välinen merialue jäässä 16.1.2021.

Joulukuu 2020 alkoi lounaasta puhaltavalla navakalla 17 m/s puuskatuulella vesisateen kera. Merivesi oli plussalla ja lämpötilat ensimmäisen viikon yötä päivää selkeästi lämpimän puolella. 3. päivä satoi ensilumi, joka kuitenkin suli seuraavana päivänä pois. Samalla merivesi alkoi keikkua nollan molemmin puolin. 4. päivä kaakosta tuuli navakasti 15 m/s ja sade taukosi yli viikoksi. 7. päivä eteläinen tuuli puhalteli 16 puuskissa. 8. päivä alkoivat yöpakkaset, jotka kestivät viikon verran. Samalla meri sukelsi miinukselle. Sateita seurasi 11. – 13. päivien ajan, lunta kertyi maahan 2 cm, joka kuitenkin suli jälleen pian pois. 16. päivä meri nousi jälleen seilaamaan nollan molemmin puolin ja ilma lämpeni kokonaan plussalle, myös öisin. Jatkuvammat vesisateet saapuivat samana päivänä seuraksemme yli viikoksi. 21. päivä lounaistuuli puhalsi 15 puuskissa. Yöpakkaset palasivat 23. päivä ja kestivät liki kuun loppuun asti. 25. – 27. päivinä satoi lunta ja merivesi käväisi kokonaan plussan puolella tämän jakson lopulla, sukeltaen sen jälkeen nollan alapuolelle kuun loppuun asti. 28. päivä alkoi nousta kaakosta tuuli. Ensin se puhalteli navakasti 16 puuskissa, kunnes yltyi 30. päivä liki 20 puuskalukemiin. Samaan myräkkään osui sateita, jotka tulivat välillä vetenä ja välillä lumena. Lunta kertyi 3 cm, mutta nekin sulivat seuraavana päivänä pois. Kuun viimeinen päivä oli lämpötiloiltaan selkeästi plussalla, joten vuodenvaihde taittui ajankohtaan lämpimissä keleissä.

12.12.2020 matala vesi paljastaa rannan pohjan kivet näkyville.

Aavistus talvesta saatiin jo 17.12.2020, kun rannassa oli hilettä merenpinnassa.

Vassaarensalmi sulana 31.12.2021, mutta talvi on tulossa. Kyhmyjoutsenperhe viipyilee viimeiseen saakka paikalla.

Syksy 2020

Marraskuu 2020 myrskyjen, sateiden ja yöpakkasten kuu. Se mihin lokakuu päättyi, ei enää jatkunut marraskuun puolella, vaikka ensimmäinen viikko olikin vuodenaikaan nähden lämmin. Päivisin ja öisinkin lämpötila keikkui lähellä 10 astetta. Merivesi pysytteli pääasiassa plussan puolella koko kuukauden, paria keskikuun päivää lukuunottamatta, jolloin se käväisi muutaman sentin miinuksella. Marraskuun toisena päivänä Topi-myrsky mylvi ensin etelästä 20 puuskissa, seuraavana päivänä voima hieman hiipui tuulen kääntyessä lounaaseen. Vettä tuli taivaalta tuulen mukana. 5. päivästä alkoi kuivemmat päivät mutta länsilounaasta puhaltava kova myrsky sai meren kiehumaan. Puuskat ylsivät 24 ja päivän henkeä vedettyään tuuli jatkoi mellastamistaan lounaasta 18 puuskissa. Tämän jälkeen päivälämpötilat putosivat selkeästi alle 10 asteen.

Sateita tuli ja meni. 11. päivä nautittiin komeasta plägästä ja ensimmäiset yöpakkaset saattin samoihin aikoihin. Aurinko ei näkynyt sateettominakaan päivinä ja puolesta kuusta eteenpäin sitten satoikin lähes päivittäin. 17. – 19. päivinä meri tuulen avustuksella näytti mahtinsa, kun etelästä ja sitten taukoamatta perään lounaasta myrskysi kolme päivää putkeen, puuskien vaihdellessa 19, 23 ja 22 väleissä. Merivesi nousi 19. päivä liki metriin, ollen + 95 cm.Tämän jälkeen yöt kylmenivät ja pysyivät nollassa tai muutamalla pakkasasteella koko loppukuun. Päivisinkin lämpötila oli alle 5 astetta. Myrskyt eivät vielä loppuneet vaan päivän rauhallisemman kelin jälkeen etelälounaasta tuli sitten hurjalla voimalla vääntävä tuuli, jossa puuskat kolisuttelivat 26 m/s. Syksyn ennätyskorkeudet merenpinnassa koettiin 21. päivä +121 cm ja 22. päivä + 119 cm. Kuun viimeisenä päivänä satoi ja oli lämpötiloiltaan hyvin tyypillinen myöhäissyksyinen päivä.

Kotimatka voi olla tällainenkin. Sakea sumu häivyttää näkyvyyden merellä kokonaan 10.11.2020. Suunnistamme kotiin navigaattorin avulla, kepiltä kepille tyylillä.

Etelä-lounaismyrskyn jälkiä kotimetsässä 23.11.2020.

Lokakuun 2020 kaksi ensimmäistä viikkoa olivat lämpimät ja sekaan mahtui myös kuun ainoat kovemmat tuulet. Päivälämpötilat olivat 10 – 15 välillä ja öisinkin 10 asteen hujakoilla. Merivesi oli ensimmäiset päivät nollan alapuolella, nousten 5. päivä seilaamaan nollan molemmin puolin. Koko lokakuu oli hyvin sateinen, kuivia päiviä oli kokonaisuudessaan alle 10. 4. päivänä tuuli puhalteli itäkaakosta 19 puuskissa. 9. päivä etelästä irrotteli 16 puuskat. 12. päivä nautittiin komeasta plägäkelistä. Puolen kuun tuntumassa lämpötilat putosivat selkeästi, ollen päivällä 6 – 8 välillä. Meri painui jälleen miinukselle, nousten taas 17. päivä vaihtelemaan nollarajan molemmin puolin. 19. ja 20. päivä oli enää 3 astetta lämmintä päivällä, taivaalta satoi hieman räntää ja 21. yöllä mittari käväsi nollassa. Sen jälkeen päivälämpötilat nousivat jopa 10 asteen yläpuolelle. Kuun kaksi viimeistä päivää olivat plägäkelin, plussameren ja päivälämpötilojen siivittäminä epätyypillisen oloiset keskisyksyn keleiksi.

Lokakuun ensimmäinen, yhä lämmintä ja kesäisen seesteistä. Ilman lämpötila + 15 astetta.

Itätuulen tuiverruksessa 4.10.2020. Ajamme töihin mantereelle suojan puolelta eli Kuutsalon länsipuolelta.

Matalanveden aikaan kotirannassa 14.10.2020.

Kaunis, kokonainen sateenkaari näyttäytyi taivaanrannassa 23.10.2020.

Sateenkaari voimakkaimmillaan horisontissa 23.10.2020.

Syyskuu 2020 oli ilmeeltään lämmin mutta tuulinen. Sateita saatiin syksyisesti, paljon. Lämpötilat jatkoivat elokuun lukemissa ensimmäiset 1,5 viikkoa. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. Sateita ropisi ensimmäisen ja toisen viikon lähes päivittäin. 8. päivä lounaasta puhalteli 16 puuskissa ja merivesi nousi kokonaan plussalle paria päivää sitä ennen, pysyen plussalukemissa aina 23. päivään asti. Sateet ja myrskyt seurasivat toisiaan. 10. päivä länsimyrsky riepotteli rannikkoa 20 puuskatuulilla, vesisateen kera. 12. päivä tuuli kääntyi lounaan-etelän puolelle ja myllerrys merellä jatkui puuskien yltäessä 18 m/s. Päivälämpötila laski muutamalla asteella mutta pysyi kesäisen lämpimänä kuun loppuun asti. 13. päivä myrsky vaihtoi taas hieman suuntaa länteen päin ja jatkoi kovilla 19 puuskalukemilla. 15. ja 16. päivä nautittiin syyskuulle harvinaisemmista plägä keleistä merellä. Muutaman sateettoman päivän jälkeen alkoi jälleen ropista. 17. – 18. pauhasi pohjoismyrsky 21 puuskissa. Sateet loppuivat mutta 20. päivä saatiin tuta luoteesta navakkaa tuulta, puuskien puhaltaessa 16 m/s. Merivesi alkoi jälleen taituroida nollalukeman molemmin puolin 24. päivästä eteenpäin.Kuun viimeisenä päivänä meri painui nollan alapuolelle kokonaan. Lämmin syksy jatkui.

