Merisää

Talvi 2018-2019

Joulukuu alkoi hyvin tuulisissa merkeissä etelätuulen puhaltaessa puuskissa 18 m/s. Ensilumi satoi Kuutsalossa maahan 1. päivän iltana. Meri pysytteli matalana ensimmäiset päivät. Kylänlahdelle tuli ensimmäinen koko lahden kattava jääpeite 7.12. joka kuitenkin katosi seuraavana yönä navakan etelä-kaakko tuulen myllertäessä kolme päivää. 12. päivänä kelit vaihtuivat pakkasen puolelle. Puolesta kuusta eteenpäin lumisateet olivat lähes päivittäisiä. Ensimmäinen koirien pulkanveto päästiin kokemaan 19.12. Jouluaattona kylänlahti jäätyi ja talven tuntu saapui saaristoon. Meri nousi ja laski, pysytellen kuitenkin pääasiallisesti normaalin alapuolella 25. päivään saakka. Sen jälkeen lännen puoleiset tuulet nostivat meren plussalle.

Tammikuun alku oli kuin toisinto joulukuusta. Etelämyrsky puhalsi puuskissa 22 m/s ja toi mukanaan räntäsadetta. Keskitalvelle oli tyypillistä tänä vuonna voimakkaasti heilurimainen meren korkeuden vaihtelu ja runsaat lumisateet. Lumi pöllysi myrskypäivinä dyyneiksi kylän teille. Loppukuusta pakkanen paukkui kahdessakymmenessä muutaman päivän ajan, kunnes 30.1. kelit lauhtuivat nollalukemiin. Puut saivat uskomattoman kauniin mutta petollisen lumikuorman kannettavakseen. Valitettavasti osa nuorista puista ei kestänyt kuormaa ja katkenneet puut olivat tavallinen näky kyläteiden varsilla. Jäätilanne oli myös poikkeuksellinen tuona talvena. Jää oli paksua mutta meren voimakkaan vaihtelun seurauksena jään päälle nousi vettä. Kun veden pintaan muodostui jää ja lumivaipan sataessa sen päälle, saatiin aikaiseksi jää-vesi-jää-kakku. Useaan otteeseen kylänlahdella nähtiin moottorikelkkoja ja kalamiehiä rämpimässä vedessä.

Lumen peittämä metsä eli tyypillinen talven näkymä 22.1.2019.

Helmikuun alussa voimakas itätuuli laski meren alle puolen metrin ja talven ainut liikennöintiseisakki koettiin 2. päivän iltana. Kelit lämpenivät kevätlukemiin alkukuun päivien myötä, mittarin näyttäessä öisin miinusta ja päivisin plussaa. Lunta tuli taivaalta yhä runsaasti ja 7.2. saavutettiin talven lumenkorkeusennätys 57 cm. Meri jatkoi heiluriliikettään nollarajan molemmin puolin. 15. ja 25.2. päivälämpötila kipusi +6 asteeseen. Hiihtokelit pysyivät lumen runsaan määrän vuoksi hyvinä koko talven. Viimeisenä päivänä helmikuuta säätilassa oli havaittavissa muutosta ja talvi päätti vielä ottaa ohjat käsiinsä. Navakka länsituuli lisäsi pakkasen purevuutta vaikka mittarissa olikin vain -4 astetta. Talvi ei siis loppunut suinkaan helmikuun lopulla.

Helmikuun alun upea sää ja lumiset puut 6.2. Pakkasta -12. Kaksi päivää tämän jälkeen kelit muuttuivat nuoskaksi.

Syksy 2018

Syyskuun kolme ensimmäistä viikkoa olivat poikkeuksellisen lämpimät. Tuulet olivat vähäisiä ja sadetta saatiin ensimmäisen kerran vasta 11. päivä. 12.9. lounaismyrsky moukaroi rannikkoa 24 m/s puuskissa. Myrsky jatkoi teutarointiaan 2-3 päivää. 16.9. merellä oli ukonilma. Lämmin ilma sai päätöksen 22.9. jolloin vastainen yö oli vielä +20 asteinen, minkä jälkeen Mauri-myrsky myllersi 20 m/s puuskissa. Meriveden korkeus nousi huimiin lukemiin, ollen 26.9. huipussaan +121 cm. Kelit viilenivät Mauri-myrskyn mukana normaaleiksi syksykeleiksi.

