Merisää

Syksy 2019

Syyskuu alkoi lämpimillä keleillä, sateettomilla päivillä ja komeilla plägä-aamuilla merellä. Päivälämpötilat huitelivat 20 asteen tietämillä ja öisinkin mittari liikkui 10-15 asteen välillä. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. 5. päivä saapui ensin kaatosade ja sitä seurasi 6. päivä lounaismyräkkä, jonka puuskat ylsivät kovimmillaan 16 m/s. Yhtenäisemmät sateet saapuivat 9. päivä. Etelä-lounaismyrsky aloitti 11. päivä liki kolmen vuorokauden moukaroinnin. Puuskat nostattivat komeita aaltoja selälle, puhurin ollessa parhaimmillaan 20-22 m/s. Merivesi kääntyi voimakkaaseen nousuun ja saavutti huippunsa + 91 cm 15.9. jolloin saappaista loppui varret laiturilla kahlatessa. Ilman lämpötila kääntyi voimakkaaseen laskuun, päivisin enää 10 ja öisin muutama aste plussan puolella. Kelit siis muuttuivat perin syksyisiksi. Loppukuusta 26. päivästä eteenpäin saatiin jälleen nauttia hienoista plägäkeleistä ja muutaman päivän sateettomasta jaksosta. Kahtena viimeisenä päivänä etelästä tuuli navakasti ja sade kasteli tasaisesti koko päivän. Syksy oli vahvasti läsnä.

Kaunis plägäaamu 1.9.2019.

Säätilan muutos syksyiseksi navakan länsituulen saattelemana 14.9.2019.

Vesi nousussa kotirannassa 15.9. Korkeimmillaan mittarin lukema oli +91 cm.

Kesä 2019

Kesäkuu alkoi viileässä säässä ja navakassa etelä-lounais tuulessa. Merivesi seilasi nollan molemmin puolin. Sateita saatiin alkukuusta parina päivänä. Kelit alkoivat lämmetä 4. päivänä ja hellelukemat paukkuivat 6. ja 7. päivänä. Helteet vaihtuivat normaaleiksi kesälämpötiloiksi 9. päivän kohdalla, jolloin lounaasta saapui ensin pieni saderintama, jota seurasi kova myräkkä merellä. 11. päivä merivesi sukelsi alle nollan, pysyen siellä 11 päivää. 13. päivä itämyrsky tuiversi liki 20 m/s puuskissa. Puolen kuun jälkeen kelit jälleen hieman lämpenivät ja juhannusaattona päästiin nauttimaan todellisesta keskikesän lämmöstä. Hyvät juhannuskelit loppuivat kuitenkin aattoiltana, kun voimakas lounaismyrsky moukaroi rannikkoa 1,5 vuorokautta jälleen 20 m/s nopeudella. Juhannuspäivänä merivesi nousi plussalukemiin. Loppukuusta lämpötilat taas nousivat ja mahtuipa sinne muutama sadepäiväkin muuten niin kuivaan kesäkuuhun. Kahtena viimeisenä päivänä lounaistuuli jälleen puhalteli navakasti mutta muuten oli kyllä lämmintä ja kesäistä.

Kesäinen meri ja lämpö 8.6.2019.