Kesäisen lämmin syyskuu, vain kaislan väritys kertoo syksystä. Kuva on otettu 23.9.2020, jolloin ilman lämpötila oli + 16 astetta.

Kesä 2020

Elokuu 2020 oli hyvin kesäinen, lämmin ja tuuleton. Lämpötilat olivat päivisin 20 asteen tienoilla, välillä hätyyteltiin jopa hellelukemia. Öisinkin oli kesäisen lämmitä, 13 – 17 asteen välillä likipitäen koko kuun. Meri pysytteli alkukuun selkeästi plussalla, 11.päivä se alkoi seilata nollan molemmin puolin. Vajaan viikon matalanveden jakso osui 17 – 22. päiviksi, jonka jälkeen meri jatkoi nollan molemmin puolin olemista. Elokuu oli myös vähäsateinen. Siihen osui kaksi varsinaista kaatosadepäivää, 4. ja 22. päivä sekä kuun alussa kaksi ja lopulla viisi sateista päivää. Muutoin nautittiin todella kesäisestä loppukesän säästä.

7.8.2020 aamun tiheässä sumussa nähtiin tiirojen taidokasta aamupalan kalastusta.

Heinäkuu 2020 oli kesäisen lämmin läpi koko kuukauden. Heinäkuu jatkui kesäkuun Päivö-myrskyn kourissa ensimmäisenä päivänä, jolloin tuuli oli kääntynyt moukaroimaan rannikkoa lounaasta 18 puuskissa. Seuraavana päivänä oli plägä. Tuuli vaihtoi vain hivenen suuntaa ja jatkoi riekkumistaan seuraavat neljä vuorokautta. Etelälounainen tuuli vihelsi 17 puuskissa. Vielä jaksoi etelätuuli puhallella 11. päivänäkin 17 puuskissa. Sen jälkeen tuulet vaihtuivat kesäisiksi leudoiksi ja miellyttäviksi. Viikon hellejakso osui 15. – 23. päivän väliselle ajalle, jonka keskellä nautiskeltiin kauniista plägistä iltasilla. Merivesi pysytteli pääasiassa plussalla koko kuukauden, vain kuun alun kaksi päivää ja kuun loppupuolella kahtena päivänä vesi käväisi hieman miinuksella. Sateita saatiin alkukuusta ensimmäisen viikon aikana lähes päivittäin, keskellä kuuta 10. ja 11. päivä sekä loppukuusta kolmena päivänä. Kuukausi päättyi 30. päivän plägäkeliin ja viimeisen päivän lämpimään heinäkuiseen kesäpäivään.

Ruotsinsalmi 7.7.2020 tuulen jakajana, kun myötäisen etelälounaan aallot vellovat venettä Kuutsalon itäpuolelle. Pienet saaret rikkovat tuulen kulun ja aallot loppuvat kuin seinään salmen läpi ajettuamme. Meri ei enää näytä kiehuvan, vaan edessä siintää kuvassakin näkyvä vaalea, tyven meri. Monesti keli on jommalla kummalla puolen salmea kova ja toisella sitten tyven.

Heinäkuisen helteen ja plägäkelin yhdistelmä toi näin kauniin maiseman silmiemme eteen 21.7.2020.

Kesäkuu 2020 alkoi selkeästi viileämmällä päivällä, mihin toukokuu päättyi. Alkupäivät päivälämpötila oli 15 ja yöllä alle 10 asteen tienoilla. Merivesi laski alkukuusta kokonaan miinukselle. 3. päivä päivälämpötila nousi yli 20 asteeseen. 5. päivä merivesi nousi hetkellisesti +43 senttiin, joka jälkeen se pysyi miinuksella liki 20 päivää. Sateet alkoivat 4. päivä ja kestivät kuusi päivää. 6. päivänä oli kesäkuun ensimmäinen kovempi tuuli, kun eteläkaakosta puhalsi 15 puuskat. 8. päivä jyrisi ukkonen, jonka jälkeen kelit muuttuivat täysin. Yölämpötilat kipusivat reilusti yli 10 asteen ja päivisin paahtoi aurinko hellelukemissa. Seuraava sade saatiin 18. päivänä, jolloin jälleen ukkonen paukkui. Juhannusta vietettiin 20. päivä kauniissa ja lämpimässä kesäsäässä. Meriveden lämpötila oli tuolloin + 22 astetta, kylpyammelukemat siis. Kuumat kelit jatkuivat ja merivesi käväisi plussalla 25. päivä. Kuukausi päättyi Päivö-myrskyn myllerrykseen, jolloin lännestä raivosivat tuulet 20 m/s puuskissa, vettä tuli kaatamalla ja merivesi nousi kerrasta + 30 cm:iin.

Vesisade ja sumuinen keli 8.6.2020.

Sade- ja ukkoskuuro kehittyy merellä 16.6.2020.

Kesäinen keli 26.6.2020.

Tekla tulossa Päivö-myrskyssä 30.6.2020 Haapasaaresta Kirkonmaan ja Kuutsalon itäpuolitse Kuusiseen. Kuva otettu Kuutsalon suojista.

Kevät 2020

Toukokuu 2020 alkoi viileissä olosuhteissa. Yöllä lämpötila oli nollassa ja kevät oli myöhässä. Myös päivälämpötila pysytteli alle +10 asteessa. Toukokuuta leimasivat aurinkoiset päivät ja hiljaiset tuulet. Merivesi pysytteli nollan molemmin puolin koko kuukauden. Selkeitä plussia tai miinuksia ei esiintynyt. Sateisia päiviä toki oli mutta varsinaisia kaatosateita oli vain alkukuusta 2. ja 3. päivä sekä keskellä kuuta 5 päivän jaksossa, jolloin sadetta saatiin vaihtelevasti. 11. päivä tuli taivaalta räntää. 5. päivä merellä oli kova sumu ja päivälämpötilat nousivat samaan aikaan hieman 10 asteen yläpuolelle. Kuun ainoa kovempi keli merelle osui 21. päivään, jolloin navakka pohjoistuuli lasketteli 16 m/s puuskia. Kelit muuttuivat varsin kesäisiksi lämpötilojen suhteen 25. päivän tienoilla. Kuun viimeinen päivä aurinko porotti lähes hellelukemissa ja kevät oli kirinyt aikatauluaan selkeästi kiinni.

Sumun seasta pilkistää pohjoiskärki 5.5.2020. Matkaa kärkeen on noin 100 metriä.

Sumukaari merellä 5.5.2020.

Plägä merellä 13.5.2020. Tässä sama pohjoiskärki edessämme kuin sumukuvassa mutta kuva on otettu useita satoja metrejä kauempaa.

Kevät oli todella myöhässä toukokuun loppupuolella. Myrsky mylvii merellä 21.5.2020.

Huhtikuuta 2020 leimasivat useat kauniit plägäkelit ja yöpakkaset. Vuodenajalle tyypillinen matalanvedenkausi jäi niukaksi, liki olemattomaksi. Merivesi pysytteli plussalla lähes koko kuukauden muutamaa päivää lukuunottamatta, jolloin vesi käväisi hetkellisesti miinuksella. Päivälämpötilat pysyivät koko kuun plussalla, pysyen 5-10 asteen välissä lähes koko kuun. Yöpakkaset pitivät pintansa 17. päivään asti. Siinä välissä oli muutama yö, jolloin mittari käväisi plussalla. Sadepäiviä kertyi 11 ja selkeitä aurinkokelejä oli 7 päivänä.

2.-4. päivä lounaismyrsky sateineen myllersi rannikolla, puuskat ylsivät 21 m/s. 2. päivänä tuprutteli hennosti jopa lunta ja jäärite oli rannassa vastassa 4. päivänä. Sen jälkeen oli pari aurinkoista päivää, jotka vaihtuivat sateisiin 6. päivä. Samana päivänä oli upea plägä. Aurinko käväisi 8. päivä sulostuttamassa päivää, jonka yhteydessä alkoi sitten lounaasta tuulemaan 17 puuskissa parin päivän ajan ja sateet piiskasivat liki päivittäin 16. päivään asti. Välissä oli kuitenkin kolmen päivän komeat plägäkelit. Sateiden myötä saatiin tuta 12. päivä myös eteläinen myräkkä 17 puuskineen. Tämän tuulahduksen jälkeen suunta vaihtui 17. päivä luoteeseen ja puhuri viuhui 16 puuskissa pari päivää.