Syyskuun 22. päivän aamuna, Mauri-myrskyn aloittaessa myllerrystä. Horisontissa lämmin ilmamassa katoamassa itään, lounaismyrskyn alta. Etelätuulen muuttaessa suuntaa lounaaseen, livahdimme merelle ja ajoimme tuuliraossa kotiin.

Lokakuu eteni syksyn tahtiin. Sadetta, kelit normaalilämmöissä ja sumuisia aamuja merellä. Merivedenkorkeus pysytteli selkeästi plussalla. Mukaan mahtui myös kuulaita syyspäiviä, kauniita utuisia aamuja ja jopa plägäkelejä. 23.10. ukkonen jyrisi merellä ja nähtiinpä trombikin taivaalla. 25.10. oli ensimmäinen pakkasaamu. Lokakuun lopulla oli jälleen kova myrsky, tuulen puhaltaessa puuskissa 20 m/s.

 • Seesteinen lokakuun 8. päivän aamu 2018 merellä.

 • Ukkospilven yhteyteen muodostunut trombi 23.10.2018 aamulla Kuutsalon eteläpuolella.

Marraskuu alkoi sateisena ja meriveden laskiessa nollarajan alle. Sumuiset aamut jatkuivat. Meriveden lämpö oli 18.11. + 6 astetta ja kuun lopulla se oli pudonnut jo nollarajaan. Pohjois- ja itätuulet piiskasivat kylmää ilmaa loppukuusta ja kelit olivat varsin tuuliset. Öisin pakkasta oli muutamia asteita.

Eräs niistä monista sumuisista marraskuun aamuista, jolloin navigointi kotiin oli melkoista rokassa ajamista. Kuvassa Otava katoamassa sumun sekaan 6.11.2018, näkyvyyden ollessa muutama 100 metriä.

Kesä 2018

Kesäkuu oli alusta loppuun lämmintä, tavanomaista kesäsäätä. Lämpötila huiteli 15 ja 20 asteen välillä. Meriveden korkeus oli edelleen hyvin alhainen. Ensimmäisen kerran neljään kuukauteen meren pinta nousi normaaliin ja hieman sen ylikin 18.6. Kesäkuussa oli vain kaksi kunnon sadepäivää, joten kuivaa oli. Juhannusaattona puhalsi lounaistuuli liki myrskylukemissa, puuskan ollessa 20 m/s. Juhannuskokkoa ei saatu sytytettyä Kylänlahdella, sillä vesi huiteli yli puoli metriä tavanomaista korkeammalla. Juhannuksen tienoon kelit olivat viileähköt. Yöllä alle +10 ja päivällä n. 15 astetta plussalla. Viimeisenä päivänä kesäkuuta pohjoistuuli puhalteli navakasti.

 • Matalan veden aikaan. Normaaliveden raja kulkee etualalla olevan kiven luona. Mittari näyttää -30 cm 4.6.2018.

 • Juhannusaaton myräkkä 22.6.2018. Kokkotarpeet ovat karilla mutta vesi niin korkealla (yli 50 cm plussalla), että risut kirjaimellisesti uivat vedessä. Jäi juhannuskokko palamatta.

Heinäkuu alkoi koillistuulen puuskissa. 5. ja 6. päivän välisenä yönä tuli vettä. Lämpötila keikkui vielä reilun viikon ajan normaaleissa lukemissa, kunnes 9.-11. päivän kohdilla alkoi armottomat helteet. Helteet olivat todella uuvuttavat, jopa trooppiset. 20.7. satoi vettä ja sen jälkeen kuivuutta riitti viikkotolkulla eteenpäin. Jaakkokin unohti heittää kylmän kiven mereen mutta uimakelpoista merivettä sai etsimällä etsiä, sillä sinilevälauttoja oli lähes kaikki poukamat ja lahdet täynnä. Loppukuusta alkoi liki kahden viikon jakso, jolloin yölämpötilatkaan eivät käyneet alle +20 asteessa.