Heinäkuu alkoi tuulisissa merkeissä. Lounaistuuli jatkoi puhalteluaan kuunvaihteen yli. Ukkonenkin jyrähteli merellä. Tuulen suunta vaihtui ja pari seuraavaa päivää tuuli puhalsi luoteesta ja lännestä. Yöt olivat alkukuun vielä kylmähköjä mittarin pysyessä 10-12 asteen tietämillä. 5. päivä satoi kaatamalla koko päivän meren noustessa edellisenä päivänä kokonaan plussan puolelle. Sateet jatkuivat vielä pari päivää, jonka jälkeen oli komea plägäkeli merellä ja ilmakin lämpeni hieman. Keskivaiheilla kuuta sää oli vaihtelevasti sateinen, tyynehkö ja päivisin lämmin. Öisin oli edelleen viileää. 17. päivä merellä ukkosti ja satoi. Sen jälkeen alkoi 11 päivän mittainen kova hellejakso, johon ei mahtunut kunnon sateita lainkaan. 21. päivä Kylänlahdelle ilmestyi sinilevää. Tuulet pysyivät poissa ja hellejakson aikana oli useampi komea plägäaamu. 28. päivänä klo 15:10 nousi sitten yhtä-äkkisesti kova itätuuli ja samalla hetkellä lämpötila putosi minuuteissa 5 astetta. Päivän ylin lämpö +31 astetta muuttui saman päivän iltana tuulen ansiosta viileähköksi + 17 asteeksi. Sen jälkeen loppukuun kylmä pohjoistuuli laski lämmöt vuodenaikaan nähden todella kylmiksi. Yöt olivat 10-12 asteisia ja päivisinkin päästiin vain hilkulla 15-17 asteeseen. Viimeisen päivän pohjoistuuli tuiversi yhä viilentäen ilmaa.

Kaunis heinäkuinen plägä 13.7.2019.

Elokuun alku oli lämmin, tuulet olivat vaimeita ja meriveden korkeus pysytteli nollan alapuolella. Ukkonen jyrähteli merellä 7. päivä ja sateita saatiin ajoittain runsaastikin. Puolen kuun kohdalla pauhasi voimakas lounaistuuli, joka nosti meriveden selkeästi plussalle. 19. päivä etelätuuli piiskasi rannikkoa. Lämpimät kelit jatkuivat ja 22. – 23. päivä jälleen puhalsi lounaasta voimakkaasti. Loppukuu oli sateetonta ja todella lämmitä. Kesäiset kelit pitivät pintansa elokuulle tyypillisesti.

Yksi elokuinen, kesäinen päivä Kylänlahdella.

Lempeän lämmin elokuinen meri.

Kevät 2019

Maaliskuu alkoi komealla pakkaspäivällä, jota seurasi navakka lounaismyrsky. Merellä puuskat ylsivät 23 m/s. Pakkaset jatkuivat ja tuulet tuiversivat myös 4. ja 5. päivä, tuoden mukanaan kunnon lumimyräkän. Merivesi nousi ja laski nollalukeman molemmin puolin. 7. päivä lämpötila nousi ja sateet muuttuivat vedeksi ja rännäksi. Meri alkoi nousta ja tuntui, ettei normaalia talven matalaa vettä saatu koko talvena. 9. päivä meri kävi jo +80 cm. Pakkaset palasivat puolenkuun tietämillä muutamaksi päiväksi mutta sen jälkeen plussakelejä riitti lähes kuun loppuun asti. Kylänlahden salmet vapautuivat jäistä puolenkuun paikkeilla kokonaan. 22. ja 23. päivä luode- ja etelämyräkät tuiversivat puuskien pyöriessä 18-20 m/s välillä. Lämpötila nousi jo +5 asteeseen ja lumipeite hupeni. Maaliskuun viimeisellä viikolla oli vielä 27. päivä kunnon rapsakka yöpakkanen ja hieno hankikanto aamu. Maaliskuu vaihtui keväiseen ilmeeseen 31. päivän vastaisen yön kaatosateen myötä. Lumipeite oli kuukauden alusta pudonnut liki 30 senttiä ja ilmassa oli selkeä kevään tuntu.

5. päivän luodetuuli pöllyttää lunta ja pakkaa jäitä Mullinlahteen. Kotkan edusta oli jo vapaa jäistä.

Vassaarensalmen näkymä 20.3.2019. Vesi virtaa vapaana salmessa, Kylänlahti edelleen tiukasti jääkaton alla.