Kuun lämpimin ajankohta osui 20.-23. päiviin ja lämpötila kohosi jopa +16 asteeseen. Tuulet olivat vähäisiä ja pyöriviä. Meriveden lämpö oli +7 astetta. 24. päivä oli jälleen komea plägä, jonka jälkeen yöllä oli pakkasta ja merivesi aloitti seilaamisen nollan molemmin puolin. 25. päivä lounaasta tuuli 16 puuskissa. Päivälämpötila putosi takaisin alle 10 asteen ja komeat plägäkelit jatkuivat kuun loppuun asti myräkän laannuttua. Sateet saapuivat vielä kastelemaan luontoa kuun lopulla ja viimeisen päivän aamuna lämpötila painui jälleen miinukselle. Hieman kelit tuntuivat tuolloin viileiltä vuodenaikaan nähden.

Huhtikuun toisena päivänä hento lumisade peitti saariston kallioita ja metsiä. Lumi kuitenkin suli hetkessä pois.

8.4. lounaistuulen tyrskyissä. Keli on aurinkoinen mutta tuulinen.

Yksi monista huhtikuisista komeista plägäkeleistä. Tässä nautiskellaan menosta 28.4.2020.

Maaliskuu 2020 alkoi lumisateella, jota ensimmäisenä päivänä tuli maahan 3 senttiä. Lämpötilat pysyttelivät kuitenkin ensimmäisen viikon plussalla ja vettä satoi lumisateen jälkeen päivittäin. Meri oli edelleen plussalla. 4. päivä itämyrsky pyöritteli aaltoja merellä 21 puuskissa. Meri kävi itätuulen myötä miinuksella 2,5 kuukauden yhtämittaisen plussalukeman jälkeen. Mutta sen jälkeen se jälleen nousi nollalukeman yläpuolelle, pysyen siellä lähes koko loppukuun. 7. ja 8. päivä oli yöpakkasia, 7. pv sakea sumu merellä sekä 8. pv hyvin kaunis plägäaamu. Sen jälkeen jatkuivat maaliskuuta leimaavat sateet ja plussakelit. Keskellä kuuta oli pari kaunista keväistä päivää, jota väritti navakka luodetuuli, puuskien puhaltaessa 15. Tämän jälkeen yöpakkasia oli liki kaksi viikkoa putkeen, mutta sade tuli kuitenkin vetenä maahan. 16. päivä lounaasta myrskysi 21 puuskissa. Kun Kylänlahti oli ollut likipitäen jäätön koko talven, nähtiin vielä maaliskuun 21. päivä sekin, että koko lahti oli edellisen päivän komean kevätpäivän jälkeen yöpakkasten paukkuessa, jääriitteessä. Hienot aurinkoiset kelit pysyivätkin seuranamme seuraavat kymmenen päivää. 24. -26. päivien ajan saatiinkin sitten tuta meren ja tuulten mahti, kun voimakas lounaistuuli yltyi jopa 26 m/s puuskiin. Yöpakkaset loppuivat muutamaksi päiväksi tuohon myrskyyn ja meri aloitti miinuslukemien jakson vedenkorkeudessa. Laskimme veneemme mereen tuon myrskyn myllertäessä, tosin ensimmäinen ajopäivä odotti sen tyyntymistä. Kuu päättyi samoissa tunnelmissa, missä se oli alkanutkin. Yöpakkasten avittamana lunta tuprutti taivaantäydeltä ja lounaasta jälleen puhalsi voimakas myrskytuuli 23 puuskissa. Ensimmäinen kevätkuu oli talvisempi kuin koko mennyt talvi.

24.3. kova lounaismyrsky moukaroi rannikkoa ja merellä aallot olivat sen mukaisia.

Maru porskuttaa läpi maaliskuun viimeisen päivän jääkentän, joka todellisuudessa oli alle sentin paksuista riitettä.

Talvi 2019-2020

Helmikuu 2020 antoi niitin leudolle talvelle. Pakkaslukemia päivällä oli vain kahtena päivänä ja öisin oli yksi selkeä pakkasjakso kuun alkupuolella ja aivan lopussa, jolloin kirein pakkaslukema oli -7 astetta. Helmikuuta väritti alku- ja keskitalvellakin leimaa antaneet sateet ja myrskyt. Meri oli koko kuun plussalla. Korkeita, yli metrissä käyneitä vedenkorkeuksia oli kuusi. Lukemat vaihtelivat 103 – 131 sentin välillä. Lunta oli maassa vain ensimmäisenä päivänä 2 cm ja 8. päivänä 9 cm. Muuten koko kuu oli täysin lumeton. Pakkasjakson aikana Kylänlahti sai ohuen jääriitteen 5. päivä mutta tämä riite alkoi hajoilla jo heti seuraavana päivänä ja 11. päivä siitä ei näkynyt enää hilettäkään.

Myrskyjä ja navakoita tuulia sitten kirjattiinkin urakalla koko helmikuu. Heti kuun alussa kaakkoistuuli tuiversi 16 puuskissa. 3. päivä luodetuuli pisti hieman paremmaksi ja puuskat pauhasivat 17 nurkissa. Tuuli vaihteli ahkerasti suuntaa ja 5. – 6. päivä vuorotellen länsi-, lounais- ja luodetuuli puhuroi 18 puuskissa. Sitten tuuli aloitti kolmen päivän myrskyn, joka ensin puhalsi lounaasta 18 puuskissa, yltyen seuraaviksi päiviksi etelämyrskyksi 22 m/s puuskien saattelemana. Muutama päivä sen jälkeen tuuli oli navakkaa ensin lounaasta ja sitten etelästä 18 puuskissa. 17. -18. päivä rannikkoa moukaroi jälleen myrsky, tällä kertaa lounaasta 22 puuskissa. Pisteen myrskyille toi vielä etelä-lounaasta tullut kova keli, jonka puuskat ylsivät 24 m/s.

Helmikuuhun mahtui kuitenkin 17 sadepäivän lomaan aurinkoisiakin päiviä, joista muutama tuntui hetken jopa talviselta. Tällaisia osui kuun alkuun 4. ja 6. – 7. päivä sekä loppukuusta 25, 27. ja 29. päivät. Yksi harvinaisuuskin osui muutoin tuuliseen helmikuuhun, nimittäin 8. päivän aamulla merellä oli täysi plägä ja sumuista. Kuun viimeisenä päivänä, karkauspäivänä, aurinko paistoi ja yöpakkasen jälkeen lämpötila nousi jälleen plussalle. Vielä ei kuitenkaan ilmassa ollut kevättä.

8. päivän sumu ja plägä. Harvinainen näkymä ylipäätään talvelle 2019-2020 lumineen ja jäineen.

Helmikuun 11. päivän korkeaan veteen sekoittuu Kylänlahden jääpeitteen rippeet. Vedenkorkeus on kuvassa +92 cm (Haminan mittauspiste). Kiinteästä laiturista on näkyvissä vain päädyssä olevat veneen kiinnitystolpat. Tolppien takana kelluu uusi uivalaiturimme.

Yksi kuudesta yli metrin nousseesta korkeasta vedestä. 22.2. meri nousi +120 senttiin.

Viimeisten helmikuun päivien pakkaset saivat vielä aikaan jääriitteen Kylänlahdelle 29.2. Aurinko oli myös suht harvinainen vieras sateisen talven aikana.

Tammikuu 2020 antoi selkeän kuvan siitä, että talvi oli hyvin poikkeuksellinen. Keskitalvea leimasivat jatkuvasti pauhaavat kovat tuulet ja myrskyt sekä poikkeuksellinen meriveden korkeus. Vesi ei käynyt normaalivedellä lainkaan eikä siis miinuksella koko kuussa. Myös vesisateita saatiin koko kuukauden ajan useampana päivänä viikossa. Toisen päivän iltana nousi lounaistuuli, joka ensin puhalteli 17 puuskissa. Tuuli yltyi myrskyksi seuraavana päivänä, puuskien moukaroidessa jopa 26 m/s. Vielä 4. päiväkin puuskat olivat kovia. Lämpötilat pysyttelivät kokonaan plussan puolella. 5.- 6. päivinä oli heikkoa yöpakkasta ja yöllä satoi lunta melkoisesti. Tuuli pyöri luoteesta, pohjoiseen ja etelään navakasti, puuskien yltäessä 15- 17. Lämpötilat nousivat jälleen kolmeksi päiväksi kokonaan plussalle hävittäen maahan sataneen lumen jo seuraavana päivänä satamisensa jälkeen. 7.- 8. päivä lounaismyrsky myllersi rannikolla 19 puuskissa. 9. päivä nautittiin harvinaisesta aurinkopäivästä ja sen jälkeen oli pari selkeää pakkasyötä, jonka aikana Kylänlahdelle saatiin osittainen jääriite. Kuitenkin säätila jälleen muuttui kokonaan plussalle kymmeneksi seuraavaksi päiväksi ja 11.- 12. päivinä riehunut lounaismyrsky vei riitteen mennessään. Puuskat ylsivät jälleen koviin lukemiin, huiput kolistelivat 23 m/s.