Sinilevälautta kotirannassa 12.7.2018

Elokuussa helteet jatkuivat. 10.8. päästiin meriveden lämmössä historiallisiin lukemiin. Se oli +28 asteista kylpyammevettä! Uimavesi oli muutamana päivänä tuulten takia uimakelpoista, sillä sinilevälautat katosivat lahdelta. 11. ja 12. päivän tietämillä alkoi elohopea laskemaan ja kauan kaivattu sade saapui viimein 12.8. tuomaan kuivuuteen helpotusta. Säät muuttuivat pikkuhiljaa tavanomaisiksi kesäkeleiksi. Sadetta, tuulta, aurinkoa ja kauniita plägäkelejä merellä. 22.8. oli nenänpää kylmettyä aamulla, kun mittarissa oli lukemana vaivaiset 9 astetta. 23.8. lounaistuuli päästeli puuskissa 16 m/s.

Kaunis elokuinen plägäaamu 16.8.2018 Kotkan edustalla.

Kevät 2018

Maaliskuu alkoi kovin talvisissa merkeissä. Pakkanen huiteli 15 – 20 asteen tietämissä. Lunta oli runsaasti ja kelit olivat aurinkoisia. Yhteysalus jätti matkustajat Mullinlahdella kilometrin päähän jäälle, sillä matalan meriveden takia se ei päässyt laituriin asti ja jään paksuus oli myös este väylän avaamiselle. 13. maaliskuuta saimme pienen häivähdyksen ulkomereltä, kun ensimmäinen lokki saapui Kylänlahdelle. Puolivälissä kuuta tuli nuoskakelit ja vesisade liukastutti myös saariston tiet. Piikit olivat tarpeen kengissä. Loppukuusta päivät alkoivat pysyä plussapuolella mutta öisin pakkaslukemat huitelivat vielä -10 asteessa, joten talven ote piti vielä tiukasti ja kevät näytti myöhästyvän aikataulusta.

 • Yhteysalus m/s Otava Mullinlahden jäällä 2.3.2018. Pakkasta -19 ja merivesi -66 cm normaalista. Matkustajat poistuvat aluksesta keulan kautta ramppia pitkin.

 • Näkymä Mullista Kotkan suuntaan iltapäivällä 16.3.2018 klo 17:43. Pakkasta -10 astetta ja merivedenkorkeus edelleen miinuslukemissa – 58 cm.

Huhtikuu alkoi Pääsiäispyhillä ja kunnon lumimyräkällä. Merivesi pysytteli edelleen niin alhaalla, ettei yhteysalukset päässeet laituriin. Kun yhteysalukset pääsivät vihdoin puskemaan väylän auki, ensimmäinen kyhmyjoutsenpari ui tyytyväisenä sulassa Mullinlahdessa 9.4. Kotkan edustalta jäät lähtivät 10.4. Senkin jälkeen vielä Kuutsalon puolella lahdet pysyttelivät jääkannen alla. Puolessa välissä kuuta yöpakkaset jäivät vihdoin pois mutta kevään tulo oli auttamattomasti myöhässä. Silti ensimmäinen rohkea västäräkki bongattiin rannasta 16.4. Alkoi tuntumaan, ettei Kylänlahti olisi auki vielä Vappunakaan. Lopulta kuitenkin luodetuuli vei viimein jäät lahdelta 21.4. Ensimmäinen laulujoutsenpari ilmestyi välittömästi Kylänlahdelle 23.4. jäiden lähdön jälkeen. Maru pulskahti mereen vajaa viikkoa myöhemmin 27.4. ja olimme jälleen oman veneen kulkijoita.

 • Kylänlahti talvipuvussa 3.4.2018 keskipäivällä. Nollakeliä ja kovaa länsituulta.

 • Näkymä on muuttunut 18 päivää edellisestä kuvasta 21.4.2018. Kylänlahti vapautuu talven jääkannesta. Vesisade, luodetuuli 12 m/s puuska ja lämpötila liki 10 plussan puolella.