Huhtikuuta leimasi kaksi selkeää säätilaa: aurinkoiset päivät ja vähätuuliset kelit. Huhtikuun alussa oli vielä pientä yöpakkasta. Merivesi oli normaalin yläpuolella. 2. päivänä meri käväisi kolmen viikon plussalukemien jälkeen alle nollan. Aurinko lämmitti päiviä jo liki 10 asteen tuntumaan. 4.4. Rankin sääasema ilmoitti lumen syvyydeksi 0 cm mutta todellisuus Kuutsalossa oli kokonaan toinen. Kylä- ja metsäteillä sekä osin metsässä oli lunta vielä runsaasti, 10-20 senttiä. 8. päivän iltana satoi kaatamalla vettä, joka sulatti lumia. 10. päivä sitten kylmä pohjoistuuli nostatti puuskia 14 m/s ja toi mukanaan kevään viimeisen lumisateen. Kyläteillä pysyi edelleen lumipeite. Kylänlahden jäät olivat hauraat mutta katto peitti edelleen koko lahden. 11. päivä meri sukelsi uudestaan alle nollan, pysyen siellä koko loppukuun. Puolivälissä kuuta oli viimeinen pakkasyö, -1 astetta. Tämän jälkeen käväisi mittari pariin otteeseen nollassa. 17. päivä pääsiäisviikolla Kylänlahti vapautui vihdoin jäistä. Tätä oli avittanut jäiden rikkoutuminen veneillä ajettaessa. Pääsiäisestä eteenpäin päivälämpötilat kohosivat ja saavuttivat huipun 25. päivä, jolloin mittari näytti varjossa + 16. 27. ja 28. päivä kova itä-koillistuuli puhalteli puuskissa 15 m/s. Tuon tuulen ja pitkään paikallaan pysyneen korkeapaineen johdosta meri saavutti 28.4. todella matalan pisteen, -72 cm. Kuunlopulla päivälämpötilat vakiintuivat alle kymmenen asteen, öisin oli hiukan yli nollan. Kyläteillä oli vielä viimeisenä päivänä hieman lunta siellä täällä.

Kiirastorstain upea näkymä 18.4. Kylänlahti jälleen vapaana jäistä, liki neljän kuukauden jälkeen.

Maru matalan veden saartamana 28.4. Meriveden korkeus matalimmillaan -72 cm.

Toukokuun ensimmäinen eli vappu oli aurinkoinen. Kylätiet vapautuivat lopullisesti lumesta ja jäästä. Toukokuuta värittivät kuitenkin runsaat sateet. Vapun jälkeen iski neljän päivän mittainen takatalvi. Yölämpötilat laskivat nollaan. 3. päivänä tuli taivaalta räntää navakan länsituulen saattelemana, puuskat pauhasivat 16 m/s. Meri nousi plussalle 3,5 viikon tauon jälkeen ja sen jälkeen se jäi seilaamaan nollan molemmin puolin. 6. päivä alkoi vihdoin lämmetä ja kevät tuntui saavan lopullisesti otteen. Toukokuun puolta väliä leimasivat kauniit plägäaamut, joita tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan aamutolkulla. Merivesi laski jälleen 15. päivä kymmeneksi päiväksi alle normaalin. 22.5. päästiin päivällä 20 asteen lämpötiloihin, jonka jälkeen meri alkoi pauhata kovan itätuulen myllertäessä kaksi päivää 13-14 m/s puuskissa ja kelit viilenivät. Toukokuun runsaat sateet jatkuivat myrskyn jälkeenkin. Viimeisen päivän yönä ja aamun tunteina etelä-lounasmyrsky moukaroi saaristoa puhaltaen 19 m/s puuskia. Kesän tulo odotti vielä.

Yksi monista kauniista toukokuisista plägäaamuista 9.5.2019.

Talvi 2018-2019

Joulukuu alkoi hyvin tuulisissa merkeissä etelätuulen puhaltaessa puuskissa 18 m/s. Ensilumi satoi Kuutsalossa maahan 1. päivän iltana. Meri pysytteli matalana ensimmäiset päivät. Kylänlahdelle tuli ensimmäinen koko lahden kattava jääpeite 7.12. joka kuitenkin katosi seuraavana yönä navakan etelä-kaakko tuulen myllertäessä kolme päivää. 12. päivänä kelit vaihtuivat pakkasen puolelle. Puolesta kuusta eteenpäin lumisateet olivat lähes päivittäisiä. Ensimmäinen koirien pulkanveto päästiin kokemaan 19.12. Jouluaattona kylänlahti jäätyi ja talven tuntu saapui saaristoon. Meri nousi ja laski, pysytellen kuitenkin pääasiallisesti normaalin alapuolella 25. päivään saakka. Sen jälkeen lännen puoleiset tuulet nostivat meren plussalle.