12. päivä merivesi nousi tammikuun huippulukemaan + 118 cm. Tuuli heikkeni vain päiväksi vaihtaen hieman suuntaa ja 14.- 15. päivinä myräkkä puhalsi etelä-lounaasta 20 puuskissa. Tuuli palasi takaisin lounaaseen ja pysyi navakkana 17.- 19. päivinä, 16 puuskilla. Tuulille ei näkynyt loppua vieläkään. 20.- 21. päivinä suunta vaihtui länsi-lounaaseen ja myrsky jatkoi myllerrystään 19 puuskissa. Vielä 22. päivänä luodetuuli puuskusi 17 lukemissa ja sen tuulen myötä oli taas mittari pakkasella öisin. 23. päivä satoi hieman lunta, joka ei kuitenkaan jäänyt maahan. Maa siis oli yhä paljaana. 24. päivä oli jälleen koko vuorokauden plussaa ja 25. päivästä loppukuuhun asti öisin oli pakkasta. 25. päivä puhalteli lounaasta jälleen navakasti, 16 puuskissa. Nämä navakat tuulet alkoivat tuntumaan melko kesyiltä kovien myrskyjen jälkeen. 27. päivä sateli lunta hieman ja se jäi värittämään maata hetkeksi, sillä seuraavana päivänä tuli kaatamalla vettä koko vuorokauden. Tuulen suunta vaihtui loppukuuksi itään ja lukemat tippuivat normaaleiksi talvituuliksi. Tammikuun viimeisenä päivänä saatiin hieman talven tuntua lumisateen tuotua lunta maahan 2 cm. Koko tammikuussa ei kuitenkaan ollut yhtään päivää, jolloin lämpötila olisi ollut miinuksella päiväsaikaan ja meri velloi vapaana kuun lopulla koko rannikolla. Keskitalvi jatkoi siis alkutalven leutoa ilmettä.

Tammikuun 8. päivän kohoava korkea vesi. Kuvanottohetkellä n +80 cm ja korkeimmillaan se kävi 89 sentissä.

10.1. Kylänlahdelle muodostui ohut jääriite lähes kokonaisena kattona. Se kuitenkin hajosi ja suli parissa päivässä kovien tuulien ja lämpötilan kohotessa plussalle.

Pakkasyön jälkeinen, aurinkoinen päivä ja hentoista jääriitettä rannassa. 25. päivä puhalteli kova länsilounaistuuli, joka ei käy Kylänlahdelle.

Joulukuu 2019 alkoi komeilla aurinkoisilla päivillä. Öisin oli selkeästi pakkasta ja kylänlahden rannoille muodostui 1-2 sentin jääriite. Länsi-lounaismyräkkä puhalsi 17 m/s puuskissa. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin kuun ensimmäisen viikon ajan. Sen jälkeen se pysytteli plussalla kolmisen viikkoa putkeen. 4. päivä kelit lämpenivät, riite katosi lahden rannoilta ja vesisateet alkoivat. 5. – 7. päivä lounaismyrsky myllersi puuskien ollessa 21 m/s. 8. päivä tuulen suunta vaihtui länteen, puhurien jatkuessa. 9. päivä tuuli vaihtoi suunnan takaisin lounaaseen ja nosti puuskat myrskylukemiin 20 m/s. Sadetta riitti päivittäin. 10. – 11. yöt kävivät pakkasilla. 11. – 13. päivä etelästä myrskysi 19 puuskissa. Tuuli kääntyi kaakkoon ja jatkoi tuiverrustaan 14. – 15. päivät. 16. päivä oli täydellinen plägä ja täysin sateeton. 17. päivä jälleen puhalsi lounaasta 17 m/s puuskissa ja merivesi alkoi nousta voimakkaasti. 18. päivä meri saavutti joulukuun ennätyslukemat, ollen +104 cm. Kova etelä-lounaismyrsky riepotti rannikkoa sateiden kera 23 m/s puuskissa. Myös 19. päivä meri pysytteli korkealla, ollen metrissä. Joulua lähestyttäessä ilma muuttui sumuiseksi. Kovaa sumua ja utua kesti tauotta viisi vuorokautta. Aatonaattona saatiin jälleen plägä. Jouluaatto ja joulupäivät vietettiin vesisateessa ja +3 asteen lämmössä. 27. päivä merivesi käväisi miinuksella ja pohjoistuulen myötä yöt painuivat selkeästi pakkaselle, kylmimmillään käytiin -6 asteessa. 28. päivä oli todella hieno, aurinkoinen keli. 29. päivä meri nousi jälleen kokonaan plussalle, etelätuuli puhalteli kaksi päivää 19 puuskissa. Vuoden viimeinen päivä oli kaunis auringonpaiste, yöllä pakkasella, luodetuulen puhaltaessa viileästi 16 puuskissa. Talvesta, lumesta eikä jäästä meressä ollut tietoakaan. Elettiin leutoa alkutalvea.

3.12.2019 joutui jo veneenkin ajamalla ajamaan laituriin, sen verran jää pisti jo vastaan.

Etelämyräkkä nostattaa aaltoja Kylänlahdelle 18.12.2019.

Jouluaatto 2019. Sumuista, sateista ja tyyntä.

Syksy 2019

Marraskuu 2019 oli jatkumoa lokakuulle, sadetta ja kovia tuulia. Kuu alkoi kuitenkin kauniilla syyspäivällä, tyynessä kelissä, meriveden ollessa selkeästi plussalla. Ilman lämpötila pysytteli lähellä nollaa päivälläkin. 2. päivänä sitten alkoivat sateet ja etelä-kaakkotuuli päästeli puuskissa 16 m/s merellä. 3. päivä merivesi laski miinukselle useaksi päiväksi. 4.-5. päivä kova koillismyräkkä koetteli rannikkoa, puuskat viuhuivat 15-18 välillä. Kylmyyttä lisäsi pikkupakkanen. Myräkän suunta vaihtui 7. päivä, jolloin itätuuli toi pakkasta tullessaan 15 m/s puuskissa. 8. päivä saatiin Kuutsaloon ensilumi maahan. 9. päivä kelit vaihtuivat kuitenkin selkeästi plussalle, vesisateet piiskasivat saaristoa ja merivesi alkoi seilata jälleen nollan molemmin puolin. Kaatosateet jatkuivat ja ilman lämpötila nousi jo liki +10 asteeseen. 12. päivä kaakosta puhalsi kovaa 16 m/s puuskissa ja kaksi päivää myöhemmin suunta vaihtui länsi-lounaaseen, kovien sateiden myötä. 17. päivän jälkeen merivesi sukelsi yli 10 päiväksi miinukselle ja itämyräkkä puhalsi 18. päivänä sateen kera 14 m/s puuskissa. Kaatosateet jatkuivat päivittäin. 22. päivä oli pakkasta yöllä. 28.-29. päivät kova etelämyräkkä piiskasi sateiden kera, puuskien yltäessä 15-17 m/s lukemiin. Sateet jatkuivat. 30. päivä meri nousi plussalle, päivä oli harvinainen auringonpaisteineen ja selkeän pakkasen kera saatiin nauttia valosta.

Raskaat sadepilvet kertyvät aamutaivaalle 2.11.2019.

Matalan veden marraskuu. Kuva on otettu 15.11. ja meriveden korkeuslukema on Haminassa – 45 cm.

18.11.2019 tiheä aamusumu ja marraskuulle harvinaisempi plägäkeli.

Tiheä sumu Sapokassa 18.11.2019.