Kevät keikkuen tulevi. Vappu vietettiin 16 m/s itätuulen tuiverruksessa. Alkukuun lämpötilat olivat vielä kovin kalseat, vain muutama aste plussalla. Hieman ennen puolta kuuta kelit sitten muuttuivat ja kevät alkoi todenteolla ottaa kiinni aikatauluaan. Merivesi oli yhä alhaalla. Kelit merellä olivat pitkään tyyniä. Loppukuusta päästiin jo reilusti yli 20 lämpöasteen ja kevät oli vihdoin saaristossakin.

 • 10.5.2018 mustikanvarvut vasta hiirenkorvilla eli kevät on myöhässä tässä vaiheessa vielä selkeästi.

 • 31.5.2018 kevät on vihdoin merelläkin. Rannan kaislikot viherjöi, samoin lehtipuut ja ilma on +17, vesi yhä matalalla ja merituuli supattaa korviin kesän olevan ovella.

Talvi 2017-2018

Joulukuun ensimmäinen Kuutsalossa sateli märkää lunta maahan, meren myllertäessä täysin vapaana. Itsenäisyyspäivänä tuprutti lunta lisää, saaden maisemat näyttämään hyvin talvisilta. Rannoille kertyi pientä hyhmää, joka kuitenkin suli jo seuraavina päivinä olemattomiin. Kelit merellä olivat pääosin vähätuulisia, jopa aivan plägäkelejä. Joulukuun puolivälissä lämpötila pysytteli nollan yläpuolella ja kaikki lumet sulivat maasta. Joulu oli lumeton, ja joulupäivänä pakkanen teki riitteen Kylänlahdelle. Maru nousi 27.12. talvitelakalle, sillä ennakoimme alkavaa talvea ja annoimme veneen kuivahtaa ennen pakkasia maissa.

 • Tunnelmaa Kylänlahden pohjukassa Itsenäisyyspäivänä 2017. Pientä hyhmää vedessä ja rannat kauniin valkoiset lumesta.

 • Itsenäisyyspäivän upea maisema merellä 6.12.2017

Uudenvuodenpäivänä 2018 lunta oli maassa mutta meri lainehti edelleen täysin vapaana. Loppiaisena oli tyyni ja suhteellisen lämmin päivä. Suursäätilassa tapahtui muutos 9.1. ja kylänlahti sai jääpeitteen 10.1. joka suli sitten vasta keväällä. Puolivälissä tammikuuta alkoivat itätuulet nousemaan ja meriveden pinta laski voimakkaasti, liki -60 senttiin. Lunta tuprutti lisää ja loppukuusta teimme jo vetotreenejä koirille pulkalla.

 • Loppiaisen keli 2018 oli kovin syksyinen. Eipä ollut näköpiirissä sen enempää pakkasta, jäätä tai luntakaan.

 • Myrä ja Salama pulkanvetohommissa 22.1.2018. Talven nautintoja parhaimmillaan.

Helmikuu alkoi oikealla lumimyräkällä, kun itätuuli piiskasi rannikkoa 21 m/s puuskissa. Merivesi laski voimakkaasti ja tästä eteenpäin alkoikin harvinaisen pitkä jakso, jolloin vedenkorkeus ei noussut normaalilukemiin lainkaan. Vasta kesäkuussa vesi nousi pysyvästi nollalukeman yläpuolella, käyden viitisen kertaa siinä välissä hetkellisesti normaaliveden rajoilla. Talven ote tiukkeni ja loppu helmikuu olikin jo kireää pakkasta päivä tolkulla.

Talven tuivertamaa lunta Kylänlahden jäällä 19.2.2018. Keskitalvinen maisema.

Syksy 2017

Kesä 2017

Sumun seasta voi yllättäen ilmestyä mitä vaan. Rahtilaiva putkahti Marun eteen aamuvarhain 13.6.2017 Kuusisen rännistä.

Ulkoisia linkkejä

Palaa Merellä-sivustoon