Rannoilla on valkoista ensilumen laskeuduttua ja sohka peittää rantavesiä 2.12.2018.

Jää valtaa tilaa kylänlahdella 21.12.2018. Kokonaan lahti jäätyi kolme päivää tämän kuvan ottamisen jälkeen.

Tammikuun alku oli kuin toisinto joulukuusta. Etelämyrsky puhalsi puuskissa 22 m/s ja toi mukanaan räntäsadetta. Keskitalvelle oli tyypillistä tänä vuonna voimakkaasti heilurimainen meren korkeuden vaihtelu ja runsaat lumisateet. Lumi pöllysi myrskypäivinä dyyneiksi kylän teille. Loppukuusta pakkanen paukkui kahdessakymmenessä muutaman päivän ajan, kunnes 30.1. kelit lauhtuivat nollalukemiin. Puut saivat uskomattoman kauniin mutta petollisen lumikuorman kannettavakseen. Valitettavasti osa nuorista puista ei kestänyt kuormaa ja katkenneet puut olivat tavallinen näky kyläteiden varsilla. Jäätilanne oli myös poikkeuksellinen tuona talvena. Jää oli paksua mutta meren voimakkaan vaihtelun seurauksena jään päälle nousi vettä. Kun veden pintaan muodostui jää ja lumivaipan sataessa sen päälle, saatiin aikaiseksi jää-vesi-jää-kakku. Useaan otteeseen kylänlahdella nähtiin moottorikelkkoja ja kalamiehiä rämpimässä vedessä.

Lumen peittämä metsä eli tyypillinen talven näkymä 22.1.2019.

Helmikuun alussa voimakas itätuuli laski meren alle puolen metrin ja talven ainut liikennöintiseisakki koettiin 2. päivän iltana. Kelit lämpenivät kevätlukemiin alkukuun päivien myötä, mittarin näyttäessä öisin miinusta ja päivisin plussaa. Lunta tuli taivaalta yhä runsaasti ja 7.2. saavutettiin talven lumenkorkeusennätys 57 cm. Meri jatkoi heiluriliikettään nollarajan molemmin puolin. 15. ja 25.2. päivälämpötila kipusi +6 asteeseen. Hiihtokelit pysyivät lumen runsaan määrän vuoksi hyvinä koko talven. Viimeisenä päivänä helmikuuta säätilassa oli havaittavissa muutosta ja talvi päätti vielä ottaa ohjat käsiinsä. Navakka länsituuli lisäsi pakkasen purevuutta vaikka mittarissa olikin vain -4 astetta. Talvi ei siis loppunut suinkaan helmikuun lopulla.

Helmikuun alun upea sää ja lumiset puut 6.2. Pakkasta -12. Kaksi päivää tämän jälkeen kelit muuttuivat nuoskaksi.

Syksy 2018

Syyskuun kolme ensimmäistä viikkoa olivat poikkeuksellisen lämpimät. Tuulet olivat vähäisiä ja sadetta saatiin ensimmäisen kerran vasta 11. päivä. 12.9. lounaismyrsky moukaroi rannikkoa 24 m/s puuskissa. Myrsky jatkoi teutarointiaan 2-3 päivää. 16.9. merellä oli ukonilma. Lämmin ilma sai päätöksen 22.9. jolloin vastainen yö oli vielä +20 asteinen, minkä jälkeen Mauri-myrsky myllersi 20 m/s puuskissa. Meriveden korkeus nousi huimiin lukemiin, ollen 26.9. huipussaan +121 cm. Kelit viilenivät Mauri-myrskyn mukana normaaleiksi syksykeleiksi.