Lokakuuta 2019 leimasi kaksi sääilmiötä: kovat tuulet ja sateet. Lokakuu alkoi lämpimillä keleillä, mittarin huidellessa reilusti yli kymmenen asteen. Merivesi nousi ensimmäisenä päivänä korkealle, käyden 77 sentissä. Kova länsilounaismyrsky moukaroi rannikkoa, puuskien yltäessä jopa 22 m/s. Kaatosateita tuli kuun alusta päivittäin. 3. päivänä tuulen suunta vaihtui koilliseen ja navakka tuuli jatkoi puhureitaan, vieden merivettä ja päivälämpötiloja reilusti alaspäin. 5. – 7. päivä oli kaunista ja miltei tuuletonta. 9. päivän aamuna merellä oli kova rokka, samoin 11. päivä. Päivälämpötilat nousivat jälleen muutamaksi päiväksi kymmenen asteen tietämille. Sateet jatkuivat välillä hiljaisempina mutta pääosin vettä tuli kaukalokaupalla. 15. päivä mittari kävi nollassa ensi kerran yöllä. 16. ja 17. päivä saatiin jälleen mereltä idästä ja kaakosta kunnon puhureita aaltoineen selälle. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. 19. päivä oli jälleen tiheä aamusumu ja päivälämpötilat nousivat 10 asteen yläpuolelle yli viikoksi. 22. päivä lounaismyrsky eteni 22 m/s puuskissa ja merivesi nousi jälleen lähelle puolta metriä plussalle. 25. päivä tuulen suunta vaihtui etelään ja kovat puuskat jatkuivat. Loppukuusta tuulen suunta vaihtui pohjoiseen ja 29. päivä oli ensimmäinen pakkaspäivä. Viimeisenä päivänä lämpötilat jälleen nousivat, kun tuuli vaihtoi suunnan lounaaseen, kunnon myrskyn merkeissä. Puuskat yltivät 20 m/s. Lokakuu oli selkeä syksykuu.

Yhdeksännen päivän aamun rokka merellä. Näkyvyys muutama sata metriä.

Syksyn ensimmäinen nollakeliaamu merellä 15. lokakuuta. Luonnon kauneus häikäisee tottunutta merenkävijääkin.

Syyskuu 2019 alkoi lämpimillä keleillä, sateettomilla päivillä ja komeilla plägä-aamuilla merellä. Päivälämpötilat huitelivat 20 asteen tietämillä ja öisinkin mittari liikkui 10-15 asteen välillä. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. 5. päivä saapui ensin kaatosade ja sitä seurasi 6. päivä lounaismyräkkä, jonka puuskat ylsivät kovimmillaan 16 m/s. Yhtenäisemmät sateet saapuivat 9. päivä. Etelä-lounaismyrsky aloitti 11. päivä liki kolmen vuorokauden moukaroinnin. Puuskat nostattivat komeita aaltoja selälle, puhurin ollessa parhaimmillaan 20-22 m/s. Merivesi kääntyi voimakkaaseen nousuun ja saavutti huippunsa + 91 cm 15.9. jolloin saappaista loppui varret laiturilla kahlatessa. Ilman lämpötila kääntyi voimakkaaseen laskuun, päivisin enää 10 ja öisin muutama aste plussan puolella. Kelit siis muuttuivat perin syksyisiksi. Loppukuusta 26. päivästä eteenpäin saatiin jälleen nauttia hienoista plägäkeleistä ja muutaman päivän sateettomasta jaksosta. Kahtena viimeisenä päivänä etelästä tuuli navakasti ja sade kasteli tasaisesti koko päivän. Syksy oli vahvasti läsnä.

Kaunis plägäaamu 1.9.2019.

Sateenkaaren päässä on kultaa syksylläkin. Kuva napattu 13.9.2019.

Säätilan muutos syksyiseksi navakan länsituulen saattelemana 14.9.2019.

Tartti hakea saappaat, jotta pääsi Maruun. Vesi nousussa kotirannassa 15.9.2019. Kuvassa lukema 85 cm. Korkeimmillaan mittarin lukema oli +91 cm.

Kesä 2019

Elokuun 2019 alku oli lämmin, tuulet olivat vaimeita ja meriveden korkeus pysytteli nollan alapuolella. Ukkonen jyrähteli merellä 7. päivä ja sateita saatiin ajoittain runsaastikin. Puolen kuun kohdalla pauhasi voimakas lounaistuuli, joka nosti meriveden selkeästi plussalle. 19. päivä etelätuuli piiskasi rannikkoa. Lämpimät kelit jatkuivat ja 22. – 23. päivä jälleen puhalsi lounaasta voimakkaasti. Loppukuu oli sateetonta ja todella lämmitä. Kesäiset kelit pitivät pintansa elokuulle tyypillisesti.

Yksi elokuinen, kesäinen päivä Kylänlahdella.

Lempeän lämmin elokuinen meri.

Heinäkuu 2019 alkoi tuulisissa merkeissä. Lounaistuuli jatkoi puhalteluaan kuunvaihteen yli. Ukkonenkin jyrähteli merellä. Tuulen suunta vaihtui ja pari seuraavaa päivää tuuli puhalsi luoteesta ja lännestä. Yöt olivat alkukuun vielä kylmähköjä mittarin pysyessä 10-12 asteen tietämillä. 5. päivä satoi kaatamalla koko päivän meren noustessa edellisenä päivänä kokonaan plussan puolelle. Sateet jatkuivat vielä pari päivää, jonka jälkeen oli komea plägäkeli merellä ja ilmakin lämpeni hieman. Keskivaiheilla kuuta sää oli vaihtelevasti sateinen, tyynehkö ja päivisin lämmin. Öisin oli edelleen viileää. 17. päivä merellä ukkosti ja satoi. Sen jälkeen alkoi 11 päivän mittainen kova hellejakso, johon ei mahtunut kunnon sateita lainkaan. 21. päivä Kylänlahdelle ilmestyi sinilevää. Tuulet pysyivät poissa ja hellejakson aikana oli useampi komea plägäaamu. 28. päivänä klo 15:10 nousi sitten yhtä-äkkisesti kova itätuuli ja samalla hetkellä lämpötila putosi minuuteissa 5 astetta. Päivän ylin lämpö +31 astetta muuttui saman päivän iltana tuulen ansiosta viileähköksi + 17 asteeksi. Sen jälkeen loppukuun kylmä pohjoistuuli laski lämmöt vuodenaikaan nähden todella kylmiksi. Yöt olivat 10-12 asteisia ja päivisinkin päästiin vain hilkulla 15-17 asteeseen. Viimeisen päivän pohjoistuuli tuiversi yhä viilentäen ilmaa.

Kaunis heinäkuinen plägä 13.7.2019.

Kesäkuu 2019 alkoi viileässä säässä ja navakassa etelä-lounais tuulessa. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. Sateita saatiin alkukuusta parina päivänä. Kelit alkoivat lämmetä 4. päivänä ja hellelukemat paukkuivat 6. ja 7. päivänä. Helteet vaihtuivat normaaleiksi kesälämpötiloiksi 9. päivän kohdalla, jolloin lounaasta saapui ensin pieni saderintama, jota seurasi kova myräkkä merellä. 11. päivä merivesi sukelsi alle nollan, pysyen siellä 11 päivää. 13. päivä itämyrsky tuiversi liki 20 m/s puuskissa. Puolen kuun jälkeen kelit jälleen hieman lämpenivät ja juhannusaattona päästiin nauttimaan todellisesta keskikesän lämmöstä. Hyvät juhannuskelit loppuivat kuitenkin aattoiltana, kun voimakas lounaismyrsky moukaroi rannikkoa 1,5 vuorokautta jälleen 20 m/s nopeudella. Juhannuspäivänä merivesi nousi plussalukemiin. Loppukuusta lämpötilat taas nousivat ja mahtuipa sinne muutama sadepäiväkin muuten niin kuivaan kesäkuuhun. Kahtena viimeisenä päivänä lounaistuuli jälleen puhalteli navakasti mutta muuten oli kyllä lämmintä ja kesäistä.

Kesäinen meri ja lämpö 8.6.2019.

Kevät 2019

Toukokuun 2019 ensimmäinen eli vappu oli aurinkoinen. Kylätiet vapautuivat lopullisesti lumesta ja jäästä. Toukokuuta värittivät kuitenkin runsaat sateet. Vapun jälkeen iski neljän päivän mittainen takatalvi. Yölämpötilat laskivat nollaan. 3. päivänä tuli taivaalta räntää navakan länsituulen saattelemana, puuskat pauhasivat 16 m/s. Meri nousi plussalle 3,5 viikon tauon jälkeen ja sen jälkeen se jäi seilaamaan nollan molemmin puolin. 6. päivä alkoi vihdoin lämmetä ja kevät tuntui saavan lopullisesti otteen. Toukokuun puolta väliä leimasivat kauniit plägäaamut, joita tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan aamutolkulla. Merivesi laski jälleen 15. päivä kymmeneksi päiväksi alle normaalin. 22.5. päästiin päivällä 20 asteen lämpötiloihin, jonka jälkeen meri alkoi pauhata kovan itätuulen myllertäessä kaksi päivää 13-14 m/s puuskissa ja kelit viilenivät. Toukokuun runsaat sateet jatkuivat myrskyn jälkeenkin. Viimeisen päivän yönä ja aamun tunteina etelä-lounasmyrsky moukaroi saaristoa puhaltaen 19 m/s puuskia. Kesän tulo odotti vielä.