Lounaismyrskyn aaltoja Kotkan edustalla 12.9.2018.

Syyskuun 22. päivän aamuna, Mauri-myrskyn aloittaessa myllerrystä. Horisontissa lämmin ilmamassa katoamassa itään, lounaismyrskyn alta. Etelätuulen muuttaessa suuntaa lounaaseen, livahdimme merelle ja ajoimme tuuliraossa kotiin.

Lokakuu eteni syksyn tahtiin. Sadetta, kelit normaalilämmöissä ja sumuisia aamuja merellä. Merivedenkorkeus pysytteli selkeästi plussalla. Mukaan mahtui myös kuulaita syyspäiviä, kauniita utuisia aamuja ja jopa plägäkelejä. 23.10. ukkonen jyrisi merellä ja nähtiinpä trombikin taivaalla. 25.10. oli ensimmäinen pakkasaamu. Lokakuun lopulla oli jälleen kova myrsky, tuulen puhaltaessa puuskissa 20 m/s.

Seesteinen lokakuun 8. päivän aamu 2018 merellä.

Ukkospilven yhteyteen muodostunut trombi 23.10.2018 aamulla Kuutsalon eteläpuolella.

Marraskuu alkoi sateisena ja meriveden laskiessa nollarajan alle. Sumuiset aamut jatkuivat. Meriveden lämpö oli 18.11. + 6 astetta ja kuun lopulla se oli pudonnut jo nollarajaan. Pohjois- ja itätuulet piiskasivat kylmää ilmaa loppukuusta ja kelit olivat varsin tuuliset. Öisin pakkasta oli muutamia asteita.

Eräs niistä monista sumuisista marraskuun aamuista, jolloin navigointi kotiin oli melkoista rokassa ajamista. Kuvassa Otava katoamassa sumun sekaan 6.11.2018, näkyvyyden ollessa muutama 100 metriä.

Kesä 2018

Kesäkuu oli alusta loppuun lämmintä, tavanomaista kesäsäätä. Lämpötila huiteli 15 ja 20 asteen välillä. Meriveden korkeus oli edelleen hyvin alhainen. Ensimmäisen kerran neljään kuukauteen meren pinta nousi normaaliin ja hieman sen ylikin 18.6. Kesäkuussa oli vain kaksi kunnon sadepäivää, joten kuivaa oli. Juhannusaattona puhalsi lounaistuuli liki myrskylukemissa, puuskan ollessa 20 m/s. Juhannuskokkoa ei saatu sytytettyä Kylänlahdella, sillä vesi huiteli yli puoli metriä tavanomaista korkeammalla. Juhannuksen tienoon kelit olivat viileähköt. Yöllä alle +10 ja päivällä n. 15 astetta plussalla. Viimeisenä päivänä kesäkuuta pohjoistuuli puhalteli navakasti.

Matalan veden aikaan. Normaaliveden raja kulkee etualalla olevan kiven luona. Mittari näyttää -30 cm 4.6.2018.

Juhannusaaton myräkkä 22.6.2018. Kokkotarpeet ovat karilla mutta vesi niin korkealla (yli 50 cm plussalla), että risut kirjaimellisesti uivat vedessä. Jäi juhannuskokko palamatta.

Heinäkuu alkoi koillistuulen puuskissa. 5. ja 6. päivän välisenä yönä tuli vettä. Lämpötila keikkui vielä reilun viikon ajan normaaleissa lukemissa, kunnes 9.-11. päivän kohdilla alkoi armottomat helteet. Helteet olivat todella uuvuttavat, jopa trooppiset. 20.7. satoi vettä ja sen jälkeen kuivuutta riitti viikkotolkulla eteenpäin. Jaakkokin unohti heittää kylmän kiven mereen mutta uimakelpoista merivettä sai etsimällä etsiä, sillä sinilevälauttoja oli lähes kaikki poukamat ja lahdet täynnä. Loppukuusta alkoi liki kahden viikon jakso, jolloin yölämpötilatkaan eivät käyneet alle +20 asteessa.

Sinilevälautta kotirannassa 12.7.2018

Elokuussa helteet jatkuivat. 10.8. päästiin meriveden lämmössä historiallisiin lukemiin. Se oli +28 asteista kylpyammevettä! Uimavesi oli muutamana päivänä tuulten takia uimakelpoista, sillä sinilevälautat katosivat lahdelta. 11. ja 12. päivän tietämillä alkoi elohopea laskemaan ja kauan kaivattu sade saapui viimein 12.8. tuomaan kuivuuteen helpotusta. Säät muuttuivat pikkuhiljaa tavanomaisiksi kesäkeleiksi. Sadetta, tuulta, aurinkoa ja kauniita plägäkelejä merellä. 22.8. oli nenänpää kylmettyä aamulla, kun mittarissa oli lukemana vaivaiset 9 astetta. 23.8. lounaistuuli päästeli puuskissa 16 m/s.

Kaunis elokuinen plägäaamu 16.8.2018 Kotkan edustalla.

Kevät 2018

Maaliskuu alkoi kovin talvisissa merkeissä. Pakkanen huiteli 15 – 20 asteen tietämissä. Lunta oli runsaasti ja kelit olivat aurinkoisia. Yhteysalus jätti matkustajat Mullinlahdella kilometrin päähän jäälle, sillä matalan meriveden takia se ei päässyt laituriin asti ja jään paksuus oli myös este väylän avaamiselle. 13. maaliskuuta saimme pienen häivähdyksen ulkomereltä, kun ensimmäinen lokki saapui Kylänlahdelle. Puolivälissä kuuta tuli nuoskakelit ja vesisade liukastutti myös saariston tiet. Piikit olivat tarpeen kengissä. Loppukuusta päivät alkoivat pysyä plussapuolella mutta öisin pakkaslukemat huitelivat vielä -10 asteessa, joten talven ote piti vielä tiukasti ja kevät näytti myöhästyvän aikataulusta.

Yhteysalus m/s Otava Mullinlahden jäällä 2.3.2018. Pakkasta -19 ja merivesi -66 cm normaalista. Matkustajat poistuvat aluksesta keulan kautta ramppia pitkin.

Näkymä Mullista Kotkan suuntaan iltapäivällä 16.3.2018 klo 17:43. Pakkasta -10 astetta ja merivedenkorkeus edelleen miinuslukemissa – 58 cm.

Huhtikuu alkoi Pääsiäispyhillä ja kunnon lumimyräkällä. Merivesi pysytteli edelleen niin alhaalla, ettei yhteysalukset päässeet laituriin. Kun yhteysalukset pääsivät vihdoin puskemaan väylän auki, ensimmäinen kyhmyjoutsenpari ui tyytyväisenä sulassa Mullinlahdessa 9.4. Kotkan edustalta jäät lähtivät 10.4. Senkin jälkeen vielä Kuutsalon puolella lahdet pysyttelivät jääkannen alla. Puolessa välissä kuuta yöpakkaset jäivät vihdoin pois mutta kevään tulo oli auttamattomasti myöhässä. Silti ensimmäinen rohkea västäräkki bongattiin rannasta 16.4. Alkoi tuntumaan, ettei Kylänlahti olisi auki vielä Vappunakaan. Lopulta kuitenkin luodetuuli vei viimein jäät lahdelta 21.4. Ensimmäinen laulujoutsenpari ilmestyi välittömästi Kylänlahdelle 23.4. jäiden lähdön jälkeen. Maru pulskahti mereen vajaa viikkoa myöhemmin 27.4. ja olimme jälleen oman veneen kulkijoita.

Kylänlahti talvipuvussa 3.4.2018 keskipäivällä. Nollakeliä ja kovaa länsituulta.

Näkymä on muuttunut 18 päivää edellisestä kuvasta 21.4.2018. Kylänlahti vapautuu talven jääkannesta. Vesisade, luodetuuli 12 m/s puuska ja lämpötila liki 10 plussan puolella.