Yksi monista kauniista toukokuisista plägäaamuista 9.5.2019.

Huhtikuuta 2019 leimasi kaksi selkeää säätilaa: aurinkoiset päivät ja vähätuuliset kelit. Huhtikuun alussa oli vielä pientä yöpakkasta. Merivesi oli normaalin yläpuolella. 2. päivänä meri käväisi kolmen viikon plussalukemien jälkeen alle nollan. Aurinko lämmitti päiviä jo liki 10 asteen tuntumaan. 4.4. Rankin sääasema ilmoitti lumen syvyydeksi 0 cm mutta todellisuus Kuutsalossa oli kokonaan toinen. Kylä- ja metsäteillä sekä osin metsässä oli lunta vielä runsaasti, 10-20 senttiä. 8. päivän iltana satoi kaatamalla vettä, joka sulatti lumia. 10. päivä sitten kylmä pohjoistuuli nostatti puuskia 14 m/s ja toi mukanaan kevään viimeisen lumisateen. Kyläteillä pysyi edelleen lumipeite. Kylänlahden jäät olivat hauraat mutta katto peitti edelleen koko lahden. 11. päivä meri sukelsi uudestaan alle nollan, pysyen siellä koko loppukuun. Puolivälissä kuuta oli viimeinen pakkasyö, -1 astetta. Tämän jälkeen käväisi mittari pariin otteeseen nollassa. 17. päivä pääsiäisviikolla Kylänlahti vapautui vihdoin jäistä. Tätä oli avittanut jäiden rikkoutuminen veneillä ajettaessa. Pääsiäisestä eteenpäin päivälämpötilat kohosivat ja saavuttivat huipun 25. päivä, jolloin mittari näytti varjossa + 16. 27. ja 28. päivä kova itä-koillistuuli puhalteli puuskissa 15 m/s. Tuon tuulen ja pitkään paikallaan pysyneen korkeapaineen johdosta meri saavutti 28.4. todella matalan pisteen, -72 cm. Kuunlopulla päivälämpötilat vakiintuivat alle kymmenen asteen, öisin oli hiukan yli nollan. Kyläteillä oli vielä viimeisenä päivänä hieman lunta siellä täällä.

Kiirastorstain upea näkymä 18.4. Kylänlahti jälleen vapaana jäistä, liki neljän kuukauden jälkeen.

Maru matalan veden saartamana. 28.4.2019 saavutti meri Haminan mittauspisteessä -72 cm. Kuvassa Kylänlahdella Kuutsalon Suurikylässä lukema on – 70 cm.

Maaliskuu 2019 alkoi komealla pakkaspäivällä, jota seurasi navakka lounaismyrsky. Merellä puuskat ylsivät 23 m/s. Pakkaset jatkuivat ja tuulet tuiversivat myös 4. ja 5. päivä, tuoden mukanaan kunnon lumimyräkän. Merivesi nousi ja laski nollalukeman molemmin puolin. 7. päivä lämpötila nousi ja sateet muuttuivat vedeksi ja rännäksi. Meri alkoi nousta ja tuntui, ettei normaalia talven matalaa vettä saatu koko talvena. 9. päivä meri kävi jo +80 cm. Pakkaset palasivat puolenkuun tietämillä muutamaksi päiväksi mutta sen jälkeen plussakelejä riitti lähes kuun loppuun asti. Kylänlahden salmet vapautuivat jäistä puolenkuun paikkeilla kokonaan. 22. ja 23. päivä luode- ja etelämyräkät tuiversivat puuskien pyöriessä 18-20 m/s välillä. Lämpötila nousi jo +5 asteeseen ja lumipeite hupeni. Maaliskuun viimeisellä viikolla oli vielä 27. päivä kunnon rapsakka yöpakkanen ja hieno hankikanto aamu. Maaliskuu vaihtui keväiseen ilmeeseen 31. päivän vastaisen yön kaatosateen myötä. Lumipeite oli kuukauden alusta pudonnut liki 30 senttiä ja ilmassa oli selkeä kevään tuntu.

5. päivän luodetuuli pöllyttää lunta ja pakkaa jäitä Mullinlahteen. Kotkan edusta oli jo vapaa jäistä.

Vassaarensalmen näkymä 20.3.2019. Vesi virtaa vapaana salmessa, Kylänlahti edelleen tiukasti jääkaton alla.

Talvi 2018-2019

Helmikuun 2019 alussa voimakas itätuuli laski meren alle puolen metrin ja talven ainut liikennöintiseisakki koettiin 2. päivän iltana. Kelit lämpenivät kevätlukemiin alkukuun päivien myötä, mittarin näyttäessä öisin miinusta ja päivisin plussaa. Lunta tuli taivaalta yhä runsaasti ja 7.2. saavutettiin talven lumenkorkeusennätys 57 cm. Meri jatkoi heiluriliikettään nollarajan molemmin puolin. 15. ja 25.2. päivälämpötila kipusi +6 asteeseen. Hiihtokelit pysyivät lumen runsaan määrän vuoksi hyvinä koko talven. Viimeisenä päivänä helmikuuta säätilassa oli havaittavissa muutosta ja talvi päätti vielä ottaa ohjat käsiinsä. Navakka länsituuli lisäsi pakkasen purevuutta vaikka mittarissa olikin vain -4 astetta. Talvi ei siis loppunut suinkaan helmikuun lopulla.

Helmikuun alun upea sää ja lumiset puut 6.2. Pakkasta -12. Kaksi päivää tämän jälkeen kelit muuttuivat nuoskaksi.

Tammikuun 2019 alku oli kuin toisinto joulukuusta. Etelämyrsky puhalsi puuskissa 22 m/s ja toi mukanaan räntäsadetta. Keskitalvelle oli tyypillistä tänä vuonna voimakkaasti heilurimainen meren korkeuden vaihtelu ja runsaat lumisateet. Lumi pöllysi myrskypäivinä dyyneiksi kylän teille. Loppukuusta pakkanen paukkui kahdessakymmenessä muutaman päivän ajan, kunnes 30.1. kelit lauhtuivat nollalukemiin. Puut saivat uskomattoman kauniin mutta petollisen lumikuorman kannettavakseen. Valitettavasti osa nuorista puista ei kestänyt kuormaa ja katkenneet puut olivat tavallinen näky kyläteiden varsilla. Jäätilanne oli myös poikkeuksellinen tuona talvena. Jää oli paksua mutta meren voimakkaan vaihtelun seurauksena jään päälle nousi vettä. Kun veden pintaan muodostui jää ja lumivaipan sataessa sen päälle, saatiin aikaiseksi jää-vesi-jää-kakku. Useaan otteeseen kylänlahdella nähtiin moottorikelkkoja ja kalamiehiä rämpimässä vedessä.

Lumen peittämä metsä eli tyypillinen talven näkymä 22.1.2019.

Joulukuu 2018 alkoi hyvin tuulisissa merkeissä etelätuulen puhaltaessa puuskissa 18 m/s. Ensilumi satoi Kuutsalossa maahan 1. päivän iltana. Meri pysytteli matalana ensimmäiset päivät. Kylänlahdelle tuli ensimmäinen koko lahden kattava jääpeite 7.12. joka kuitenkin katosi seuraavana yönä navakan etelä-kaakko tuulen myllertäessä kolme päivää. 12. päivänä kelit vaihtuivat pakkasen puolelle. Puolesta kuusta eteenpäin lumisateet olivat lähes päivittäisiä. Ensimmäinen koirien pulkanveto päästiin kokemaan 19.12. Jouluaattona kylänlahti jäätyi ja talven tuntu saapui saaristoon. Meri nousi ja laski, pysytellen kuitenkin pääasiallisesti normaalin alapuolella 25. päivään saakka. Sen jälkeen lännen puoleiset tuulet nostivat meren plussalle.

Rannoilla on valkoista ensilumen laskeuduttua ja sohka peittää rantavesiä 2.12.2018.

Jää valtaa tilaa kylänlahdella 21.12.2018. Kokonaan lahti jäätyi kolme päivää tämän kuvan ottamisen jälkeen.

Syksy 2018

Marraskuu 2018 alkoi sateisena ja meriveden laskiessa nollarajan alle. Sumuiset aamut jatkuivat. Meriveden lämpö oli 18.11. + 6 astetta ja kuun lopulla se oli pudonnut jo nollarajaan. Pohjois- ja itätuulet piiskasivat kylmää ilmaa loppukuusta ja kelit olivat varsin tuuliset. Öisin pakkasta oli muutamia asteita.

Eräs niistä monista sumuisista marraskuun aamuista, jolloin navigointi kotiin oli melkoista rokassa ajamista. Kuvassa Otava katoamassa sumun sekaan 6.11.2018, näkyvyyden ollessa muutama 100 metriä.

Lokakuu 2018 eteni syksyn tahtiin. Sadetta, kelit normaalilämmöissä ja sumuisia aamuja merellä. Merivedenkorkeus pysytteli selkeästi plussalla. Mukaan mahtui myös kuulaita syyspäiviä, kauniita utuisia aamuja ja jopa plägäkelejä. 23.10. ukkonen jyrisi merellä ja nähtiinpä trombikin taivaalla. 25.10. oli ensimmäinen pakkasaamu. Lokakuun lopulla oli jälleen kova myrsky, tuulen puhaltaessa puuskissa 20 m/s.

Seesteinen lokakuun 8. päivän aamu 2018 merellä.

Ukkospilven yhteyteen muodostunut trombi 23.10.2018 aamulla Kuutsalon eteläpuolella.

Syyskuun 2018 kolme ensimmäistä viikkoa olivat poikkeuksellisen lämpimät. Tuulet olivat vähäisiä ja sadetta saatiin ensimmäisen kerran vasta 11. päivä. 12.9. lounaismyrsky moukaroi rannikkoa 24 m/s puuskissa. Myrsky jatkoi teutarointiaan 2-3 päivää. 16.9. merellä oli ukonilma. Lämmin ilma sai päätöksen 22.9. jolloin vastainen yö oli vielä +20 asteinen, minkä jälkeen Mauri-myrsky myllersi 20 m/s puuskissa. Meriveden korkeus nousi huimiin lukemiin, ollen 26.9. huipussaan +121 cm. Kelit viilenivät Mauri-myrskyn mukana normaaleiksi syksykeleiksi.

Lounaismyrskyn aaltoja Kotkan edustalla 12.9.2018.

Syyskuun 22. päivän aamuna, Mauri-myrskyn aloittaessa myllerrystä. Horisontissa lämmin ilmamassa katoamassa itään, lounaismyrskyn alta. Etelätuulen muuttaessa suuntaa lounaaseen, livahdimme merelle ja ajoimme tuuliraossa kotiin.

Meri korkealla 30.9.2018. Kuvassa plussaa 80 cm. Neljä päivää aiemmin vesi nousi harvinaisiin korkeuksiin, ollen + 122 cm normaalivettä korkeammalla.

Kesä 2018

Elokuussa 2018 helteet jatkuivat. 10.8. päästiin meriveden lämmössä historiallisiin lukemiin. Se oli +28 asteista kylpyammevettä! Uimavesi oli muutamana päivänä tuulten takia uimakelpoista, sillä sinilevälautat katosivat lahdelta. 11. ja 12. päivän tietämillä alkoi elohopea laskemaan ja kauan kaivattu sade saapui viimein 12.8. tuomaan kuivuuteen helpotusta. Säät muuttuivat pikkuhiljaa tavanomaisiksi kesäkeleiksi. Sadetta, tuulta, aurinkoa ja kauniita plägäkelejä merellä. 22.8. oli nenänpää kylmettyä aamulla, kun mittarissa oli lukemana vaivaiset 9 astetta. 23.8. lounaistuuli päästeli puuskissa 16 m/s.

Kaunis elokuinen plägäaamu 16.8.2018 Kotkan edustalla.

Heinäkuu 2018 alkoi koillistuulen puuskissa. 5. ja 6. päivän välisenä yönä tuli vettä. Lämpötila keikkui vielä reilun viikon ajan normaaleissa lukemissa, kunnes 9.-11. päivän kohdilla alkoi armottomat helteet. Helteet olivat todella uuvuttavat, jopa trooppiset. 20.7. satoi vettä ja sen jälkeen kuivuutta riitti viikkotolkulla eteenpäin. Jaakkokin unohti heittää kylmän kiven mereen mutta uimakelpoista merivettä sai etsimällä etsiä, sillä sinilevälauttoja oli lähes kaikki poukamat ja lahdet täynnä. Loppukuusta alkoi liki kahden viikon jakso, jolloin yölämpötilatkaan eivät käyneet alle +20 asteessa.

Sinilevälautta kotirannassa 12.7.2018

Kesäkuu 2018 oli alusta loppuun lämmintä, tavanomaista kesäsäätä. Lämpötila huiteli 15 ja 20 asteen välillä. Meriveden korkeus oli edelleen hyvin alhainen. Ensimmäisen kerran neljään kuukauteen meren pinta nousi normaaliin ja hieman sen ylikin 18.6. Kesäkuussa oli vain kaksi kunnon sadepäivää, joten kuivaa oli. Juhannusaattona puhalsi lounaistuuli liki myrskylukemissa, puuskan ollessa 20 m/s. Juhannuskokkoa ei saatu sytytettyä Kylänlahdella, sillä vesi huiteli yli puoli metriä tavanomaista korkeammalla. Juhannuksen tienoon kelit olivat viileähköt. Yöllä alle +10 ja päivällä n. 15 astetta plussalla. Viimeisenä päivänä kesäkuuta pohjoistuuli puhalteli navakasti.

Matalan veden aikaan. Normaaliveden raja kulkee etualalla olevan kiven luona. Mittari näyttää -30 cm 4.6.2018.

Juhannusaaton myräkkä 22.6.2018. Kokkotarpeet ovat karilla mutta vesi niin korkealla (yli 50 cm plussalla), että risut kirjaimellisesti uivat vedessä. Jäi juhannuskokko palamatta.

Kevät 2018

Toukokuu 2018. Kevät keikkuen tulevi. Vappu vietettiin 16 m/s itätuulen tuiverruksessa. Alkukuun lämpötilat olivat vielä kovin kalseat, vain muutama aste plussalla. Hieman ennen puolta kuuta kelit sitten muuttuivat ja kevät alkoi todenteolla ottaa kiinni aikatauluaan. Merivesi oli yhä alhaalla. Kelit merellä olivat pitkään tyyniä. Loppukuusta päästiin jo reilusti yli 20 lämpöasteen ja kevät oli vihdoin saaristossakin.

10.5.2018 mustikanvarvut vasta hiirenkorvilla eli kevät on myöhässä tässä vaiheessa vielä selkeästi.

31.5.2018 kevät on vihdoin merelläkin. Rannan kaislikot viherjöi, samoin lehtipuut ja ilma on +17, vesi yhä matalalla ja merituuli supattaa korviin kesän olevan ovella.

Huhtikuu 2018 alkoi Pääsiäispyhillä ja kunnon lumimyräkällä. Merivesi pysytteli edelleen niin alhaalla, ettei yhteysalukset päässeet laituriin. Kun yhteysalukset pääsivät vihdoin puskemaan väylän auki, ensimmäinen kyhmyjoutsenpari ui tyytyväisenä sulassa Mullinlahdessa 9.4. Kotkan edustalta jäät lähtivät 10.4. Senkin jälkeen vielä Kuutsalon puolella lahdet pysyttelivät jääkannen alla. Puolessa välissä kuuta yöpakkaset jäivät vihdoin pois mutta kevään tulo oli auttamattomasti myöhässä. Silti ensimmäinen rohkea västäräkki bongattiin rannasta 16.4. Alkoi tuntumaan, ettei Kylänlahti olisi auki vielä Vappunakaan. Lopulta kuitenkin luodetuuli vei viimein jäät lahdelta 21.4. Ensimmäinen laulujoutsenpari ilmestyi välittömästi Kylänlahdelle 23.4. jäiden lähdön jälkeen. Maru pulskahti mereen vajaa viikkoa myöhemmin 27.4. ja olimme jälleen oman veneen kulkijoita.

Kylänlahti talvipuvussa 3.4.2018 keskipäivällä. Nollakeliä ja kovaa länsituulta.

Näkymä on muuttunut 18 päivää edellisestä kuvasta 21.4.2018. Kylänlahti vapautuu talven jääkannesta. Vesisade, luodetuuli 12 m/s puuska ja lämpötila liki 10 plussan puolella.