Kevät keikkuen tulevi. Vappu vietettiin 16 m/s itätuulen tuiverruksessa. Alkukuun lämpötilat olivat vielä kovin kalseat, vain muutama aste plussalla. Hieman ennen puolta kuuta kelit sitten muuttuivat ja kevät alkoi todenteolla ottaa kiinni aikatauluaan. Merivesi oli yhä alhaalla. Kelit merellä olivat pitkään tyyniä. Loppukuusta päästiin jo reilusti yli 20 lämpöasteen ja kevät oli vihdoin saaristossakin.

10.5.2018 mustikanvarvut vasta hiirenkorvilla eli kevät on myöhässä tässä vaiheessa vielä selkeästi.

31.5.2018 kevät on vihdoin merelläkin. Rannan kaislikot viherjöi, samoin lehtipuut ja ilma on +17, vesi yhä matalalla ja merituuli supattaa korviin kesän olevan ovella.

Talvi 2017-2018

Joulukuun ensimmäinen Kuutsalossa sateli märkää lunta maahan, meren myllertäessä täysin vapaana. Itsenäisyyspäivänä tuprutti lunta lisää, saaden maisemat näyttämään hyvin talvisilta. Rannoille kertyi pientä hyhmää, joka kuitenkin suli jo seuraavina päivinä olemattomiin. Kelit merellä olivat pääosin vähätuulisia, jopa aivan plägäkelejä. Joulukuun puolivälissä lämpötila pysytteli nollan yläpuolella ja kaikki lumet sulivat maasta. Joulu oli lumeton, ja joulupäivänä pakkanen teki riitteen Kylänlahdelle. Maru nousi 27.12. talvitelakalle, sillä ennakoimme alkavaa talvea ja annoimme veneen kuivahtaa ennen pakkasia maissa.

Tunnelmaa Kylänlahden pohjukassa Itsenäisyyspäivänä 2017. Pientä hyhmää vedessä ja rannat kauniin valkoiset lumesta.

Itsenäisyyspäivän upea maisema merellä 6.12.2017

Uudenvuodenpäivänä 2018 lunta oli maassa mutta meri lainehti edelleen täysin vapaana. Loppiaisena oli tyyni ja suhteellisen lämmin päivä. Suursäätilassa tapahtui muutos 9.1. ja kylänlahti sai jääpeitteen 10.1. joka suli sitten vasta keväällä. Puolivälissä tammikuuta alkoivat itätuulet nousemaan ja meriveden pinta laski voimakkaasti, liki -60 senttiin. Lunta tuprutti lisää ja loppukuusta teimme jo vetotreenejä koirille pulkalla.

Loppiaisen keli 2018 oli kovin syksyinen. Eipä ollut näköpiirissä sen enempää pakkasta, jäätä tai luntakaan.

Myrä ja Salama pulkanvetohommissa 22.1.2018. Talven nautintoja parhaimmillaan.

Helmikuu alkoi oikealla lumimyräkällä, kun itätuuli piiskasi rannikkoa 21 m/s puuskissa. Merivesi laski voimakkaasti ja tästä eteenpäin alkoikin harvinaisen pitkä jakso, jolloin vedenkorkeus ei noussut normaalilukemiin lainkaan. Vasta kesäkuussa vesi nousi pysyvästi nollalukeman yläpuolella, käyden viitisen kertaa siinä välissä hetkellisesti normaaliveden rajoilla. Talven ote tiukkeni ja loppu helmikuu olikin jo kireää pakkasta päivä tolkulla.

Talven tuivertamaa lunta Kylänlahden jäällä 19.2.2018. Keskitalvinen maisema.