Maaliskuu 2018 alkoi kovin talvisissa merkeissä. Pakkanen huiteli 15 – 20 asteen tietämissä. Lunta oli runsaasti ja kelit olivat aurinkoisia. Yhteysalus jätti matkustajat Mullinlahdella kilometrin päähän jäälle, sillä matalan meriveden takia se ei päässyt laituriin asti ja jään paksuus oli myös este väylän avaamiselle. 13. maaliskuuta saimme pienen häivähdyksen ulkomereltä, kun ensimmäinen lokki saapui Kylänlahdelle. Puolivälissä kuuta tuli nuoskakelit ja vesisade liukastutti myös saariston tiet. Piikit olivat tarpeen kengissä. Loppukuusta päivät alkoivat pysyä plussapuolella mutta öisin pakkaslukemat huitelivat vielä -10 asteessa, joten talven ote piti vielä tiukasti ja kevät näytti myöhästyvän aikataulusta.

Yhteysalus m/s Otava Mullinlahden jäällä 2.3.2018. Pakkasta -19 ja merivesi -66 cm normaalista. Matkustajat poistuvat aluksesta keulan kautta ramppia pitkin.

Näkymä Mullista Kotkan suuntaan iltapäivällä 16.3.2018 klo 17:43. Pakkasta -10 astetta ja merivedenkorkeus edelleen miinuslukemissa – 58 cm.

Talvi 2017-2018

Helmikuu 2018 alkoi oikealla lumimyräkällä, kun itätuuli piiskasi rannikkoa 21 m/s puuskissa. Merivesi laski voimakkaasti ja tästä eteenpäin alkoikin harvinaisen pitkä jakso, jolloin vedenkorkeus ei noussut normaalilukemiin lainkaan. Vasta kesäkuussa vesi nousi pysyvästi nollalukeman yläpuolella, käyden viitisen kertaa siinä välissä hetkellisesti normaaliveden rajoilla. Talven ote tiukkeni ja loppu helmikuu olikin jo kireää pakkasta päivä tolkulla.

Talven tuivertamaa lunta Kylänlahden jäällä 19.2.2018. Keskitalvinen maisema.

Tammikuu 2018. Uudenvuodenpäivänä 2018 lunta oli maassa mutta meri lainehti edelleen täysin vapaana. Loppiaisena oli tyyni ja suhteellisen lämmin päivä. Suursäätilassa tapahtui muutos 9.1. ja kylänlahti sai jääpeitteen 10.1. joka suli sitten vasta keväällä. Puolivälissä tammikuuta alkoivat itätuulet nousemaan ja meriveden pinta laski voimakkaasti, liki -60 senttiin. Lunta tuprutti lisää ja loppukuusta teimme jo vetotreenejä koirille pulkalla.

Loppiaisen keli 2018 oli kovin syksyinen. Eipä ollut näköpiirissä sen enempää pakkasta, jäätä tai luntakaan.

Myrä ja Salama pulkanvetohommissa 22.1.2018. Talven nautintoja parhaimmillaan.

Joulukuun 2017 ensimmäinen Kuutsalossa sateli märkää lunta maahan, meren myllertäessä täysin vapaana. Itsenäisyyspäivänä tuprutti lunta lisää, saaden maisemat näyttämään hyvin talvisilta. Rannoille kertyi pientä hyhmää, joka kuitenkin suli jo seuraavina päivinä olemattomiin. Kelit merellä olivat pääosin vähätuulisia, jopa aivan plägäkelejä. Joulukuun puolivälissä lämpötila pysytteli nollan yläpuolella ja kaikki lumet sulivat maasta. Joulu oli lumeton, ja joulupäivänä pakkanen teki riitteen Kylänlahdelle. Maru nousi 27.12. talvitelakalle, sillä ennakoimme alkavaa talvea ja annoimme veneen kuivahtaa ennen pakkasia maissa.

Tunnelmaa Kylänlahden pohjukassa Itsenäisyyspäivänä 2017. Pientä hyhmää vedessä ja rannat kauniin valkoiset lumesta.

Itsenäisyyspäivän upea maisema merellä 6.12.2017

Syksy 2017

Marraskuussa 2017 satoi suhteellisen vähän ja lämpötilat pysyttelivät plussalla koko kuukauden, vaihdellen 2-8 asteen välillä. Ainut pakkasyö Kuutsalosssa oli 2.11. jolloin oli neljä astetta miinuksella. Merivesi oli myös tyypillinen syksyisine korkeine lukemineen. Kertaakaan koko kuussa vesi ei edes käynyt nollalukemassa eikä sen alapuolella. Etelätuuli hurjasteli kolmeen otteeseen marraskuussa, puhaltaen välillä useamman päivän ajan kovia lukemia puuskissa. 9.- 10. päivä puuskat kolisuttivat merellä mastoja 20 m/s. Tuuli piti päivän tauon ja jatkoi puhaltamistaan 12.päivä 18 m/s puuskissa. Myös 17.11. mitattiin kovia puuskia ja merivesi nousi tällöin +70 senttiin. Loppukuusta 26.11. se nousi vielä sentin korkeammalle liplatellen + 71 sentissä. Lunta sateli ensin 20. – 21. päivä ja vauhti kiihtyi 22. päivä, jolloin itäkaakkotuuli tuiskutti mukanaan jo hieman märempää lunta. Jälleen lumi katosi kuun vaihteeseen tultaessa.

Etelätuulen jälkimaininkeja kotirannassa. Merivesi korkealla + 70 cm eikä kuivin jaloin ole asiaa laiturille 17.11.2017.

Kaakkotuuli piiskasi voimalla tuoden mukanaan jälleen lunta. Maru tiukasti sidottuna apuliinan kanssa laiturissa 23.11.2017.

Lokakuu 2017 oli lämpötilojen suhteen normaali lokakuu. Päivälämpötilat pysyttelivät koko kuukauden 5-10 asteen vaiheilla. Kuun alussa merivesi oli suhteellisen alhaalla, -30 sentissä. Tästä piti huolen 3.- 4. päivä pauhannut etelä-kaakkotuuli, jonka puuskat ylsivät 17 m/s. Samana päivänä taivaalta tuli vettä kunnolla. Merivesi nousi tämän myräkän jälkeen normaaleihin lukemiin. Itätuuli toi 10. päivä mukanaan kunnon syyssateen kovine puuskineen. Jälleen mitattiin 17 m/s lukemia merellä. Kaakkotuuli moukaroi rannikkoa kaksi päivää 25. ja 26. päivinä, sateen tullessa lumena alas. Ensilumi siis saapui Kuutsaloon 26.10. Lumi kuitenkin suli vielä kokonaan kuun loppuun mennessä. Pohjoistuuli toi kylmän tulleessan 30. päivä, jolloin puuskat nousivat lokakuiseen tapaan 17 m/s ja viimeisen päivän aamuna mitattiin ensimmäinen pakkaslukema Rankissa.

Syksyn ruska näyttäytyy upeana saaristossakin. Vassaarensalmen suulla 18.10.2017.

Ensilumi toi hetkellisesti rannoille valoa 27.10.2017.

Syyskuu 2017 alkoi lämpimissä merkeissä. Merivesi laski alas ja pysytteli viikon ajan alle normaalin, käväisten useana päivänä – 50 sentissä. Syyskuun alku oli myös kuiva. Lounais- ja koillistuulet puhalsivat ensimmäisellä viikolla navakasti, puuskan käydessä 15-17 m/s. Merivesi nousi normaalilukemiin 7. päivä. Reippaammin taivaalta saatiin vettä 8. ja 10. päivä sekä 14. päivä, jolloin satoi kaatamalla. 16.9. jälleen navakka lounaistuuli puhalteli 15 m/s vauhdilla rannikolla. Aivan loppukuusta ilman lämpötila laski alle 10 asteen ja merivesi laski hieman normaalia alemmas.

Syyskuun alun tuulenmyllerrystä kotirannassa. Vesi -41 miinuksella 4.9.2017.

Myrskyn jälkeinen tyven. Kaunis varhainen aamu 17.9.2017.

Kesä 2017

Sumun seasta voi yllättäen ilmestyä mitä vaan. Rahtilaiva putkahti Marun eteen aamuvarhain 13.6.2017 Kuusisen rännistä.

Uhkaavia sadepilviä viileällä merellä 22.6.2017.

Syksy 2016

Etelämyrsky myllertää merellä 30.9.2016.

Ulkoisia linkkejä

⇐ Palaa luonto-sivulle