Syksy 2017

Syyskuu alkoi lämpimissä merkeissä. Merivesi laski alas ja pysytteli viikon ajan alle normaalin, käväisten useana päivänä – 50 sentissä. Syyskuun alku oli myös kuiva. Lounais- ja koillistuulet puhalsivat ensimmäisellä viikolla navakasti, puuskan käydessä 15-17 m/s. Merivesi nousi normaalilukemiin 7. päivä. Reippaammin taivaalta saatiin vettä 8. ja 10. päivä sekä 14. päivä, jolloin satoi kaatamalla. 16.9. jälleen navakka lounaistuuli puhalteli 15 m/s vauhdilla rannikolla. Aivan loppukuusta ilman lämpötila laski alle 10 asteen ja merivesi laski hieman normaalia alemmas.

Syyskuun alun tuulenmyllerrystä kotirannassa. Vesi -41 miinuksella 4.9.2017.

Myrskyn jälkeinen tyven. Kaunis varhainen aamu 17.9.2017.

Lokakuu oli lämpötilojen suhteen normaali lokakuu. Päivälämpötilat pysyttelivät koko kuukauden 5-10 asteen vaiheilla. Kuun alussa merivesi oli suhteellisen alhaalla, -30 sentissä. Tästä piti huolen 3.- 4. päivä pauhannut etelä-kaakkotuuli, jonka puuskat ylsivät 17 m/s. Samana päivänä taivaalta tuli vettä kunnolla. Merivesi nousi tämän myräkän jälkeen normaaleihin lukemiin. Itätuuli toi 10. päivä mukanaan kunnon syyssateen kovine puuskineen. Jälleen mitattiin 17 m/s lukemia merellä. Kaakkotuuli moukaroi rannikkoa kaksi päivää 25. ja 26. päivinä, sateen tullessa lumena alas. Ensilumi siis saapui Kuutsaloon 26.10. Lumi kuitenkin suli vielä kokonaan kuun loppuun mennessä. Pohjoistuuli toi kylmän tulleessan 30. päivä, jolloin puuskat nousivat lokakuiseen tapaan 17 m/s ja viimeisen päivän aamuna mitattiin ensimmäinen pakkaslukema Rankissa.

Syksyn ruska näyttäytyy upeana saaristossakin. Vassaarensalmen suulla 18.10.2017.

Ensilumi toi hetkellisesti rannoille valoa 27.10.2017.

Marraskuussa satoi suhteellisen vähän ja lämpötilat pysyttelivät plussalla koko kuukauden, vaihdellen 2-8 asteen välillä. Ainut pakkasyö Kuutsalosssa oli 2.11. jolloin oli neljä astetta miinuksella. Merivesi oli myös tyypillinen syksyisine korkeine lukemineen. Kertaakaan koko kuussa vesi ei edes käynyt nollalukemassa eikä sen alapuolella. Etelätuuli hurjasteli kolmeen otteeseen marraskuussa, puhaltaen välillä useamman päivän ajan kovia lukemia puuskissa. 9.- 10. päivä puuskat kolisuttivat merellä mastoja 20 m/s. Tuuli piti päivän tauon ja jatkoi puhaltamistaan 12.päivä 18 m/s puuskissa. Myös 17.11. mitattiin kovia puuskia ja merivesi nousi tällöin +70 senttiin. Loppukuusta 26.11. se nousi vielä sentin korkeammalle liplatellen + 71 sentissä. Lunta sateli ensin 20. – 21. päivä ja vauhti kiihtyi 22. päivä, jolloin itäkaakkotuuli tuiskutti mukanaan jo hieman märempää lunta. Jälleen lumi katosi kuun vaihteeseen tultaessa.

Etelätuulen jälkimaininkeja kotirannassa. Merivesi korkealla + 70 cm eikä kuivin jaloin ole asiaa laiturille 17.11.2017.

Kaakkotuuli piiskasi voimalla tuoden mukanaan jälleen lunta. Maru tiukasti sidottuna apuliinan kanssa laiturissa 23.11.2017.

Kesä 2017

Sumun seasta voi yllättäen ilmestyä mitä vaan. Rahtilaiva putkahti Marun eteen aamuvarhain 13.6.2017 Kuusisen rännistä.

Uhkaavia sadepilviä viileällä merellä 22.6.2017.

Ulkoisia linkkejä

⇐ Palaa luonto-sivulle